Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A helyiek nem igazán hisznek Eurovegasban

Eurovegas néven a magyar–osztrák–szlovák hármas határra tervezett kaszinóváros felépítése állítólag tavasszal végre elindul. A hivatal szerint erre minden engedélyük megvan. A beruházók eddig egymilliárdos kötbért fizettek az államnak. A helyiek szkeptikusak.

Az Eurovegas megvalósulásának esélyeit firtató érdeklődésünkre Sághy Kálmán, egy mosonmagyaróvári üzlet vezetője elmondta, az előzmények miatt bizonytalannak látja a kaszinóváros megvalósulását, hiszen sokszor úgy tűnt már, hogy „beindul" a dolog. „Nem vagyok benne biztos, hogy ez a beruházás a régiónak fellendülést hozna, szerintem más jellegűre lenne szükség. A máriakálnoki fürdő tervét például jónak tartottam a meglévő helyi adottságok miatt, bár abból egyelőre nem lett semmi" – fogalmazott Sághy Kálmán.

Az új munkahelyek miatt pozitívum
Egy másik megkérdezett, Harangozó Zsolt pincér szerint viszont jó ötlet egy ilyen beruházás. „Ha jól tudom, csak három kaszinó üzemel Magyarországon. Tehát tetszik az elképzelés, hogy legyen a környéken egy ilyen kaszinóváros, ám biztosan el fog még húzódni egy darabig ez az ügy. Szerintem ha sikerül megvalósítani, az új munkahelyek miatt pozitívumként említhetjük és a forgalma is biztosan nagy lesz. A turistákat vonzani fogja. Mosonmagyaróvár azonban nem sok mindent fog érzékelni ebből, inkább Rajka, Hegyeshalom és Bezenye lakosai."
Ruzsa László úgy véli: „Majd amikor a helyzet úgy alakul, hogy az illetékesek engedélyezni fogják, akkor lesz – addig nem. A folyamat már elindult, hiszen a játéktermeket, nyerőgépeket betiltották. Ezek már nem jelentenek konkurenciát" – vélekedik a férfi.

Tóth Józsefné Bezenye-Papréten él. „Van a környéken egy házunk, amit szeretnénk eladni. Ezért mi örülnénk, ha elindulna a munka. Ám nem nagyon reménykedünk abban, hogy ez a közeljövőben megvalósulhat. A nővérem kétnaponta jár arra. Látta a területet, de azt mondja, semmi mozgás nincsen arrafelé."

Doktor Gábor Hegyeshalomban lakik: „Láttam, hogy többhektárnyi területet eldózeroltak. Örülnék, ha már történne valami, de alapjában véve nem támogatom az ötletet. Legfeljebb a munkahelyteremtés szempontjából lenne kedvező. A falu lakosságának viszont a sok idegen nem feltétlen tetszene. Szerintem hosszú távon sem lenne jövedelmező ez a beruházás. Ha az utat lezárnák a környéken, és csak az autópálya felé közlekedhetnénk, annak sem örülnék, pedig sajnos ilyesmiről is szó volt... Hogy a közeljövőben lesz-e ebből az egészből valami? Csak azt tudom rá mondani, hogy hiszem, ha látom" – válaszolta érdeklődésünkre Doktor Gábor.

Napi 1,37 millió forint kötbér
Sajtóhírek szerint az Eurovegas Hungary, mivel a koncesszióköteles tevékenység gyakorlását nem kezdte meg 2011. január 1-jétől, naponta 1 millió 370 ezer forint kötbért fizet. A 2006-os koncessziós szerződést azóta hatszor módosították. A 2009-es ötödik módosítás rendelkezett arról, hogy a cégnek napi 1,37 millió forintot kell fizetnie, amennyiben 2011. január elsején nem kezdi meg a kaszinó működtetését. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az Eurovegas beruházója 2011 januárja óta rendszeresen fizeti a kötbért. Tavaly decemberig összesen egymilliárd forint kötbért fizettek.

Januárban az Eurovegas azt közölte, hogy a Kimberly Group és egy spanyol befektetői csoport is beszállt a Hard Rock Casinót megvalósító projektbe. Az Eurovegas-projekt tulajdonosai, Hans Asamer és Alfred Supersberger a kaszinó mellett szállodát, éttermeket és egy Hard Rock Live Arénát is álmodtak Bezenyére.

Engedélyek négy éve
Az Eurovegas-projekt 2009-ben kapott építési engedélyt. Amennyiben az engedély jogerőre emelkedését követően két éven belül bejelentették a kivitelezés tervezett megkezdését, és az meg is valósult, akkor még öt évig érvényes az engedély. Nagy Ottó, a megyei kormányhivatal építésfelügyeleti osztályvezetője elmondta, a kivitelezés megkezdésének tervezett időpontját a beruházók bejelentették.

Zalán Zsolt, a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal építési osztályvezetője pedig arról tájékoztatott, hogy a jóváhagyást kilencvenezer négyzetméter alapterületű, 316 szobás szálloda, valamint étterem, előadóterem és kaszinó építésére adták ki. A főépület a terv szerint egy kétszintes alacsonyabb épületrészből és egy magas, torony jellegű részből áll. Az alsó szinten a kiszolgálóegységek, illetve az előadóterem, a felső szinten a kaszinó és az éttermek kapnak helyet. A szálloda az elképzelések szerint 86 méter magas, 23 szintes toronyépület lenne. A beruházás keretében parkolóház is készül.

˝Talán a gazdasági válság is közrejátszott abban, hogy a megvalósítás egyelőre várat magára˝ – tette hozzá Zalán Zsolt.

Olvasóink írták

 • 5. Andibogyo 2013. február 10. 20:57
  „Most ez komoly? Napi 1,36 millió forint a ködbér? Ezt ki veszi fel? Ki utal? És kit néznek hülyének? Ja és ha mégis igaz, akkor hol van?”
 • 4. Besenyőpista 2013. február 09. 21:29
  „Van egy olyan érzésem, hogy a befektetők igazi üzletemberek, nem lúzerek! Valószínű valamiből összeszedték a nagy vagyonukat. Megéri nekik a milliárdos kötbér kifizetése, ahelyett, hogy egy tönkrevágott országba befektessenek. Várnak a magyar csodára, amikor majd az újgazdag magyarok ott tolonganak, hogy a felhalmozott pénzüket elkaszinózhassák!
  Nem hülyék! Noooómális!”
 • 3. Abrafax 2013. február 08. 19:58
  „MIndig azt mondtam, hogy kamu a kaszinóváros. Ehhez képest egymilliárdot már kicsengettek kötbérbe - lehet hogy mégis komolyna gondolják?”
 • 2. zöldike 2013. február 08. 15:24
  „Esetleg egy kavicsbánya?”
 • 1. széchenyi12 2013. február 07. 14:22
  „A nagy átverés, sose lesz belőle semmi!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-szlovák projekt a Duna menti természeti értékek megismerésére

A határ két oldalán élő diákok számára több tucat helyszíni bejárást és egyéb rendezvényt tartanak. Tovább olvasom