Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A Holdig meg sem áll

A mosonmagyaróvári származású dr. Pacher Tibor helyi tanulmányai után fizikusi diplomát szerzett, tudományos karrierje nemzetközivé nőtte ki magát. Jelenleg Magyarország és Németország között ingázik, és több űrkutatási projekten is dolgozik.
Dr. Pacher Tibor általános iskolás tanulmányait Mosonmagyaróváron a 2. Számú Általános Iskolában végezte, majd a Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola matematika tagozatán folytatta, amit 1979-ben fejezett be.

„Sok tanáromnak és diáktársamnak köszönhetem azt a széles körű alapozást, aminek  segítségével nekivághattam az egyetemnek és a nagyvilágnak. Szerencsémre mindig könnyen tanultam, azonban jó tanárok nélkül ez nem mindig elegendő. Gyerekkorom óta vonzott a csillagos ég és a világűr, így nem volt kétséges, hogy számomra a matematika és a fizika egyszerűen érdekes. Magamtól is foglalkoztam a témával, persze mindig a koromnak megfelelő szinten" – mesélte a Kisalföldnek dr. Pacher Tibor, aki PhD végzettségű fizikusként 1999 óta önálló menedzsment- és pénzügyi-számviteli tanácsadóként dolgozik.

Space sajtótájékoztatóján. A jobb oldali Fotó Vitényi Imre felvétele.
Space sajtótájékoztatóján. A jobb oldali Fotó Vitényi Imre felvétele.

Tudományos karrierje során az általános relativitáselmélet, a kozmológia és a kvantumkémia témakörében tevékenykedett. Dolgozott az Európai Hírügynökség Infrared Space Observatory nevű infravörös űrtávcsövének missziójában is, mely 1995-től 1998-ig repült. Hét évvel ezelőtt alapította meg a The PI Club nevű szervezetet, mely a csillagközi utazással foglalkozik.

Dr. Pacher Tibor további projekteken is dolgozik. „A Faces from Earth célja csillagközi üzeneteket hordozó tárgyak létrehozása, melyeket a jövőbeli mélyűr-missziók magukkal vihetnek. A másik projekt MiniSpaceWorld néven fut, amely a világűr kutatásának múltját, jelenét és jövőjét vasúti terepasztalrendszerhez hasonlítható módon felépített modelleken kívánja bemutatni. Ez első ízben a Futurában valósult meg negyven négyzetméteren" – tette hozzá dr. Pacher Tibor.

Mindemellett a Project Icarus nevű elméleti csillaghajó-tanulmány tanácsadója, valamint a Puli Space csapat vezetőjeként minden erejével azon dolgozik, hogy az első magyar űreszköz 2015 vége előtt eljusson a Holdra.

Olvasóink írták

 • 6. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 05. 15:34
  „Nem!!!
  Legalábbis akit itt "pancser"-ként
  Itt is rajonganak érted!”
 • 5. pancser 2013. szeptember 05. 11:47
  „4. WeiseÖdenburg 2013.09.05. 09:35
  Én is büszke vagyok az úrra, további sok sikert kívánok neki. Ha már itt vagy azzal foglalkozzál aki a sikert hozta mert ez a siker kissé túl nő a városon. Ez intelligencia kérdése, ami neked mint a jobb szélen elméleteket agyalónak nem megy. Kedvenceid: Putyin, Asszad, Irán, úgyhogy mars haza!”
 • 4. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 05. 09:35
  „3. captain_blood 2013.09.04. 19:09
  Köszönöm a választ,kitűnik ha így volna is letagadnád.
  Szabadna kérdeznem milyen neveken ismered még,”
 • 3. captain_blood 2013. szeptember 04. 19:09
  „2#!

  Nem!!!
  Legalábbis akit itt "pancser"-ként ( illetve még pár előző néven ismerünk ) az biztosan nem. :)))”
 • 2. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 01. 15:11
  „1. captain_blood 2013.08.29. 20:40
  A pancser nem volt évfolyam társad?”
 • 1. captain_blood 2013. augusztus 29. 20:40
  „Tibor!

  Isten éltessen sokáig, sok sikert a munkádhoz és jó egészséget kívánok!!!!

  Egy volt évfolyamtársad a Kossuth-ból!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Balekhét

Megérkeztek az agráregyetem első éves hallgatói Mosonmagyaróvárra. A gólyák ezen a héten az egyetem történetével és hagyományaival ismerkednek. Tovább olvasom