Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A jelent kell túlélni, a jövő biztató

Bezenye évek óta költségvetési hiánnyal küzd, de az épülő élmény- és kaszinóváros biztosíthatja a település fejlődését.
Bezenye évek óta költségvetési hiánnyal küzd, de ha a következő időszakot átvészelik, a néhány éven belül létesülő élmény- és kaszinóváros biztosíthatja a település fejlődését. Bezenye évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd, a túlélés stratégiáját gyakorolja, ez idáig sikerrel. Egyre magasabb a költségvetési hiányuk, az idei évre közel húszmillió forint. Ezt egyrészt önhikivel, másrészt folyószámlahitel-felvétellel próbálják pótolni. Mobilizálható javaik zömét már eladták, telkeket viszont még tudnak értékesíteni.

A sportpálya mögötti területen újabb telkeket szeretnének kialakítani, ehhez rendezési tervüket is módosították. Schmatovich Mátyás polgármester elmondta, Bezenye korábban határsávfalu volt, így 1990-ig csak a legszükségesebbeket végezték el, nem volt kiépített infrastruktúra. A hiányosságokat – részben önerőből, részben állami segítséggel, részben a szigetközi rehabilitáció keretein belül – sikerült pótolniuk.

Már a rendszerváltás előtt szilárd burkolatú volt az utak nagy része, de ezek mára elhasználódtak. Idén nagyobb pénzekre szeretnének pályázni, amelyeket az úthálózat felújítására, korszerűsítésére fordítanának, hiszen – pályázati források hiányában – tavaly csak foltozásokra telt. A járdákat is korszerűsítik Bezenyén és a hozzá tartozó Papréten is. E településrészen az elhasználódott ivóvízhálózatot korszerűsítették és csatlakoztatták a Pannon-Víz rt. hálózatához.

A volt honvédségi laktanyát visszaigényelték, és – reményeik szerint – meg is kapják, hiszen hosszú távon ezzel is tudnának mit kezdeni. Már korábban elkezdték az általános iskola korszerűsítését. A folytatás is szükséges, hiszen a régi épületszárny tetőszerkezete nagyon rossz. Tavaly már kicseréltek ott nyolc ablakot. Bezenyén is csökken a gyereklétszám, az intézménymegszűnés veszélye azonban nem fenyegeti őket, mert az átlaglétszámok a nemzetiségi nyelvoktatásnál mások. A nemzetiségi fejkvótával az iskola finanszírozása elvileg megoldott. Az óvodánál viszont a kevés gyermek miatt évről évre nő a különbség az állami normatíva és az igények között. Tavaly megszüntették az óvodai főzést, s néhány dolgozót el kellett bocsátaniuk. Idén is terveznek szervezeti átalakításokat. Gyere-keiket viszont mindenképpen a faluban akarják tartani.

A sportpályát két évvel ezelőtt korszerűsítették, a sportegyesület és a pálya fenntartását, működését továbbra is támogatják. Két éve sikerült kialakítaniuk a templom előtti teret. A településen élénk kulturális élet zajlik. Jól működik az önállóan gazdálkodó művelődési ház, s ennek keretében a teleház is. A horvát hagyományok ápolásából a horvát kisebbségi önkormányzat és a horvát egyesület is aktívan kiveszi a részét. A Mali Bizonci gyermek-néptáncegyüttes, a tamburazenekar és a Jorgován énekkar fellépései színesítik a rendezvényeket. Minden évben megrendezik a horvát napokat. A polgármester úgy véli, a jövőjük nem néz ki rosszul, a jelent kell túlélniük.

A falu határában épülő élményváros munkálatai – reményeik szerint – idén ősszel megkezdődhetnek, az oda települő cégektől jelentős adóforintokat remélnek. A projekt hatásai várhatóan 2006-ra fognak kiteljesedni, így filléres gondjaik akkorra megszűnhetnek. Mint arról már beszámoltunk, az osztrák Lukale cég egy élményváros megépítését tervezi a falu határában.

A tervek szerint a szükséges engedélyek beszerzését követően várhatóan idén megkezdődhet az élményváros építése, egy évvel később pedig már fogadhatja a látogatókat. A mintegy 57 milliárd forintból megvalósuló beruházás 600–700 embernek biztosít munkalehetőséget. Az önkormányzat 330 hektár földterület megszerzésében segítette a beruházót, amelyből 90 hektár Hegyeshalom területén található. Az önkormányzat elkészíttette a terület rendezési tervét, a költségeket a vállalkozó vállalta.

Jelenleg az előkészítő munkálatok, valamint az engedélyezéshez szükséges dokumentáció beszerzése folyik. Még idén el szeretnék kezdeni a kivitelezést. A község vezetése bizalmat szavazott a cégnek, hiszen rendkívül precíz gazdasági elemzéseket végeztek, és kellő tapasztalattal rendelkeznek e téren.

A másik beruházás, az Euro Vegas elnevezésű kaszinóváros sem halt el, de a beruházó cég úgy döntött, hogy a terület felét értékesíti a Lukale Investment & Development Rt. -nek. Jelenleg a koncessziós eljárás folyik. Márciusra kaphatják meg a kaszinóengedélyt, és ők is elindítják az előkészítő munkálatokat, majd az építkezést. A konkrét munkálatok várhatóan 2006-ban kezdődnek. Farkas JánosA templomtér: Két éve igényesen felújították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz fenyegetheti Szigetközt

Dominik Kocinger másfél évtizede a Szlovák Köztársaság kormány meghatalmazottja a bős–nagymarosi ügyben: ezalatt nálunk közel fél tucat kormánybiztos foglalkozott a Duna ügyével. A Kisalföld megkérdezte tőle: mekkora esélyt lát arra, hogy Szigetköz valóban részesüljön a bősi elektromos energiából, s mit kérhetne ezért cserébe Szlovákia. Tovább olvasom