Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A helyi romák dolgozni akarnak, nem bűnözni

A munkanélküliség a mosoni romák legégetőbb problémája. Pedig mint mondják, dolgozni szeretnének. Szerintük nagy baj az, hogy sokan összemossák őket az ország más részéről betelepült romákkal. Ők okozzák a sok gondot.

– A munkanélküliség. Ez a legnagyobb problémája a mosonmagyaróvári cigányságnak – állítja Bertók Béla, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. – A szociális segély csak átmeneti megoldás, hosszú távon nem szabad kizárólag erre támaszkodni. A segélyezésnél is el kellene érni, hogy csak az kapjon támogatást, aki valóban rászorul. A legfontosabb az lenne, hogy legalább a cigány fiatalok munkához jussanak, ezzel kitörhetnének jelenlegi helyzetükből – mondja Bertók Béla.

A kisebbségi vezető szerint az alapgond az, hogy a romák közül soknak nincs szakképesítése. Így nagyon nehéz, szinte lehetetlen az elhelyezkedésük. Ezért lenne fontos valamilyen képzési program indítása a számukra. Bertók Béla kiemelte: harmincan vettek részt a helyi romák közül tavaly a közmunkaprogramban, ami nagy segítség volt az érintett családok számára. Még ennél is többet remélnek viszont attól a programtól, amit tavasszal indít a kormány az országos cigány önkormányzattal közösen. Ennek keretében ötven mosonmagyar-
óvári roma dolgozhat napi nyolc órában, minimálbérért a Mosoni-Duna rehabilitációs munkáinál. Bertók Béla szerint óriási segítség ez számukra.

A munkanélküliség és az egyre nagyobb számú betelepülő roma okozza a legtöbb problémát – állítja ifj. Bertók Béla, Bertók Béla és Karika Tibor.
A munkanélküliség és az egyre nagyobb számú betelepülő roma okozza a legtöbb problémát – állítja ifj. Bertók Béla, Bertók Béla és Karika Tibor.

Ez abból is látszik, hogy nagyon sokan jelentkeztek erre közülük.
A kisebbségi elnök hangsúlyozta: a helyi cigányság összetart. Jelenleg azonban már mintegy százötven, a keleti országrészből, illetve Romániából érkezett roma települt a városba, közülük a legtöbben Mosonba. Bertók Béla szerint gyakorta akad probléma velük és a többség sajnos összemossa őket a helyi romákkal. Pedig ők próbálnak rájuk is hatni. Az elnök példaként említette a nyári időszakban a felújított Erzsébet téren a szökőkútban fürdőzőket. Próbáltak tenni ez ellen, ám a betelepülőkre kevésbé van ráhatásuk, mint a helyi cigányságra. A kisebbségi vezető szerint ennek az is az oka, hogy sokan víz és villany nélküli lakásokat adnak albérletbe ezeknek az embereknek.
Bertók Béla mint mondta: az egyre csökkenő költségvetésük ellenére is programokban gazdag volt az elmúlt évük. Lehetőségeikhez mérten támogatják a rászorulókat, így például év végén százötven családot tudtak segíteni egy-egy csomaggal.

A munkanélküliséget tartja a helyi romák legégetőbb problémájának Karika Tibor is. Sőt, szintén úgy véli, képzési programokkal lehetne csak előrelépni. Ugyancsak aggályosnak tartja a betelepülők számának folyamatos emelkedését. Ez egyre inkább rányomja a bélyegét a mosoni városrészre. Az itt élők pedig sajnos általánosítanak – mondta.
– Sok a gond a betelepülőkkel. Az itt élő cigányság mára beilleszkedett, dolgozni akarunk – jelentette ki ifj. Bertók Béla. – Minden lehetőséget megragadunk, ha itt nincs munka, akkor kijárunk Auszt-
riába lomizni. Amit azonban az ide települők művelnek, az felháborító és sajnos minket azonosítanak velük. Nagyon fontos lenne az is, hogy az itt élőkben tudatosodjék, hogy a mosonmagyaróvári romák dolgozni akarnak, nem pedig bűnözni – hangsúlyozta ifj. Bertók Béla.

