Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A Hildegardeum 125 éve

Jelenleg százhuszonöt kisgyerek nevelését vállalja az intézmény tizenegy óvónője, négy dajkája és egy gondozója.
Mosonmagyaróvár első kisdedóvó intézménye és az egyetlen, ahol keresztény szellemű nevelés folyik, a Hildegárd Óvoda, mely ma ünnepli fennállásának 125. évét.

Az 1840-es évek derekán már megfogant az ötlet, hogy Magyaróvárnak szüksége lenne egy kisdedóvó intézményre. Az álom azonban csak jóval később vált valósággá: a Hildegárd Nőegylet lelkes szervezésének és a városi polgárok kegyes adományainak, szorgalmas munkájának hála, 1882. augusztus elsején Zalka János győri püspök átadhatta az Irgalmas Nővéreknek és a város legkisebbjeinek a Hildegardeum Kisdedóvót és Felső Leányiskolát. Egészen 1949-es államosításáig a szatmári irgalmas nővérek látták el itt a nevelői-oktatói feladatokat.

– 1990-től a győri egyházmegye lett az intézmény fenntartója, ekkortól működnek a vegyes csoportok is. Ezek fő célja az otthoni derűs, családias légkör megteremtése – magyarázta Fehér Lászlóné óvodavezető. Az egyházi tanintézet nevelői saját pedagógiai programot alakítottak ki az országos alapprogram alapján.

Itt a hitélet felé neveljük a gyerekeket, – sokat beszélgetünk a családról, a harmóniáról és szeretetről.

– Közel áll hozzánk a környezeti nevelés. Fontos, hogy a világra nyitott, harmonikus, önálló gyerekek kerüljenek ki az óvodából – hangsúlyozta a vezető. Az óvoda szoros kapcsolatot ápol a helyi Madártani Egyesület tagjaival, madárbarát kertet alakítottak ki fákkal-bokrokkal, tóval, etetővel. A biokertben a legkisebbek is megismerkedhetnek a zöldségtermesztés fortélyaival, és nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a saját maguk termesztette sárgarépát, borsót vagy karalábét megkóstolhatják. Tanösvényük a város és a megye óvodái előtt is nyitva áll. Bár egyházi a tanintézmény, nincs elszigetelve a többi – önkormányzat által fenntartott – óvodától: például a gyógynövénygyűjtő túrájukra szívesen látták a vendég kicsiket és óvónőiket.

A péntek délután 3 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a magyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplomban dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálja. Érdekesség, hogy az óvoda egykori óvodásai ministrálnak és az óvónőkből álló Hildegárd Kórus énekel a szertartáson. A tanintézmény ez alkalomból ünnepi műsorral is készült: a lányok pünkösdölő játékot adnak elő, míg a nagycsoportosok a Szent Erzsébet-évhez kötődően a magyar szent életéből villantanak fel jeleneteket. Az Árpád-házi királylány tiszteletére kiállítás is nyílik többek közt az óvodások rajzaiból, munkáiból. Az Így dicsérjük az Urat gyermekszemmel című tárlaton ugyancsak az óvodások alkotásai tekinthetők majd meg.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tanár, kevesebb gyerek

Az oktatás minőségének javítása érdekében huszonötre csökkentették az iskolai osztályok maximális… Tovább olvasom