Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A Húval emlékeznek Fekete Istvánra Mosonmagyaróváron

Rendhagyó Fekete István-emlékhely létesülhet Mosonmagyaróváron a város képviselőtestületének csütörtöki döntése alapján.
Nem hagyományos szobor lesz a jövő tavasszal mészkő talapzatára kerülő bronzalkotás, hanem az író képzeletének egyik szülöttét örökíti meg, Hú című regényének főhősét, egy erdei fülesbaglyot - mondta el az MTI-nek Nagy István polgármester (Fidesz-KDNP) az ülés után.

Hozzátette: a szobor az elé a ház elé kerül, ahol a későbbi író lakott, amikor 1924 januárjától a Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémián folytatta tanulmányait, ahol 1926-ban mezőgazdászként végzett.

A képviselőtestület elé került előterjesztés pedig arra emlékeztet: a Szigetköz és a Hanság, valamint Magyaróvár belvárosa a tanintézetnek helyet adó Vár épületével, a Lajta több ágával, a hatalmas kiterjedésű gyönyörű park, amelynek közepén a kollégium található megihlették Fekete Istvánt. Korabeli leírások szerint tanulmányai végeztével egy kis csomag kézirattal hagyta el Magyaróvárt.

A Szigetköz pedig később is kedvenc területei közé tartozott, illetve az 1968-ban megjelent Barangolások című könyvét az akkor fennállásának 150. évfordulóját ünneplő egykori iskolájának ajánlotta. A mű elején olvashatjuk: "A 150 éves Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolának szeretettel ajánlja ezt a könyvet öreg diákja" - idézi fel az előterjesztés.

A szobor előállításának mintegy 4,3 milliós költségéből két és félmilliót a város, 400 ezer forintot a terület önkormányzati képviselője áll saját keretéből, a fennmaradó részt pedig a Zsidanits Közéleti Társaság fedezi. A Fekete István-emlékhely elkészítését Lebó Ferenc szobrászművész közreműködésével Fittler Ottó alkotó koordinálja.

Olvasóink írták

 • 7. Contar 2011. szeptember 20. 07:33
  „mosonmegye!
  Ez szerintem is érdekes, én is kiemelek nagybetűkkel egy szavat az idézetedből:

  "...A madarakat a falubeli patikusnak adják el, aki szintén továbbadja és az UHUK így az ország másik felébe kerülnek."

  Végül is valszleg neked van igazad!

  "Nagy Pistát" nem kellett idekeverni, Ő már bent volt a cikkben.”
 • 6. mosonmegye 2011. szeptember 19. 19:31
  „Ez azért érdekes mert
  http://www.libri.hu/konyv/hu.html
  és itt egy erdei fülesbagoly ül az ágon. Nem olvasta volna az illusztrátor a regényt?
  vagy a hozzászólók nem olvasták a regényt?

  Könnyítésül, olvassátok csak el a addig regény fülszövegét:
  "Fekete István: Hu
  Az öreg Kis-Magyar János és Jancsi fia kiszedi a folyómenti löszfalu barlangban élő kis FÜLESBAGLYOKAT. Kockázatos vállalkozás, de a három bagolyért ígért 300 pengő igen nagy pénz. A madarakat a falubeli patikusnak adják el, aki szintén továbbadja és az uhuk így az ország másik felébe kerülnek. Egy erdőmérnök szerzi meg őket, de az egyik nőstény már a második nap megbetegszik és hamarosan elpusztul. A másik az erdészhez kerül. A mérnök szeret vadászni, tulajdonképpen ezért is szerezte meg magának Hu-t. Hamarosan eljön a vadászat napja. Hu-t kiviszik az erdőszélre, ráültetik a té-fára és elkezdődik az izgalmas vadászat. Lakhelye a baromfiudvar egyik zuga, ahonnan el sem mozdulhat, itt ismerkedik meg az udvar állataival, sokat társalog Vahur-ral, a Mackó nevű házőrzővel. Álmaiban - amelyek nem mindig az ő életéből valók, hanem ősei régmúlt életéből is - szabadon él, csatákat vív a táplálékért, neveli fiókáit, őrzi családját, s izgalmas dolgokat él át a tatárdúlás idejéből. A második világháború kitörésekor először megálmodja, hogy levágják lábáról a béklyót, s elrepülhet, majd ugyanez megtörténik a valóságban is. Hosszú, több napig tartó fárasztó repülés után hazatér a folyóparti sziklaodujába.
  Fekete István a természet, az állatok életmódjának, viselkedésének kiváló ismerője"
  http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0563

  pappe Te hogy is írod? "2-hez: Jó is hogy írtad: "erdei fülesbagoly". Elsőre fel sem tűnt. Viszont oltári nagy tévedésben van a cikkíró, hiszen Fekete István híres Hú-ja NEM erdei fülesbagoly (Asio otus), hanem egy Uhu (Bubo bubo) volt! Az hu után kapta a Hú nevet! Általános iskolai tananyag..." Bocsika, Te melyik iskolába jártál?
  Ja úgy mellékesen irigy, gyűlöletkeltő, ebugatta (bocsánat Vahur ugatta) könyvtárba nem járó K(C)ontárok: mi a fenéért keveritek ide Nagy Pistát és Szabó Mikit?
  De ha már ennyire dobálják a biológiában jártas olvasók a a latin szavakat:
  Si tacuisses, philosophus mansisses.( Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.)”
 • 5. Contar 2011. szeptember 19. 11:43
  „Hoppá-hoppá! Én nagyobbnak látom a problémát. A polgármester "uhu"-t mond, a cikkíró pedig "erdei fülesbaglyot" ír le? Melyik bagolyfaj egy példányát fogja ábrázolni a szobor? Mert ha egy erdei fülesbagoly szobrának lesz a neve "HU", akkor az egy nagy képzavar lesz, mint pl. egy Nagy István -szobor, ami Szabó Miklóst ábrázolja!”
 • 4. pancser 2011. szeptember 16. 14:48
  „3! Ez máskor is előfordul, de nézzük el, hiszen senki nem lehet polihisztor. A Lényeg viszont nem sikkadt el.”
 • 3. pappe 2011. szeptember 16. 12:00
  „2-hez: Jó is hogy írtad: "erdei fülesbagoly". Elsőre fel sem tűnt. Viszont oltári nagy tévedésben van a cikkíró, hiszen Fekete István híres Hú-ja NEM erdei fülesbagoly (Asio otus), hanem egy Uhu (Bubo bubo) volt! Az uhu után kapta a Hú nevet! Általános iskolai tananyag...”
 • 2. Contar 2011. szeptember 16. 11:33
  „Egy erdei fülesbagoly szobra miért nem minősül hagyományos szobornak?”
 • 1. pappe 2011. szeptember 16. 10:20
  „Hú ez jó lesz! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenkét határsértő egy Merci kisbuszban Mosonmagyaróvárnál - fotók

Menekülteket csíptek el a rendőrök az M1-es autópálya Lajta pihenőjében csütörtökön. Tovább olvasom