Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A készségtárgyakon spórolnak

A máriakálnoki gyerekek a mosonmagyaróvári Haller-iskola tagintézményében kezdik meg az új tanévet.
Az intézményátszervezési hullám Máriakálnokot is elérte: holnaptól a becsengetéssel a Haller-iskola diákjai lesznek az ott tanuló gyerekek.

Önállóan csődben

Bár az elmúlt hét évben ötvenmillió forintot költöttek az óvoda és az iskola felújítására, most mindkét esetben változásokra volt szükség. Az iskola önálló működtetésével ugyanis csődöt jelenthetne az önkormányzat: a minimumlétszámot – ami a kiegészítő állami normatíva feltétele – ugyanis nem tudták teljesíteni. A mosonmagyaróvári Haller-iskolával korábban megköttetett szerződés alapján szeptembertől tagintézménnyé váltak, ám helyben maradhattak a máriakálnokiak. Pápainé Németh Éva, az iskola új igazgatója elmondta: kisebb személyi változásokkal járt az átszervezés.

Leépítés, átszervezés

– Mivel adminisztrációs feladat alig lesz az iskolában, az iskolatitkárunk a Hallerbe került. A  gondnokot el kell bocsátanunk – sorolta az intézményvezető. –  A korábbi igazgató is a Hallerban tanít tovább, pedagógusleépítés nem volt. Hetente kétszer az „anyaintézményből" három pedagógus segíti majd a munkánkat. Az órarenden már dolgozunk: a készségtárgyak esetében – ének, technika, rajz – biztosan osztályösszevonások lesznek. Sajnos csak így tudunk spórolni. Kedvező változás viszont, hogy két tannyelvű iskola lettünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy negyedik osztályig heti öt németórát tartanak a pedagógusok, s az alsó tagozatban az ének-, rajz- és testnevelésórákon is részben németül hangzanak el a tudnivalók. Ez a változás normatívában is növekedést jelent majd. A nyáron rengeteg kérdést kellett tisztáznunk, többek közt a pedagógiai programot és a házirendünket is egyeztettük.

Bíznak az iskolában

– Idén mind a tizennégy elsőst Máriakálnokra íratták be a szülők. Ennek nagyon örülünk, mert úgy tűnik, a változások után is bíznak a helyi iskola színvonalas oktatásában. Ez azért is jó hír, mivel megközelítőleg a nyolc évfolyamon összesen harminc máriakálnoki gyerek tanul mosonmagyaróvári iskolában.
A máriakálnoki óvodában is történt változás: az eddigi három helyett két csoportra bontották a gyereklétszámot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos tévedés: fagyállót ittak

Életveszélyes állapotban kezelik azt a három jánossomorjai férfit, akik fagyálló folyadékot ittak… Tovább olvasom