 

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Muaddib 2013. február 03. 14:49
  „Megjegyezném, azért egy-egy roma van, aki dolgozik a környékbeli cégeknél, sajnos az a baj hogy tisztelet a kivételnek nem kitartóak.
  Igaz ez a Magyar ifjabbakra is el lehet mondani.
  Ha önbecsülésükön és világképükön javítanának és a segély egy részén, tanítanák őket szakmára és "élni" akkor van esély.”
 • 43. nbb 2013. január 31. 18:32
  „Én.3.műszakban.DOLGOZOM.és.mellette.ISKOLÁBA.járok.
  Aki.a.környéken.dolgozni.akar,az.talál.munkát......”
 • 42. Mérnök 2013. január 28. 09:21
  „Miért is kell "segítség" ahhoz valakinek, hogy az egyébként kötelező tankötelességnek pl eleget tegyen???
  Miért is kell "segítség" ahhoz valakinek, hogy az egyébként ingyenes szuperinfóban állást keressen és találjon???
  Miért is kell "segítség" ahhoz valakinek, hogy az bárki számára megközelíthető cégek portáján állás után érdeklődjön???
  A válasz:
  Azért, mert NEM AKAR DOLGOZNI! Aki akar, az nem azt várja, hogy MÁS elé tolja a lehetőséget, az nem azt várja, hogy MÁS intézze a taníttatását, az nem azt várja, hogy MÁS mindent megtegyen, csak NEKI NE KELLJEN semmit hozzátenni! Ez itt a baj, NEM MÁS! Hogy is akarna akármelyik boldogulni elvárható módon, amikor nincs rákényszerülve? Minden és mindenki a könnyebb utat, a könnyebb ellenállást választja.
  A strici, az ember- és cigaretta csempész, az illegálisan seftelő (így sorban..) pedig ne vigye a szót, hajtja a semmit, hanem mutasson példát!”
 • 41. Contar 2013. január 28. 07:59
  „37. justitia18!
  Te hogyan segítettél már rajtuk ?”
 • 40. Kasztor 2013. január 27. 20:45
  „bámulatos...én egy gyufaszálat nem tennék értük arrébb...akkor kérdem én,tőlem is van sokkal,de sokkal okosabb tehetősebb ,ráérősebb,empatikusabb,ő rajtam miért nem segített???miért nekem kellett elérni azt amit elértem,és még sehol sem tartok?pedig én tényleg akartam/akarok,küzdök,és utánajárok a dolgoknak.hozzám sem jön senki hogy :-Te figyelj itt a LEHETŐSÉG,élj vele...lehet azt önzőségnek és bármi másnak hívni,rajtam sem segít senki,néha félve nézek a gyerekem szemébe,hogy most csak ez van és ennyi...de nem kuncsorgok,sem önkormányzatnál sem újságban sem sehol,valahogy nehezen hiszem el hogy ott moson közepén e dolgos emberek küzdenek ilyen hétköznapi problémákkal.

