Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A hulladékprojekthez 30 százalékos önrész kellene

Kistérség - „Vállalhatatlan" – állítja a csornai és mosonmagyaróvári térség legtöbb önkormányzata, ugyanis az új számítás szerint 70 településnek 1,6 milliárd forint önrészt kellene vállalnia a nagytérségi hulladékprojektben.
Már idén márciusban látszott, hogy összeomlás fenyegeti a mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékprojektet. A csatlakozó települések ugyanis már akkor is reménytelennek látták, hogy a Hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése elnevezésű projektben a korábban beígért öt-tíz százalék helyett harmincat vállaljanak. A megváltozott feltételek oka, hogy az unió 2006-ban csökkentette az úgynevezett jövedelemtermelő programok támogatását és a központi támogatás is kevesebb. Bár már bő fél éve látszott, hogy gondban lehetnek a települések, hiába volt ilyen javaslat, kistérségi társulási ülésen nem került szóba a téma. Időközben Sólyom Tibor, a mosonmagyaróvári önkormányzat főtanácsosa vette át a projekt vezetését, mert a pályázattal megbízott tanácsadó cégtől megváltak. Szóba került, hogy megnyirbálják a beruházás költségvetését: „6 milliárdos pályázat esetén az önrész 1,8 milliárd forint. Ez jelentősen megnövelné a lakossági szemétdíjakat, így biztosan kisebb összegre kell beadni az átdolgozott pályázatot" – nyilatkozta akkor lapunknak a projektvezető.

Szeméthegyek: A dunaszigeti önkéntesek is komoly munkát végeznek, ám egy ötmilliárdos uniós fejlesztés európaivá tenné a hulladékgazdálkodást.
Szeméthegyek: A dunaszigeti önkéntesek is komoly munkát végeznek, ám egy ötmilliárdos uniós fejlesztés európaivá tenné a hulladékgazdálkodást.

Múlt héten aztán az érintett 73 önkormányzat számokban is láthatta, mekkora összeg terheli a fejlesztési pályázatban (a rekultivációs, százszázalékos támogatottságú) 30 százalékos önrész esetén. Sólyom szerint induláskor mindkét pályázat esetében 10–15 százalékos önrészről volt szó, mely „0,9–1,35 milliárd forintot jelentett, amit vállaltak is a tagok".

Mostani állás szerint a fejlesztés 5,2 milliárdba kerül, az önrész 1,56–2 milliárd lehet. A táblázat szerint például Csorna 143 millió, Mosonmagyaróvár 424 millió, Jánossomorja 78 millió, Ásványráró 26 millió forintot fizethet nyolc részletben 2011 végéig. „Ilyen feltételek mellett megfontoljuk a társulásból való kilépést" – mondta Tóth István dunaszigeti polgármester. A községi önkormányzatnak közel 20 milliós terhet jelentene az önrész. „Nálunk nem is lenne hulladékudvar: 10 százalékos önerőt – hitelfelvétellel – még elbírtunk volna, de ezt a pénzt képtelenség kifizetni" – tette hozzá.

Márpedig a pályázatot jövő februárban szeretnék beadni. Az önkormányzatoknak több megoldási lehetőséget is javasoltak. Egyrészt szóba jöhet a szemétdíj emelése, vagy garanciát vállalhatnának társulási hitelfelvételhez. „A fejlesztés befejezése után a hulladék-közszolgáltatási díjak emelkedni fognak oly mértékben, hogy a fejlesztés fenntartható legyen. A kiadott anyag szerint így 40–50 százalékos emelés várható. Az önkormányzatoktól most azt kérdezik: vállalják-e a rájuk eső önrészt vagy hitelfelvétel esetén kezességet. Sólyom szerint, ha elmarad a beruházás, akkor – uniós előírás lévén – később kell azt megvalósítani támogatás nélkül, különben rendszeres környezetvédelmi bírsággal számolhatnak. Ráadásul az előkészítésre nyert összeget kamatostul kell visszafizetni, ami így közel 150 millió forint. „A ránk eső 9 millió forint éves költségvetésünk közel negyede" – mondta Szép Károly, a 666 lakost számláló Károlyháza polgármestere. „Aggályaim vannak, mivel nem látjuk, ezért az összegért mit kapna a falu cserébe."

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. november 25. 17:51
    „A gyermekeké a munka a szervezőké a milliárdok! A gyermekmunka a legolcsóbb Magyarországon. Vagy itt a biológiai óra? Használt szárnyas betét és koton gyűjtés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetési koncepció

Jánossomorja - Képviselő-testületi ülést tartanak szerdán 16 órakor a polgármesteri hivatal… Tovább olvasom