Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

A kistérség összefogott a kórházért

A kistérség támogatásával a Karolina Kórház egy nagy értékű orvosi műszert vásárolhatott, mely a vastagbéldaganatok korai, még tünetmentes állapotban való felismerését segíti.

A Mosonmagyaróvár környékbeli települések nem először fogtak össze az egészségügyi intézményért.

Tavaly a belgyógyászati osztályt festették ki, nővérszékeket vásároltak, a folyosót tették barátságossá képekkel, virágokkal. Idén pedig egy több millió forint értékű orvosi berendezés beszerzésében segítették a kistérség települései a Karolina Kórházat. Az utóbbi időben egyes betegségfajták kiemelten nagy számot mutatnak, ezek közé tartoznak a vastagbél megbetegedései is. E rosszindulatú kórcsoport megfelelő időben való felismerése és kezelése akár életeket is menthet. Ezen betegségfélék gyógyításához, kellő időben való kiszűréséhez szükséges orvosi műszer, a colonoscop és az azt kiszolgáló számítógépek beszerzése közel 4 millió forint.

– Az eszköz beszerzéséhez még egymillió forint hiányzott, ennek előteremtésére fogtunk össze. A kistérségi társulási tanács 2009. évi pénzmaradványa terhére a társulás költségvetéséből 300 ezer forintot erre a célra átcsoportosítottunk, a fennmaradó részt lakosságarányosan kívántuk biztosítani – magyarázta Kovács Gábor lébényi polgármester, az akciót összefogó településvezető. Elmondta: ismert, hogy az önkormányzatok jelenleg rossz anyagi helyzetben vannak, ennek ellenére akadt olyan település, amely nem több tízezer, hanem több százezer forinttal járult hozzá az eszközbeszerzéshez. Lébény és Mosonszolnok az orvosi műszerhez szükséges számítógép-konfiguráció megvásárlását is támogatta.

Vastagbélvizsgálataink és endoszkópos műtéteink száma gyors növekedést mutat – tájékoztatott dr. Pécsi Gyula főorvos, miközben az új műszert mutatja. Fotó: H. Baranyai E.
Vastagbélvizsgálataink és endoszkópos műtéteink száma gyors növekedést mutat – tájékoztatott dr. Pécsi Gyula főorvos, miközben az új műszert mutatja. Fotó: H. Baranyai E.

– A megvásárolt colonoscop, azaz vastagbéltükör azért nagyon fontos, mert a vastagbéldaganatok korai, még tünetmentes állapotban indított szűrőprogramját nagymértékben segíti. Igen nagy ugyanis a jelentősége annak, hogy ezeket a korai stádiumban jól kezelhető, sőt, gyógyítható betegségeket időben felismerjük – hangsúlyozta érdeklődésünkre dr. Vermes Tamás kórházigazgató. Elmondta: ezzel a megvásárolt eszközzel jelentősen nő(tt) az elvégzett vizsgálatok száma, így egyre több embert tudnak a régióban bevonni, s javul az esélyegyenlőség. Az eszköz természetesen más, nem rosszindulatú vastagbélbetegség felismerésére, sőt, bizonyos elváltozások eltávolítására is alkalmas.

– Úgy látom, hogy a Mosonmagyaróvári kistérség Karolina Kórházat érintő együttműködése jó irányban halad. Különös jelentőséget ennek az ad, hogy jelenleg a kistérség lakosságának teljes egészét a Karolina Kórház-Rendelőintézetben látják el, ugyanakkor a lakosságnak csak körülbelül 45 százaléka lakik a város területén, a fennmaradó 55 százalék pedig a kistérség településein él – tette hozzá az igazgató.

– A vastagbélvizsgálataink és endoszkópos műtéteink száma gyors növekedést mutat – mondta el dr. Pécsi Gyula belgyógyász-gasztroenterológus főorvos. 2008-ban 205, 2009-ben 333, 2010 első félévében 210 esetben végeztek vastagbélpolip miatt endoszkópos polipeltávolítást. Ezen endoszkópos műtéteik során a vastagbélrák kifejlődésére hajlamos polipok mellett még korai stádiumban lévő rákos polipokat is eltávolítottak hasi műtét nélkül.

További támogatások a kórháznak

Dr. Vermes Tamás igazgató szerint a kórháznak számos ápolást, gyógyítást segítő berendezésre, gép-műszerre is szüksége van, hiszen a jelenlegi finanszírozás csak a működést támogatja. A civil segítségnek számos lehetősége adott az adó 1 százalékának felajánlásától a pénzbeli adományokig, melyeket az intézmény alapítványainak számlájára lehet utalni (ezekről a kórház honlapján lehet tájékozódni). Továbbá segítség lehet a természetbeni felajánlás, sőt, akár az élőmunka is, ahogy erre volt is példa a közelmúltban a belgyógyászati részleg kistérségi társulás által szervezett kifestése kapcsán. Lehetne ezt a kezdeményezést folytatni az intézmény további részein is, hiszen a felújításra, állagmegőrzésre szintén nem nyújt fedezetet az OEP-finanszírozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaszállították a két diák holttestét

Kedden késő délután érkezett Mosonmagyaróvárra a philadelphiai Delaware folyóban július 7-én… Tovább olvasom