Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A Kelet-Hanság központjában

Lébényben sincs könnyű helyzetben az önkormányzat. Ennek ellenére mégis megvalósult a községben néhány beruházás, és a képviselő-testület támogatja a helyi civil szervezeteket.
Lébényben szeptember közepére az iparűzési adóból beérkezett az az összeg, amivel számolt a község vezetése. Ám mivel nem tartoznak a hátrányos helyzetű települések közé, a pályázati lehetőségeket kevésbé tudják igénybe venni.

A fenntartás a legdrágább

Érdeklődésünkre Csaplár Zoltán polgármester elmondta: beadtak egy SAPARD-pályázatot járda- és kerékpárút-építésre, valamint útfejlesztésre. A napokban derült ki, hogy nem jártak sikerrel a központi forráshiány miatt. Nem tudtak részt venni a megyei területi kiegyenlítő pályázaton sem. A polgármester fájlalja, hogy az év elején közhasznú munkavégzésre kiírt országos pályázaton egyetlen megyebeli település sem nyert, holott sikeres pályázat esetén Lébény is sok rászoruló embernek tudott volna munkát biztosítani.

A legtöbb pénzt – így az iparűzésiadó-bevétel egy jó részét is – az intézmények fenntartására kénytelenek fordítani. A község első embere úgy véli: jobb lenne, ha az államtól kapott fejkvótát nem a tanulólétszám, hanem a csoportok száma alapján kapnák meg.

Felújítások saját erőből

Elkülönített fejlesztési pénzekből a közelmúltban korszerűsítették az önkormányzat számítógép-hálózatát, vásároltak egy új számítógépet, és központi nyomtatóegységet is telepítettek a hivatalban. Kiépült a szélessávú internet-hozzáférés, amit a helyiek a teleházban vehetnek igénybe. Felújították a védőnői rendelőt, az idősek klubját és az óvoda konyháját. Megkezdődtek a sportpálya lelátójának építési munkálatai, az önkormányzat műszaki részlege is kapott egy markológépet.

Csaplár Zoltán elmondta: továbbra is nagy érdeklődés mutatkozik a település határában található ipari terület iránt. Lébény a környező kisebb falvak között központtá nőtte ki magát, így a Kelet-Hanság Kapuja Térségfejlesztési Társulásban is vezető szerepet tölt be. Az önkormányzat a közelmúltban létrejött többcélú kistérségi társulás tagjaként érdekelt a hulladékgazdálkodásban, a területfejlesztésben, a hétvégi orvosi ügyeleti ellátásában, valamint megállapodásuk van a mosonmagyaróvári Éltes-iskolával is.

Tizenhárom civil szervezet

Mind a polgármester, mind a képviselők messzemenőkig támogatják a tizenhárom helyi civil szervezetet. Évente – programterv alapján – mintegy félszáz rendezvényt tartanak, s ezek megvalósításában oroszlánrészt vállalnak a helyi egyesületek. Talán a nyugdíjas-egyesület tevékenysége a legsokrétűbb. Wesztergom Viktorné, a 92 tagú szerveződés vezetője elmondta, hogy jövőre ünneplik fennállásuk tizedik évfordulóját.

Szoros, jól működő kapcsolatot építettek ki a környékbeli nyugdíjasklubokkal. Évente szerveznek kirándulást, valamint kiállításokat és szabadidős programokat a közösségi házban. Nagyon fontosnak tartják, hogy kisnyugdíjasaikat méltányos ellátáshoz segítsék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütötték-vágták a képviselőt

Ismeretlenek támadtak rá az egyik mosonmagyaróvári önkormányzati képviselőre pénteken lakásának… Tovább olvasom