Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A jégkár után sürgős segítség kellene

Bezenye–Budapest - A héten (ismét) pusztító viharok után Firtl Mátyás országgyűlési képviselő azt kéri Gyenesei István önkormányzati minisztertől, hogy a károk enyhítését szolgáló vis maior alapról ismét megyei szinten dönthessenek.
A képviselő felteszi azt a kérdést is: milyen további kormányzati segítséghez juthatnának a bezenyeiek? A választ 15 napon belül írásban meg kell hogy kapja.

A hét elején a Bezenye (Paprét) és Dunakiliti térségében végigsöprő vihar számos család házában, illetve kertjében okozott jelentős – százmilliósra becsült – károkat. Ezt megírtuk, mint ahogy azt is, hogy a károsultak közül többen kilátástalannak érzik a helyzetüket, mondván, nevetséges összeget fizetnek/ajánlanak nekik a biztosítók, ráadásul a gyorssegélyre is várni kell. A magántulajdon mellett természetesen az önkormányzati ingatlanokban is kár keletkezett. Éppen ezért két megyei alelnök – Kara Ákos és Firtl Mátyás – lépni kíván az ügyben; s mivel az utóbbi országgyűlési képviselő is, így az általa megfogalmazott levelet (hivatalos nevén írásbeli kérdést) postázták a parlamentbe. A címzett Gyenesi István önkormányzati miniszter.

Firt Mátyás azt írja az önkormányzat miniszternek: „(...) A települési önkormányzat a vonatkozó jogszabálynak megfelelően benyújtotta vis maior igényét a megsérült önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatban. A magántulajdont ért káresemény száma és nagyságrendje azonban olyan jelentős, hogy megítélésem szerint kormányzati segítség lenne szükséges. Tisztelettel kérdezem a miniszter úrtól: milyen további kormányzati segítséghez juthatnának a bezenyeiek? A kritikus helyzetben az emberek mindent megtettek a károk elhárításában, és a települési önkormányzat erőforrásait is meghaladja a károsult családok problémáinak rendezése."

A folytatásban ez áll: „A Győr-Moson-Sopron megyei példák (pl. a nagyszentjánosi forgószél, az önzönvízszerű esőzések Sopron térségében és a heti bezenyei és dunakiliti esetek) azt vetítik előre, hogy a jövőben ismét nagy valószínűséggel következhetnek be súlyos káresemények az önkormányzati, állami, illetve magántulajdonokban. Tudom, hogy a vagyontárgyak biztosításának kérdése ilyenkor mindig felmerül témaként. A mostani bezenyei `fejlemények` mutatják, hogy a biztosítással rendelkezők számára is a károkhoz mérten csekély kártérítést helyeztek kilátásba.

(...) Felvetem annak átgondolását, hogy a gyakoribbá váló katasztrófaesemények miatt, a jövőbeli gyorsabb reagálás lehetősége érdekében a vis maior alapok kerüljenek ismét vissza a megyei területfejlesztési tanácsok hatáskörébe. Azt gondolom, hogy a vis maior események következményeinek kezelése nemcsak Győr-Moson-Sopron megyében, hanem az országban mindenhol jól működött korábban. Ezért amennyiben ez a feladat újra visszakerülne a megyei területfejlesztési tanácsokhoz, biztosan hatékonyabbá válna ez a rendszer. Ezt erősíti továbbá, hogy a kárfelméréssel megbízott szervezet, a katasztrófavédelmi igazgatóságok hálózata is megyei struktúrában működik."


Firtl Mátyás írásban vár választ Gyenesei Istvántól, akinek a jogszabályok szerint ezt 15 napon meg kell tennie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul az Öreg-híd Pozsonyban

Pozsony - Körülbelül egymilliárd koronából korszerűsítik és építik át az Öreg-hidat. A híd… Tovább olvasom