Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A hitel hatvan százaléka az államé

Az eredetileg tervezett negyven helyett a város adósságának hatvan százalékát vállalja át az állam. A polgármester szerint így nem kényszerül az önkormányzat megszorításokra.

A magasabb arány érdekében a polgármester lobbizott az elmúlt időszakban az illetékes minisztériumnál. Így idén 54,5 millióval kevesebb lesz a város tőketörlesztése.

Történelmi jelentőségűnek nevezte Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere azt a megállapodást, amit tegnap írt alá az érintett minisztériumok vezetőivel a város adósságának átvállalásáról. E megegyezés szerint az állam 1,945 milliárd adósságot és ennek meghatározott járulékainak összegét vállalja át. A törvény szerint a város adóerő-képességét figyelembe véve az önkormányzat hiteleinek negyven százalékát vette volna át az állam. Az átvállalt mérték azonban Mosonmagyaróvár mintegy 3,24 milliárdos teljes adósságának hatvan százalékát jelenti.

A szabályozás ugyanis lehetőséget adott arra, hogy az adóerő-képesség figyelembevétele mellett a polgármester személyes tárgyalásokat folytasson a mérték növelése érdekében – tudtuk meg Nagy Istvántól. A polgármester elmondta: ezen tárgyalások, lobbizás eredményeként sikerült elérni, hogy az eredetileg tervezettnél mintegy 648 millióval magasabb összegű hitelt vesz át az állam az önkormányzattól. Ez a most készülő költségvetésben mutatkozik majd meg.

Az idei büdzsé első olvasatát ugyanis még a negyvenszázalékos mértékkel számolták ki. A nagyobb átvállalás 54,5 millióval kevesebb hiteltőke-törlesztést jelent Mosonmagyaróvárnak idén. Ez nagyban segíti a költségvetés egyensúlyának megteremtését. A polgármester szerint így nem kényszerül az önkormányzat megszorításokra, kevesebb ingatlaneladással kell számolniuk és az idei évre tervezett beruházásokat sem kell elhagyniuk.

