Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A képviselő eljutott a zsinagógafüstölésig

Rajka - "Össze kellene tépnünk (a költségvetést), beülni az autóba és a Kossuth utcai zsinagógát kifüstölni" – hangzott el egy rajkai képviselő szájából a legutóbbi – falutévében is leadott – testületi ülésen. Nem utasították rendre. Megkeresésünkre a polgármester azt mondta: a képviselő nem tudta magában tartani politikai meggyőződését.


Szokványosan indult a legutóbbi képviselő-testületi ülés Rajkán: az idei költségvetés elfogadása volt napirenden. Elöljáróban annyit: az önkormányzat 331 milliós büdzsét tervez erre az évre. Hosszú ideje napirenden van az iskola, az óvoda és a bölcsőde egy épületbe való költöztetése, ám erre pályázati forrást nem nyert a falu, önerőből pedig költséges az átalakítás. A képviselők egyetértettek abban, hogy az idei költségvetésükhöz rendkívül kevés állami normatívát kaptak.

Így többek közt a tanintézmények működtetéséhez 70 millió forintot kell hozzátennie a falunak. A "kieső" összeget telekkialakításokból pótolnák.

"Nem tudom elfogadni, hogy ötvenmillió forintot telekkialakításból beépítsünk a költségvetésbe: mi lesz, ha elfogy néhány év múlva az önkormányzati telek? Ingatlant nem szabad visszaforgatni költőpénzbe: feléljük a vagyonunkat" – hangzottak el a vélemények pró és kontra. Bazsó Lajos polgármester úgy válaszolt: "Nem látok itt vagyonfelélést."  A polgármester szerint szomorú, hogy telekkialakításból kell kiegészíteni a büdzséből hiányzó összeget, de a község fejlesztésére, fenntartására, a nehéz helyzetbe jutottak segítésére is költeni kell. "Nincs más lehetősége a képviselő-testületnek, nem tudunk máshoz nyúlni" – mondta.

Egy kocka a képviselő-testületi ülésről készült videofelvételről.
Egy kocka a képviselő-testületi ülésről készült videofelvételről.

Varga Kálmán képviselő szerint két-három év biztosnak tűnik, ám ha az adóbevételeket nem sikerül növelni, gondok lehetnek. Ezután Kiss Attila képviselő durva, rasszistaízű kifakadásokra ragadtatta magát. "Semmit sem tesznek ma Magyarországon Heródes törvényei ellen. Azért mondom Heródes törvényeit, mert ha olyan törvény lenne, hogy a két évnél fiatalabb csecsemőket végezzük ki, tízmillió magyar ember fogadná lojálisan, húszezer nem" – mondta. Szerinte az önkormányzat költségvetésének úgy kellene alakulnia, mintha nem is lehetne érezni Pozsony közelségét. "Mi lenne, ha húsz kilométerrel odébb lennénk? Feléljük így a vagyonunkat. Megtennénk azt, hogy kaszákat, kapákat kapunk, és rohanunk neki annak a népnyúzó mocsoknak, aki ezt csinálja velünk? Lehet, hogy kicsit indulatos vagyok, de mindig az vagyok, mert ma ez van Magyarországon. És ezt most – a költségvetést – megint elfogadjuk, mert lojálisak vagyunk. Már nem tudjuk, hogy miként veszik le a bőrünket: idegen szívek, nem magyarok, kettős állampolgárok. A falutévé előtt is megmondom, mert ez így működik" – fejtette ki véleményét. Majd – s ezt a tévében hétvégén többször is láthatták a rajkaiak – azt mondta: "Hol, milyen országban élünk? Költségvetésről döntünk?! Össze kellene tépnünk, beülni az autóba, és a Kossuth utcai zsinagógát kifüstölni... Bocsánat" – tette hozzá.

"Attila, nem kell idáig elmenni" – csitította Varga Kálmán, ám mindössze ennyi ellenvetés érkezett az elhangzottakra az ülésen. A polgármester hétfőn a Kisalföldnek azt mondta: a képviselőnek a köz érdekét kell szem előtt tartania a testületi üléseken. Véleménye szerint a legutóbbi ülésen azonban képviselőtársa nem tudta magában tartani saját politikai meggyőződését. Az elhangzottakat azonban Bazsó sem kívánta kommentálni.

Kiss Attila szerint rosszul fogalmazott az ülésen, felháborodásában kissé elragadtatta magát. "Nem vagyok rasszista, csak úgy éreztem, tenni kellene valamit, mert a költségvetés elfogadásakor is kényszerhelyzetbe került a testület. "A kifüstölni szó egy kicsit rosszul sült el." Egy barátom is használja ezt a szót, amikor elintézni megy valamit, azt mondja: füstölni indul" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenhétmilliót kaphatnak az egészségházra

Lébény - Alternatív energiaforrások felhasználásával nyernének meleg vizet a hamarosan megújuló… Tovább olvasom