Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A horgászokat is felvillanyozta az engedély kiadása

Több ezer horgász nevében adott hangot felháborodásá- nak a Mohosz alelnöke az elektromos halászatra közelmúlt- ban kiadott engedély miatt. A szervezet szerint termelő vállalkozás nem végezhetne ilyen jellegű „kutatómunkát”.
„ Újra megkezdődött a megyében a Duna és vízrendszerének elektromos kínvallatása" – így értékelte dr. Késmárki István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) alelnöke, hogy a megyei földművelésügyi hivatal vadászati és halászati felügyelősége ismét engedélyt adott ki az elektromos halászatra a győri Előre Halászati Szövetkezetnek. Az alelnök több ezer horgász nevében hozzátette: kecskére bízták a káposztát.

Megszűnt az értesítési kötelezettség

Dr. Késmárki István a Kisalföldnek elmondta: nincs kifogásuk a valóban kutatási célú elektromos halászat ellen, illetve ha valaki a saját vizén az állat- és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően ily módon halászik. A Duna és mellékvizei megyei szakaszának azonban nem az Előre téesz a tulajdonosa, csupán haszonbérlője. Ezen a területen több ezer horgász érdekelt, akiknek a pénzén történik a halasítás túlnyomó hányada.
– Évtizedek óta kimutatható, hogy a halállomány folyamatosan csökken és a faji összetétel is romlik. Korábban a halászati szövetkezet kötelezettsége volt, hogy fogásairól és telepítéseiről értesítse a horgászszervezeteket. Ez mára megszűnt.

Az elmúlt időszakban az Előre alkalmazásában állókat értek orvhalászaton, ám igen mérsékelt büntetést kaptak. A mostani engedéllyel azonban így már legálisan halászhatnak. Úgy tudjuk, hogy a kutatási célra fel nem használt halat a szövetkezet sajátjának tekintheti. Emiatt felmerül a gyanú, hogy az így szerzett zsákmány egy részét elszámolják majd halasításra, hiszen a kiadott engedély erre az időszakra szól. Nem kizárt továbbá, hogy a decemberben kifogott halak a karácsony előtti halvásáron kötnek majd ki.

A kormoránokat nem számolták meg

– Csodálkozunk azon is, hogy a szövetkezet hirtelen ennyire kedvet kapott a kutatómunkára, mivel korábban nem ezt tapasztaltuk. Tavaly novemberben például Európa összes édesvizein egy adott napon kormoránszámlálást tartottak. E felmérésben a horgászszervezetek is aktívan részt vettek. A felkérést megküldtük a szövetkezetnek is, ám ők nem kívántak részt venni a kutatásban.

– Néhány éve a szövetkezet a dunakiliti szivárgócsatornán bemutató villanyozást tartott. Az ott jelen lévők szerint ez az egész csak „beetetés" volt. Nem volt módunk megismerkedni a gép műszaki adataival, illetve az üzemben tartási engedélyt sem láthattuk, hogy összehasonlítsuk a használt berendezéssel. Úgy tudjuk, a szövetkezet hasonló bemutatót tervez a közeljövőben, ám ennek csak akkor látjuk értelmét, ha itt egy független szakértő is jelen lesz.

– A Mohosz napokban tartandó elnökségi ülésén kiemelten foglalkozunk a témával. Egyszer és mindenkorra meg kell akadályozni Magyarország természetes állóvizein és folyóin az ilyen elektromos halászatot. Kizárólag társadalmi elfogadottság mellett kellene csak engedélyt kiadni ilyen jellegű kutatómunkára, ám semmi esetre sem szabad hagyni, hogy azt egy termelő vállalkozás végezze – hangsúlyozta Késmárki István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatható volt a Habsburg-kripta

A hétvégén ismét látogatható volt a Habsburg-kripta a magyaróvári plébániatemplom altemplomában. A… Tovább olvasom