Olvasóink írták

 • 16. abszurdisztán 2013. március 08. 06:20
  „Nem kellene díszoklevél Orbánnak az adósságátvállalás miatt ?? Esetleg egy lovasszobor valahol ? Miért nem lehet hozzászólni a soproni díszokleveles cikkhez ? A riportban nyilatkozó emberke azt mondta, kíváncsiak a közvéleményre. Esetleg a többi város is díszoklevelet ajándékoz hálája jeléül a nagy, bölcs vezérnek. Személyi kultusz ???”
 • 15. Abrafax 2013. március 06. 21:37
  „14.
  Hazudni azt tudsz! Mennyi adóssággal adtátok át a várost? 2milliárd és hányszázezer? Hét év inflációval számolva az mennyi? Hány évig kellett működési hitelből finanszírozni Mosonmagyaróvárt, mert nem volt bevétel csak kiadás? Mindezt úgy hogy a város vagyonát eltapsoltátok: hová lettek a privatizációs bevételek? Ha még négy évet maradtok, most csődbiztos vezetné a várost. Köszönjük, MSZP, a vagyonvesztést, az eladósodást a múltban és köszönjük a demagógiát a jelenben! Jól ugyan nem lehet lakni vele, de torkig lenni igen.”
 • 14. embertelen 2013. március 06. 14:19
  „13.Abrafax Jó a kérdés, hogy kivette fel a kétmilliárdot. Mondom a választ, Nagy István és az általa vezetett fidesz frakció, az elmúlt 7 évben! Isten áldja Orbán Viktort, hogy az ilyen felelőtlenül gazdálkodók, mint a polgármester és társai, következményeitől Orbán Viktor megmentette városunkat! Hálával tartozunk neki.”
 • 13. Abrafax 2013. március 02. 20:24
  „És ki vette fel azt a kétmilliárdot, csak nem Kovács Tamás elődje az óvári szocik élén? És ne akadéskodj, hogy megújultatok, mert aki használja a pártlogót és a kapcsolati hálót, annak a felelősséget is meg kellett örökölnie!
  Utálom ismételni magam, de tényleg nem értesz a szóból és ez már nem vicces. A GDP 50%-áról 80-ra hízlalt államadósságot kell visszafizetni köszönhetően a Magyar Szocialista Pártnak és kádereinek, az önkormányzati adósságok ennek csupán morzsái. Akkor kellett volna visítanod, amikor elszállt az államadósság MIATTATOK, nem akkor, amikor mások fogcsikorgatva fizetik vissza HELYETTETEK.”
 • 12. abszurdisztán 2013. március 02. 19:54
  „Úristen ! És szerinted ki a fészkes fene fizeti meg az adósságátvállalást ? Hát mi magunk. Közel 30 új adó formájában. Ki szavazta meg az adókat ? Kubatov doktor. Amúgy szólíts csak Kornéliának, ez a nevem, ha ez téged megnyugtat.”
 • 11. kocsoggorog 2013. március 02. 18:16
  „abszurd tamás megint hazudsz!
  Ezt Árvay akkor mondta, amikor 40% átvállalásáról volt szó. Ezt dr. Nagy Istvánnak sikerült 60%-ra "felalkudnia".
  Egyébként Árvay sem azt mondta, amit te hallani akartál, csupán cash-flow szinten nem jelentett volna jelentős segítséget a korábbi mérték, természetesen az elengedett 2 Mrd ft óriási segítség.
  Tény, ez az elmúlt 23 év legnagyobb eredménye a városban!”
 • 10. abszurdisztán 2013. március 02. 07:43
  „Nem tudom , miről beszélsz. Nem ülök semmilyen padban. Mikor fogják kifizetni a Szíjjártó sikerdíjat ? Miért járunk rosszul az adósságátvállalással ?”
 • 9. Abrafax 2013. március 01. 23:30
  „Nem hallottál semmit, persze, mert hiába mondják el neked ezerszer ugyanazt, nem figyelsz, nem tanulsz belőle :) Azután meg csodálkozol, hogy a szamárpadban ülsz egyedül még négy évig :)”
 • 8. abszurdisztán 2013. március 01. 22:27
  „Én nem hallottam senkitől semmit, azt mondom, amit az újságban olvastam. Mikorra kalkulálják a Szíjjártó sikerdíjak kifizetését ?”
 • 7. Abrafax 2013. március 01. 20:17
  „Árvay alpolgármester úrtól én pedig azt hallottam, hogy öt év kellett hozzá, hogy a szocialistáktól örökölt eladósodási spirálból kijöjjön a város.
  Működési hitelt pedig nem lehet felvenni, ezt neked a te pozíciódban azért tudnod kellene.
  Szocialista berkekben újdonság, hogy az adósságokat vissza kell fizetni? Ez sok mindent megmagyaráz... Alakíts lobbiszövetséget a hitelek visszafizetése ellen :)”
 • 6. abszurdisztán 2013. március 01. 15:44
  „Egyébként is : ki fizeti az átvállalt adósságokat ? Hát mi. 28 féle új adóval ( egyik sem megszorítás, természetesen !).”
 • 5. abszurdisztán 2013. március 01. 15:21
  „Idézem Árvay alpolgármester urat ( Kisalföld, febr.16-i szám ) : " Nem nyer annyit Mosonmagyaróvár az adósságátvállalással, mint amennyit elvisznek ." Magyarán rosszul járunk ezzel az üggyel is. Az egész nem más, mint kommunikációs fogás. Népetetés a javából. Ezt még a fideszes Árvay ( messze a legokosabb közöttük ) is szó szerint így értékeli. Egyébként újabb nagy hitelfelvételre kényszerül a város a működés biztosítására, szóval szó nincs arról, hogy kikerültünk a csávából. Benne vagyunk nyakig.”
 • 4. ZanaRob 2013. március 01. 15:12
  „Nincs itt már szekér sem!”
 • 3. kocsoggorog 2013. március 01. 09:23
  „Gratulálok Polgármester Úr!

  Kihúzza a város szekerét a sárból!
  Csak így tovább!!!”
 • 2. Abrafax 2013. február 28. 20:33
  „621, ugye, már megin´ nincs rajta sapka.
  Még egyszer, csak neked és a hasonszőrűeknek:
  1. A városban több beruházás volt az elmúlt hét évben, mint a hetvenes évek óta bármikor. Nézz körül.
  2. 2006-ban a várost évek óta hitelből működtették. A vagyont elsinkófálták, az ipar leépülőben volt.
  3. Ha a Fidesznek nem hiszel, kérdezd meg Szabó Miklóst mennyi adósságot vett át, azután kiabálj, ha ismered az adatokat.
  4. Az 50-ről 80%-ra duzzasztott államadósságot fizeted most vissza, panaszra Medgyessy, Gyurcsány és Veres János barátaidhoz fordulj!”
 • 1. 621 2013. február 28. 11:28
  „Tévedés. Ezt is és a többi - felelőtlenül ...tetszik érteni nappisti:FELELŐTLENÜL ...gazdálkodó, többnyire min. két ciklus óta fideSS-es önkormányzat "adósságmentését" is mi(én is) fizetjuk a dakota által bevezetett huszonvalahány új adónemmel, meg az inflációval stb stb!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszakította a telephely kerítését Halászin

Noha az anyagi kár jelentős, mégis szerencsés kimenetelű volt az a baleset, ami Halászi határában… Tovább olvasom