Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

A hívek régi álma vált valóra

Már karácsony óta szombatonként az ásványrárói plébános, Tóth József hirdeti az igét abban a novákpusztai templomban, melyet vasárnap szentelt fel Pápai Lajos megyés püspök.

A Kimléhez tartozó kétszáz lelkes Novákpusztán a katolikus hívek sokáig az egykori jégverem alapjaira emelt kis kápolnában gyűltek össze, ezt a ma 92 éves Koltai László emeltette négyéves hadifogságból hazatérve. Az évtizedek alatt a kápolna épülete annyira leromlott, hogy belülről gerendákkal kellett kitámasztani a mennyezetet. Vermut Lajosné Erzsi néni több évtizedes álmához – hogy új templom épüljön a faluban – Nagy Károlyné Marika csatlakozott: bár sokan kétkedtek a terv sikerében, a ma álló templom magáért beszél.

2002-ben keresték meg a püspökséget a templomépítés ötletével.
A helyet a kimlei önkormányzat ingyenesen biztosította, a közel háromezer-ötszáz négyzetméteres területről az ajándékozási szerződést ugyanebben az évben alá is írták. A Maráz Péter tervezte templom alapjait 2004-ben fektették le, az építkezés három évet vett igénybe – tájékoztatta a Kisalföldet Bóna László püspöki helynök. A költségek túlnyomó részét – mintegy 45 milliót – a püspökség állta, közel kétmilliót a Németországi Katolikus Segélyszervezet nyújtott és az egyházmegyei alapítvány számlájára a papoktól és a hívektől hétmillió forint jött össze. A közösség sokat köszönhet Túrós Dezső németországi plébánosnak, aki a tetőzet faszerkezetének anyagát természetben biztosította, míg a tetőcserepet egy németországi személy adományozta.

Ebben az évben van Apor Vilmos boldoggá avatásának tizedik évfordulója: ezért a vasárnap dr. Pápai Lajos megyés püspök által felszentelt templomnak a vértanú-püspök a patrónusa. Az oltár fölött az őt ábrázoló domborművet Lebó Ferenc győri szobrász készítette el. A megyés püspök az ünnepségen azt a nyolcvan kilogrammos harangot is megáldotta, mely Farkas Titusz harangöntő munkája. A lelkipásztori teendőket Novákpusztán Tóth József ásványrárói plébános látja el: karácsony óta már szombatonként az új templomban gyűlnek össze a hívek.

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február óta jegyző nélkül a város

Egy hónapig még biztosan jegyző nélkül működik a mosonmagyaróvári önkormányzat. Mint ismeretes, február elején döntött a pályázat kiírásáról a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a város megüresedő jegyzői álláshelyére. Tovább olvasom