Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A Karolina nyerhet a Semmelweis Terven

A Karolina Kórház képes és kész is a régióból olyan területekről betegeket fogadni – a szükséges finanszírozással együtt –, ahol a nagytérségi betegútszervezés folytán megszűnik az aktív ellátás – jelentette ki dr. Vermes Tamás főigazgató a készülő Semmelweis Terv várható intézkedéseiről. Emellett speciális szakterületeken a program újabb lehetőségeket kínál az intézménynek.
Az „egészségügy megmentésére" készülő Semmelweis Terv célkitűzéseiről és a kórházakat érintő várható intézkedéseiről tájékoztatta a Karolina Kórház dolgozóit dr. Vermes Tamás főigazgató a minap tartott intézményi értekezleten. – A magyar egészségügy romokban van, a lakosság egészségi állapota pedig az uniós átlag alatti, a fejlődő országokéhoz hasonló. Ezen mutatók javítását célozza a kidolgozás alatt álló Semmelweis Terv – fogalmazott a főigazgató. Elmondta: mindehhez biztosítani kell az egészség előfeltételeit, hatékony egészségfejlesztést, valamint a megfelelő egészségügyi ellátórendszert. Cél, hogy csökkenjenek az ellátórendszer területi egyenlőtlenségei, javuljon az ellátásokhoz való hozzáférés.

Intézményi értekezleten vázolta a Karolina Kórház dolgozóinak a Semmelweis Terv várható intézkedéseit
Intézményi értekezleten vázolta a Karolina Kórház dolgozóinak a Semmelweis Terv várható intézkedéseit.


Dr. Vermes Tamás kiemelte: az egészségügy átalakítását célzó terv konkrét beavatkozási irányokat, pontokat és intézkedéseket fogalmaz meg, aminek része az ellátórendszer szerkezeti reformja, nagytérségi egészségügyi intézmények kialakítása, a betegútszervezést támogató új egészségszervezési intézményrendszer létrehozása. Mindez fokozottabb állami szerepvállalással. A tervezet része továbbá a források új elvek szerinti elosztása, a rendelkezésre álló fejlesztési pénzek átcsoportosítása is.

Az elmúlt év második felében megtörténtek már az azonnali válságintézkedések, a kórházak konszolidációja, aminek köszönhetően a Karolina is rendezni tudta szállítói tartozásait. Emellett lezajlottak az idei évre tervezett változtatásokat előkészítő intézkedések és a kórházak pénzügyi helyzetének felmérése. A 2011-es a fenntartható átrendeződés éve, a jövő esztendőtől esedékes struktúraátalakítás megtervezése és előkészítése.

dr. Vermes Tamás főigazgató.
dr. Vermes Tamás főigazgató.


A főigazgató szerint a Karolina a városi kórházak szintjén mindenben teljesíti a Semmelweis Terv elvárásait. A klinikai szakmákat mátrix formában működteti és sokszakmás kínálatot tud felmutatni. Összesen tizenegy klinikai szakmával működik az intézmény, köztük például az intenzív osztály, ami a többi egység munkáját teszi biztonságossá, vagy a folyamatos huszonnégy órás sürgősségi ellátás.

Emellett széles körű, nem specifikus műszerigényű diagnosztikát működtet, valamint krónikus és rehabilitációs ellátást is nyújt. A struktúraátalakítás kapcsán dr. Vermes Tamás kiemelte: a meglévő kapacitását figyelembe véve a Karolina képes és kész is a régióból olyan területekről betegeket fogadni – a szükséges finanszírozással együtt –, ahol nagytérségi betegútszervezés folytán megszűnik az aktív ellátás.
A Semmelweis Terv kitér arra is, hogy egy-egy szakmán belül a magasabb szintű ellátás nem feltétlenül a nagytérségi központban működhet csak.

Ezek helyét a szakmai hagyományoknak és lehetőségeknek megfelelően határozzák meg. Ez akár újabb lehetőségeket kínálhat a Karolina Kórháznak is, hiszen egyes speciális területeken képesek magasabb szintű ellátás biztosítására is. Így például gasztroenterológia, gyermekpulmonológia, fogyatékkal élők fogászati ellátása, vagy a gyermek-ételallergia kivizsgálása terén – megfelelő finanszírozás mellett – az intézmény más régióból érkező betegeket is kész fogadni.

Olvasóink írták

  • 1. evikedves 2011. május 26. 11:54
    „A nagyszabású tervekhez a minősíthetetlenül viselkedő nővérektől és a pénzéhes doktoroktól kellene előszőr megszabadulni és akkor nem Győrbe kérné a betegek többsége a beutalóját!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári munka diákoknak - Egyre népszerűbb a Mobilitás

A Mobilitás Iskolaszövetkezet 2010-es alakulása óta várja egyre bővülő munkalehetőségekkel a… Tovább olvasom