Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A hónap végére kell elkészülnie az épülő új mentőállomásnak

Mosonmagyaróvár - Már tető alá került a most épülő új mentőállomás Mosonmagyaróváron. A tervek szerint július végére készülne el az új létesítmény.

Noha néhány napja – legalábbis kívülről szemlélve – megállt a munka az új mosonmagyaróvári mentőállomás építése körül, az illetékesek szerint a terveknek megfelelően gőzerővel zajlik az építkezés a Csaba utcai ingatlanon. Amint arról lapunkban korábban már többször beszámoltunk, évek óta napirenden volt a helyi mentőállomás felújítása, illetve új építése. Az önkormányzat és az Országos Mentőszolgálat többször tárgyalt már ez ügyben. A képviselő-testület korábban már határozott arról, hogy támogatja a helyi mentőállomás teljes újjáépítését. Ehhez megszavaztak 45 millió forintot is. Az Országos Mentőszolgálat szintén ekkora összeggel járul hozzá a beruházáshoz.

Épülőben: A négy kocsibeállós új állomás elkészültét a mentőszolgálat és az önkormányzat közösen finanszírozza. A különbség szemmel látható...
Épülőben: A négy kocsibeállós új állomás elkészültét a mentőszolgálat és az önkormányzat közösen finanszírozza. A különbség szemmel látható...

A korábbi állomás épülete már csak korlátozottan volt alkalmas feladatára. A mentőszolgálat 1962-ben költözött oda, ahol már akkor is a kórház egy részlege működött. Az öt kocsiállású telephelyet a Nysa típusú mentőautókra tervezték, így a garázsok az új járművek méreteinek már nem feleltek meg. Emellett az elmúlt több mint négy évtized alatt az épületen csupán kisebb javítások, festések történtek, ezért állapota rendkívül leromlott.

Arról, hogy a befejezési határidőt tudja-e tartani a kivitelező,a mentőszolgálattól nem kaptunk választ.

Hosszas huzavona és tárgyalások eredményeként végül az elmúlt évben megszületett a döntés a beruházásról. Az egész építkezést a mentőszolgálat koordinálja, az önkormányzat pedig támogatást ad hozzá.


A kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás a tavalyi év végén lezárult, majd megkötötték a szerződést a nyertes pályázóval. Ezt követően némi csúszással idén januárban kezdődött a munka a korábbi állomás elbontásával, majd az új építésével. Az átépítés idejére a mentők ideiglenesen a városi tűzoltóságon kaptak helyet. Az új, 450 négyzetméteres alapterületű épületben négy mentőautó fér majd el, a felső szinten pedig a kiszolgálóegységeket és a személyzet elhelyezéséhez szükséges helyiségeket alakítanak ki. A beruházás részleteiről, a kivitelezés jelen állásáról érdeklődésünkre az Országos Mentőszolgálat kommunikációs csoportja szűkszavú nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz, miszerint az állomás befejezésének tervezett határideje július vége.

Remélhetőleg nemsokára az új mentőállomásról startolhatnak a járművek.
Remélhetőleg nemsokára az új mentőállomásról startolhatnak a járművek.

Az elmúlt hónapokban a külső szemlélő számára is jól látható volt, hogy a munkálatok jó tempóban haladtak. Mára tető alá került az épület és a kerítés is elkészült már egy darabon. Az elmúlt napokban viszont nem lehetett látni szakembereket az építkezésen. Arról, hogy a befejezési határidőt tudja-e tartani a kivitelező, a mentőszolgálattól nem kaptunk választ.

A mentőállomás építésével együtt az önkormányzat szerette volna megvalósítani az úgynevezett ˝egypontos˝ sürgősségi ellátórendszert. A korábbi tervek szerint az új állomás épületében helyezték volna el a városi és a vidéki orvosi ügyeletet, ez azonban sem tulajdonjogi, sem pályázati szempontból nem volt kivitelezhető. Ezért úgy döntöttek, hogy a mentőállomás mellé épülne fel az orvosi ügyelet. A beruházást pályázati támogatással kívánják megvalósítani, ám egyelőre nem sikerült előteremteni a szükséges forrást, így még az építkezés nem indulhatott meg.

Olvasóink írták

 • 4. Imcsi 2009. július 18. 16:10
  „Úgy tudom van Transit is. Azzal mi volt a helyzet? Befért a régi garázsba?”
 • 3. juhi 2009. július 18. 11:56
  „Imcsi! Rosszul tudod, egyet átalakítottak (a bejárati ajtót megmagasították) már az új Mercedes rohamkocsinak.”
 • 2. Imcsi 2009. július 17. 16:44
  „Tudomásom szerint a régi garázsokba- magasságuk miatt- már csak a Totyák fértek be!”
 • 1. juhi 2009. július 15. 16:53
  „A 62-ben átadott állomás öt kicsiállású volt, a most átadásra kerülő négy. Ez ám a fejlődés !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várják a lébényi tragédia szemtanúit

Lébény - A múlt pénteken Lébényben történt tragikus baleset körülményeinek tisztázása érdekében… Tovább olvasom