Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

A jobb utak új lakókat csalogathatnának

Főként az osztrákok számára vonzó Várbalog és a hozzá tartozó Albertkázmérpuszta, de Némethné Járdán Krisztina reméli, hogy magyar családok is felfedezik a határhoz közeli településeket. Persze ehhez utak is kellenének.
Poros földutak után gödör gödör hátán: így jutunk el Várbalogra. Legutóbbi látogatásunk óta azonban mintha javult volna valamelyest állapotuk. Némethné Járdán Krisztina polgármestert elsőként erről kérdezzük:

– Igyekszünk a rendelkezésünkre álló keveset beosztani, takarékoskodni. Ebből azonban csak a karbantartásra futja, amit tavasszal végeztünk el – kezdi a településvezető, majd megjegyzi: a Várbalogot Albertkázmérpusztával összekötő útról az egyik minisztériumtól érdeklődtek telefonon, és talán lehetőség lesz a határon átnyúló utakat így rendbe tenni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyébként útfelújításokat végzett Albertkázmérpusztán, ott két aszfaltcsíkot húztak, köztük a gödrök azonban megmaradtak.

Némethné Járdán Krisztina polgármester
Némethné Járdán Krisztina polgármester


– Ha az útjaink rendben lennének, biztos többen költöznének hozzánk – vélekedik a polgármester. Tavaly két kisbaba született, miközben több elhalálozás is volt. Az üresen maradt házakra meg főként az osztrákok tartanak igényt, vonzó számukra a határ közelsége, de a nyugodt környezet is.

– Jelenleg mintegy tíz családi ház vár eladásra. Itt már nyolcmillió forintért lehet ingatlant vásárolni, nagy telekkel – fűzi hozzá dr. Dudás Eszter körjegyző. Abban bíznak, hogy az osztrák munkaerő-piaci nyitás következtében magyar családok is letelepednek majd a határ közelében lévő Várbalogon. Érdeklődők egyébként akadnak.

És mire telik a szűkös költségvetésből? – kérdeztük továbbá a településvezetőt. Kicserélik a művelődési ház és a polgármesteri hivatal kerítését. Az előbbiben felújításra szorul a kémény és a kályha, de frissítő meszelés is vár rá.

Albertkázmérpusztán egy beruházó támogatásával készül el a rendezési terv. Az elképzelések szerint a Fő utcával párhuzamosan egy újabb utcát nyitnának. Úgy tudjuk, ugyanez a vállalkozó volt a csemeztanyai új, orosz ingatlanok építtetője is.

Paul Fischer feleségével tíz éve vásárolt ingatlant Albertkázmérpusztán.
Paul Fischer feleségével tíz éve vásárolt ingatlant Albertkázmérpusztán.


– A napokban személyesen is találkoztunk az Albertkázmérpusztán élőkkel gondjaik tisztázására. Ezt évente megismételnénk – jegyzi meg a polgármester. Így például az állattartás jelentett több esetben is nézeteltérést a szomszédok között. Az állattartási rendeletet ezért németre is lefordították.

Sok a csinosodó porta Albertkázmérpusztán. Hétköznap délután sem üres a falu, főként a nezsideri járásból látunk parkoló autókat. Az osztrák házaspár, Christina és Paul Fischer viszont Bad Ischlből érkezett Albertkázmérpusztára tíz éve, itt vásároltak egy tágas ingatlant.

Megszerették a határközeli magyar kistelepülést, amit második otthonuknak tekintenek. Az éppen a kertjét csinosító férfi mosolyogva mutatja, igen rossz itt az út, ám szerencse, hogy a házuk elől indul egy új aszfaltcsík, ami egészen a határig vezet. Onnan meg már gödörmentesen lehet közlekedni. Az albertkázmérpusztai születésű férfi szerint nincsenek súrlódások a magyarok és osztrákok között. Mint mondta, az itt élő „sógorok" közül a legtöbben munka után ide járnak haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Karolina nyerhet a Semmelweis Terven

A Karolina Kórház képes és kész is a régióból olyan területekről betegeket fogadni – a… Tovább olvasom