Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A Kislaptáros meg a Sűrű Rántás

Mosonmagyaróvár - A helyi hagyományok megőrzésére alakult húsz éve a Kislaptáros zenekar. A szigetközi népzenét Angliától Törökországig népszerűsítették.
– 1984-ben kezdtünk el együtt zenélni: Takácsné Pollák Rita, Horváth Péter és jómagam – meséli a kezdeteket Keresztyén Gyula, a Kislaptáros népzenekar vezetője. A zenekar szombaton ünnepelte fennállása huszadik évét, ez alkalomból az egykori és mai kislaptárosok és közönségük is találkozott. Mára igazi családdá nőtte ki magát a banda, sőt, a zenekari tagok gyerekeiből is összeverbuválódott egy csoport, Sűrű Rántás néven. A Kislaptáros nevet 1987-ben vették fel, jelezve, hogy a helyi, a szigetközi hagyományok megőrzése a céljuk.

Ma a Kislaptáros nyolc taggal működik, sokan zenetanári végzettséggel rendelkeznek. – Húsz évnek kellett eltelnie, hogy idén először merjük vállalni a gyerekek népzenei oktatását – hangsúlyozta Keresztyén Gyula. A zenekar iskolákba, óvodákba viszi el a csodálatos szigetközi zenét. Vállalják tánccsoportok zenekari kíséretét. Fél Európát bejárták Angliától Németországig, Belgiumtól Törökországig. A Kislaptáros a környék zenéjének tanulmányozásával, szakemberek segítségével igyekszik rekonstruálni a Szigetköz népzenéjét. Ezt egy CD-n is megörökítenék.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Habsburg-kripta nyitott kapukkal

Mosonmagyaróvár - Hétvégén a mosonmagyaróvári „Alapítvány a Városért" közhasznú szervezet… Tovább olvasom