Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

A kistérség huszonhat településén az egészségről

Jövő hétfőtől a kistérség huszonhat településén lakossági fórumon mutatkozik be és hívja fel programjaira a figyelmet a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban működő Egészségfejlesztési Iroda.
A vezető halálokok – a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség – megelőzhetőek lennének vagy szövődményeiket elkerülhetnénk egészséges életmóddal. Erre kívánnak rávilágítani a tavaly alakult Egészségfejlesztési Iroda (EFI) munkatársai. A mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetben helyet kapott EFI, mely tavaly november óta fogadja az érdeklődőket, hétfőtől délutánonként a kistérség településein mutatkozik be (a pontos dátumokra még visszatérünk lapunkban).

– A helyi önkormányzatokkal egyeztetve minden Mosonmagyaróvár környéki településen szeretnénk ismertetni irodánk működését és céljainkat, programjainkat – kezdi beszélgetésünket Vámosi-Zics Éva, a mosonmagyaróvári EFI munkatársa.

Idén több mint száz programon hívjuk fel a figyelmet az egészséges életmódra – hangsúlyozta Vámosi-Zics Éva, az EFI munkatársa.
Idén több mint száz programon hívjuk fel a figyelmet az egészséges életmódra – hangsúlyozta Vámosi-Zics Éva, az EFI munkatársa.

Mint megtudtuk, a néhány hónapja működő iroda már több mint kétszáz kistérségbeli embert mozgatott meg, akik eddig alig vagy egyáltalán nem sportoltak. A 10 hónap, 10 sport nevű akciójuk által Mosonmagyaróváron 72-en, további 8 településen több mint 150-en ismerkednek a mintegy 20 sportággal. Ide ugyan már nem lehet jelentkezni, viszont a 20 próba az egészségért programjukra még igen. A februári létszámok már beteltek, márciustól azonban várják az újabb érdeklődőket, akik az iroda 574-720-as telefonszámán 8–16 óra között kaphatnak tájékoztatást.

– Egyéni programjaink előtt állapotfelmérést végzünk, két kérdőív kitöltésével. Az életkor, testtömegindex, a betegségek kockázatának felmérése mellett életmódbeli kérdéseket is felteszünk. Csak idén több mint száz rendezvényünk lesz. Csoportos edzések is indulnak, így a nordic walkinggal márciustól lehet ismerkedni, májustól kezdődnek a kerékpáros- és gyalogostúráink – sorolja az iroda munkatársa.

A sportolási lehetőségeken kívül az alkoholproblémákkal küzdőknek és a dohányzásról leszokni kívánóknak is segítenek, vagy akik fogyni szeretnének. Az egészséges étkezésről is többet megtudhatunk. Legközelebb január 31-én 16 órától a Hotel Lajta Parkban lesz főzéssel egybekötött bemutató. Az egészségünk testi tényezők mellett szociális és lelki alapokon is nyugszik. Ezért a dietetikus, gyógytornász mellett pszichológus is segíti az iroda működését.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők vonaton, autóban

Öten vonattal, ketten mikrobusszal próbáltak meg Ausztriába kijutni engedély nélkül Hegyeshalomnál. Tovább olvasom