Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A huszonhétből idénre csak hét lett

Húszmillióval kevesebb állami támogatást kap Dunakiliti Feketeerdővel közös hivatalának működtetésére.

A székhelytelepülésnek iparűzési adójából jelentős összeget kell még erre a célra fordítania, így a polgármester szerint kevesebb jut majd fejlesztésre.

A közös hivatalok működtetésére idén a székhelynek utalják az állami támogatást, míg tavaly valamennyi település megkapta a rá eső részt. Ez, mint tapasztaltuk, nem kevés feszültséget szül a társult települések között (Jánossomorja, valamint Várbalog és Újrónafő esetével korábban foglalkoztunk). Mint kiderült, Dunakiliti és Feketeerdő között is lezajlott egy kisebb számháború.

A hivatal – A Feketeerdővel közösen működtetett hivatal idei büdzséje 58 millió forint, melyből 29 millió a dunakiliti iparűzési adóból származik.
A hivatal – A Feketeerdővel közösen működtetett hivatal idei büdzséje 58 millió forint, melyből 29 millió a dunakiliti iparűzési adóból származik.

– Tavaly még 27 millió forinttal támogatta az állam a Feketeerdővel közös hivatalunkat, idén pedig már csak 7 millióval. A hivatal idei költségvetése 58 millió forint, melyből 29 milliót Dunakiliti iparűzési adójából kell biztosítanunk kötelezően. A testület azzal nem értett egyet, hogy csak a még hiányzó összeget osszuk el lakosságarányosan Feketeerdővel, tekintve, hogy csak a székhelytelepülés adóbefizetéseit vették figyelembe.

A tárgyalás eredményeként a társult település 4,6 millió forintot ad a működéshez. Ám ez az összeg is alacsonyabb a tavalyi 11,2 millió forinttal összehasonlítva – avat be a számokba Szokoli Sándor dunakiliti polgármester, aki szerint a hivatali dolgozók száma csökkent, ám a feladat nem. Sőt, a különféle – a kormányzati szervek által előírt rövid határidejű – jelentések, beszámolók készítése többletfeladattal terheli a munkatársakat.

Szokoli Sándor kevesebb fejlesztési pénzzel számol idén.
Szokoli Sándor kevesebb fejlesztési pénzzel számol idén.

Dunakiliti tervezett iparűzési adója a 496 milliós büdzséjű nagyközségben 178 millió forint. Ebből 43 millió a kötelező feladatokra költendő adóbeszámítás, ami Szokoli Sándor szerint az önkormányzatiság csorbítását jelenti. A polgármester úgy véli, joggal kérdezik a helyi cégek a faluvezetést, hogy mennyit láthatnak viszont a vállalkozások után befizetett jelentős iparűzési adóból.

– Fájdalom, ahelyett, hogy abból az összegből nem járdát vagy utat építünk, vagy a közvilágítást javítjuk, hanem a kötelező feladatainkat kell biztosítanunk, melyre korábban nagyobb támogatást kaptunk. Így tulajdonképpen idén több mint negyvenmillió forinttal kevesebb jut fejlesztésre – panaszolja a polgármester, aki arról is beszélt, hogy a tavalyi évet jelentős pénzmaradvánnyal zárták, ami várhatóan idén már nem fog megismétlődni.

Egyébként idén 164 millió forintot terveztek be fejlesztésekre, benne útfelújítással. Az általános tartalék 23 millió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécsbe szerettek volna eljutni a szírek

Az osztrák rendőrökkel közösen tartottak ellenőrzést a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom