Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A hiányzó önrészről tárgyaltak

Erdey György Széles Sándor és Tóth István szigetközi település- vezetővel tárgyalt a Szigetközről.
Erdey György dunai kormánybiztos hivatalában fogadta Széles Sándor és Tóth István szigetközi településvezetőt. Információink szerint egyeztettek az alsó-szigetközi LIFE III-projekt állásáról, ám a nemrégiben ismét felvetett – az itteni károkat kompenzáló – egymilliárd forintos állami kártérítésről nem esett szó.

A Mosoni–Duna-táj Társulás által elindított, s brüsszeli pénzt nyert LIFE III-projekt kapcsán hívta meg Széles Sándor és Tóth István polgármestereket a minisztériumba Erdey György dunai kormánybiztos. A közeljövőben 400 millió forint értékben pályázatot ír ki a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács terület- és régiófejlesztési szakmai programokra. Ebből jó néhány elképzelést támogatnak, többek között a szigetközi LIFE-projektet. Szükség is van erre, ugyanis a brüsszeli támogatás önrészét – egymillió eurót – még nem sikerült összeszedni: ennek megszerzéséért harcolnak most a településvezetők.

A projekt kapcsán az együttműködési lehetőségeket vitatta meg Erdey kormánybiztos és a két polgármester: mindkét fél bízik a tervezet sikeres lebonyolításában. A szakminisztériumban ugyanakkor tegnap a nyolc legtöbb kárt elszenvedett szigetközi település egymilliárd forintos kártérítéséről nem esett szó, sőt, a kormánybiztos szerint nem is volt az utóbbi időben ilyen minisztériumi megkeresés. A kérelmet egyébként három éve(!) adta postára Ásványráró polgármestere, de választ azóta nem kaptak a kezdeményezésre. A bősi áram importálásának kérdéséről tegnap csak érintőlegesen szóltak a felek.


Pályázat közös nemzeti parkra

Időközben komplex területfejlesztési program kidolgozását kezdeményezi a szlovák–magyar határ menti térségre vonatkozóan a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány, amely a Szigetköz–Csallóköz területére közös nemzeti park megvalósíthatósági tanulmányának készítésére írt ki pályázatot. A tanulmánynak részletesen fel kell tárnia a terület természetvédelmi, turisztikai, mező-, erdő- és vadgazdasági potenciálját és a nemzeti park kialakításának lehetőségeit. A 300–400 oldalas dokumentumot július végéig kell a nyertes pályázónak elkészítenie, a szakmai összefoglalót magyar, szlovák és angol nyelven is. Eddig négy pályázó jelentkezett: az ajánlatokat május ötödikéig lehet benyújtani. A kiírás egyik célja, hogy olyan adatbázis álljon az önkormányzat rendelkezésére, amely megalapozza a későbbi döntést a terület hasznosításával kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Struccok: futóklub alakult

Strucc Futóklub néven alakult egyesület, hogy összefogja a futás kedvelőit Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom