Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

A horgászelnök csónakmotorja is eltűnt

Szigetköz - Az utóbbi időben már nemcsak a Duna-parton kikötött csónakokat lopják (vagy süllyesztik el), hanem a csónakmotorokat is. Még a horgászelnök 300 ezret érő motorja is eltűnt.
A horgászok bosszúságának lajstroma ismét szaporodott: kevés a hal a Dunán, ehhez képest drága a horgászjegy, lopják (esetleg rosszindulatból süllyesztik) a csónakokat. Erre a listára most a csónakmotortolvajok is feliratkoztak. Nemrégiben Győrben vittek el egy ilyen drága szerkezetet, majd Kimlén loptak el – vízi alkalmatossággal együtt – egy motort. A legszemtelenebb eset viszont talán Ásványrárón történt Sinkó Lajossal, a Szigetköz Horgász Egyesület elnökével. A köztiszteletben álló nyugdíjas férfi igazi horgászcsaládból származik: édesapja tiszteletére minden évben a megye legnépesebb emlékversenyét rendezik meg az Árvai-zárásnál.

Sinkó Lajost azonban most annyira megviselték a július elején történtek, hogy azóta egyszer sem ült ki a vízpartra pecabottal a kezében.

– Ásványrárón a Szigetköz Horgász Egyesület stégjénél áll a csónakom hosszú ideje, a közelben van a hétvégi házam – kezdte. – Nyugdíjas vagyok, nem egyszerű naponta ki-be hoznom a csónakmotoromat: egy 28 kilogrammos, 6 lóerős japán szerkezetről van szó. Emiatt úgy döntöttem: biztonsági zárakat szerelek fel rá, s így a ladikon hagytam a motort. Egy dolgot azonban figyelmen kívül hagytam: a tolvajnak nem kell a felfüggesztőszerkezet. A billenthető résznél, az illesztőtengelynél szerelték le július kilencedikén. Mivel a csónakomra könnyen rálátni a töltésről, ezért a kikötőláncot egy előfogóval elvágta az illető, egy sekélyebb részre húzta, majd ott szerelte le róla a motort. Ki sem kötötte a ladikot, így örülhettem, hogy nem vitte el a víz: aznap reggel egy horgász értesített, hogy eltűnt a helyéről. Hosszú évekig vigyáztam rá, ezért is bánt, ami történt: nem beszélve arról, hogy ez a típus körülbelül 300–350 ezer forintot ér. Feljelentést tettem a mosonmagyaróvári rendőrségen, kijöttek helyszíni szemlére, rögzítették a lábnyomokat. Az eset annyira megviselt, hogy két hónapja már nem is fogtam pecabotot a kezembe – mondta Sinkó Lajos. Egyébként ugyanaznap egy másik ásványrárói hétvégi házas pecás orosz gyártmányú csónakmotorját is ellopták: ő előtte egy hete tette vízre a felújított szerkezetet. Ez a károsult is feljelentést tett a rendőrségen.

A Kisalföldben korábban (2007. április 20.) már beszámoltunk róla, hogy nemcsak lopják, hanem el is süllyesztik a horgászok ladikjait a szigetközi Dunán. A Gazfűi-csatornán hat meglékelt csónakot találtak tavasszal, de akadt olyan eset is, amikor festéket öntöttek bele, s felgyújtották a partra láncolt csónakokat. Egy horgász ellopott ladikját két év múlva egy lomtalanításon, feldarabolva találta meg. A kár pedig minden esetben jelentős: egy nagyobb vízi alkalmatosság 60–100 ezer forintba is kerülhet.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadás Napja Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvár - Három évvel ezelőtt a figyelemfelhívás és közvélemény-alakítás szándéka ösztönözte… Tovább olvasom