Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A hetvenből eddig negyvenen csatlakoztak

Nagytérség - A napokban a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás hárommilliárd forint támogatást nyert.


A pénzt a térséghez tartozó huszonnégy szemétlerakó rekultivációjára nyerték. Emellett a hulladékgazdálkodás ötmilliárdos programjáról is vitáztak a tagok.

A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás legutóbbi ülésén több vitás kérdés is felmerült. A társuláshoz tartozó hetven településből negyvenen írták alá az alapítóokirat-módosítást és vállalták az előírt önrészt és garanciát.

– Szeptember végéig kértük a hetven település önkormányzatát, hogy döntsenek arról, maradnak-e a társulásban. Eddig negyvenen írták alá az alapító okirat módosítását, a szükséges 500 millió forintos önrészből 310 millióra kaptunk ígéretet. A 1,5 milliárd forint garanciából 950 milliót vállaltak az aláírók. Így többek között a nagyobb tulajdoni aránnyal rendelkező városok, mint Mosonmagyaróvár, Jánossomorja. Csornán is várhatóan pozitív döntés születik – hangsúlyozta érdeklődésünkre Sólyom Tibor projektvezető. A jövőbeli fejlesztések 116 ezer lakost, mintegy negyvenezer háztartást érintenek.

Negyven településvezető erősítette már meg aláírásával együttműködési szándékát.
Negyven településvezető erősítette már meg aláírásával együttműködési szándékát.

Mint ismeretes, 2004-ben indult el a komplex hulladékgazdálkodási projekt, melynek megvalósításához az önkormányzatok 300 millió forintot nyertek, amit 100 millió forint önrésszel egészítettek ki. A rekultivációra vonatkozó pályázatra százszázalékos uniós támogatást kap a társulás, elnyerte a közel hárommilliárd forintos összeget.

– A társulás területén tizennyolc település huszonnégy szilárdhulladék-lerakóval rendelkezik. Ebből a mosonmagyaróvári, szili és a csornai a három legnagyobb. A hárommilliárd forintos támogatás által több millió köbmétert kell rekultiválni ezeken a területeken. A munkálatok elsősorban a környezet-, ezen belül a víz- és talajvédelem szempontjából fontosak – magyarázta a projektvezető. Az unió csak az önkormányzati lerakókat támogatja teljes mértékben. A kónyi lerakó kivételével sikerült megegyezni az érintett felekkel. A szeptember végén újra összeülő társulás arról is dönt többek közt, hogy mi legyen az említett lerakókra vonatkozó közel hetvenmillió forintos önrésszel.

Az ötmilliárd forint értékű hulladékgazdálkodási projektre vonatkozóan több kérdést is megfogalmaztak a településvezetők. Jó néhány település már meghozta a döntést a csatlakozásra. Juhász József, Hédervár polgármestere szerint ez a teher ˝elhordozhatatlan˝, és felvetette azt is, hogy ne a lakosságnak kelljen megfizetnie a szükséges önrészt, hanem azt az állam pótolja. Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere a kezességvállalás részleteire és a vagyoni betétre kérdezett rá. Árvay István társulási elnök hozzáfűzte: a kezességvállalás törvényi előírás, mindenkinek a saját részére kell garanciát vállalnia. Dr. Tóth Zoltán darnózseli jegyző azt a problémát vetette fel, hogy a tulajdoni és szavazati arány nem lakosságarányos. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan önkormányzatok, amelyek hitelképtelenek, mert már minden vagyontárgyukat jelzálog terheli. Sólyom Tibor megerősítette: aki kimarad a társulásból, a későbbiekben biztos drágább szolgáltatásra számíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bútorok a Szent István-gyermekotthonba

Mosonmagyaróvár–Erdély - A Szabó Miklós polgármester vezette küldöttség kedden zárult erdélyi… Tovább olvasom