  (félve jegyzem meg hogy ha munkáltató lennék,és esetleg körülnéznék,találnék köztük alkalmas talpraesett embert,csak amikor erre gondolnék kiállnék a mosoni teszkó elé egy órát,és csak néznék és hallgatnék...a káromkodás az ordenáré viselkedés,ezek akár lehetnének "kockázati tényzők" egy vállalkozásnál,cégnél,stb,ezek erősen mérlegelendő dolgok,ha ez nem így lenne,és nem lenne előítélet,és a rengeteg személyes tapasztalat az embereknek akkor ez a cikk nem született volna meg ugyebár )”
 • 39. abszurdisztán 2013. január 27. 20:33
  „Hagyjátok mán békén őket , hadd tanuljanak, hadd dolgozzanak, hadd boldoguljanak...”
 • 38. Pretorianus 2013. január 27. 19:04
  „37. justitia18 2013.01.27. 14:52
  Nem megy az értelmezés?
  Ad egy: Mindenemért magam küzdöttem, dolgoztam meg! Példát mutatok, hogy ez így megy.
  Ad kettő: Nem ismersz, nem tudod, hol segítek. De azt már had én válasszam meg, hová rakok kenyeret és egyebet... Ha a szimpátiád feléjük húz, hajrá, tedd oda magad. Én maradok ott, ahol voltam eddig.”
 • 37. justitia18 2013. január 27. 14:52
  „35-36 !
  Látom, még mindig nem értitek a lényeget. Ha ti jól boldogultok, ügyesek, talpraesettek vagytok, akkor ne legyetek önzők, hanem másokon is segítenetek kellene. Ők is had boldoguljanak az életben. Ez az emberségesség, segítőkészség lényege.”
 • 36. Pretorianus 2013. január 27. 12:46
  „35. Contar 2013.01.27. 11:02
  Esetleg még: "Segíts magadon, az Isten is megsegít!"
  34.
  Hogy miért nem segítek?
  Van nekem családom, gyermekeim, rokonaim, őket segítem,/munkával és anyagilag, tanulással,stb/ evvel kimerül az energiám.Nem vagyok robot. Tegyétek ti is így, első a család! Amit ti olyan erősnek és egymás mellett kiállónak mondtok...”
 • 35. Contar 2013. január 27. 11:02
  „"Mindenki a saját sorsának kovácsa!"
  Azt, hogy "dolgozni akarok" nem mondani kell, hanem csinálni ! Nem otthon várni a sült galambot, hanem menni kell keresni ! Aki Mosonmagyaróváron tényleg dolgozni akar és keres, az talál is munkát magának valamilyent!”
 • 34. justitia18 2013. január 27. 10:48
  „33 !
  Magad is láthatod, hogy nekik sajnos egyelőre nem megy, mert valószínűleg nem olyan tehetséges, okos, ügyes, tanult, stb., emberek, mint te. Éppen emiatt kellene segítened és nem bírálnod őket. Bármely segítséged mindennél fontosabb lehet számukra. Legyél te is az, aki segíti őket, ezáltal könnyebben beilleszkedhetnek a társadalomba.”
 • 33. Pretorianus 2013. január 27. 10:30
  „32. justitia18 2013.01.27. 09:17
  Amit leírtam, én azt végig is csináltam. Tegyétek ti is ezt.
  Miért mindig mástól vártok segítséget? Magatoktól nem megy SEMMI?”
 • 32. justitia18 2013. január 27. 09:17
  „31 !
  Ha te ilyen okos, ügyes, talpraesett fickó vagy, miért nem segítesz nekik elhelyezkedni, munkát keresni, vagy a tanulásban esetleg korrepetálhatnád is őket...::)). Nem csak dumálni, meg nagyot kell mondani, álmodni, stb., hanem megvalósítani mindazt, amit ígérünk.....mert ezek alapján ítélnek az emberek.”
 • 31. Pretorianus 2013. január 26. 21:59
  „A helyi cigányokkal nem NEKEM kell,kellet volna beszélgetnem, hanem a szüleiknek...Vagy nem beszélgetni, hanem példát mutatni! A tanulás lehetősége MINDENKI előtt nyitott,aki szeretne és akar. Elmondom hogy. Bejársz minden tanítási nap az iskolába! Odafigyelsz! Tanulsz! Szorgalmas vagy! Ez így megy nyolc évig. Továbbtanulsz, mert akarsz VALAKI lenni! Mondjuk egy szakmunkás, egy tanár adja Isten, szívsebész!
  Aztán ha így teszel, az már fél siker..Munkahelyem nekem sem volt, teremtettem magamnak vagy kerestem, de nem tolták oda az orrom alá! Tegyetek ti is így! Ha nem, magatokra vessetek! Sajnálni nem foglak,de nem ám!
  Leállatozni pedig Bayer csakis a bűnözőket, a szurkálókat állatozta le, és finom volt nagyon és visszafogott!”
 • 30. Anton 2013. január 26. 21:59
  „A régebben a kisebbségi vezetővel dolgoztam, becsületes tisztességes munkája volt!!!
  A fiait és a lányát is tiszteségessen nevelte! Akik iskolát is végeztek.
  Nem kellene elő itéletből rávágni hogy semirekellő stb...!
  Itálkezni jó és könnyü. Nem állítom hogy nincsen köztük is hunyó, de ebben az esetben Ő nem!!”
 • 29. justitia18 2013. január 26. 16:35
  „28 !
  Szerintem a véleményedet beszéld meg a helyi cigányokkal, vezetőikkel, sőt tanulási lehetőséget, meg munkát is adhatnál részükre, biztosan örülnének neked, főleg a leírtak után.
  Szerintem meg az az állat, aki ilyet ír, mond a másikra, anélkül, hogy a dolgok részleteit ismerné.”
 • 28. Pretorianus 2013. január 26. 10:52
  „27. justitia18 2013.01.26. 10:07
  Bayernak igaza volt. Állat, aki gyilkol, bökdös,ennyi, a téma már 1000x kivesézve...
  A tanulás lehetősége mindenki előtt ott van, ott volt. Aki nem élt vele, magára és családjára vessen...
  A talicskát pedig még szakmunkás bizonyítvány nélkül is el lehet tolni. Ja, hogy az nehéz munka? Bocs...”
 • 27. justitia18 2013. január 26. 10:07
  „A demokráciákban munka és a tanulás lehetőségét mindenkinek meg kell adni....és nem állatozni, mint a fideszes Bayer...”
 • 26. balu012 2013. január 26. 08:33
  „Nevetséges! Pont ők akarnak dolgozni. Ők nem is akarnak, csak a segélyekből akarnak megélni ők megkapják.”
 • 25. Kasztor 2013. január 25. 14:44
  „magyarutcai teszkóban történt hogy a volt kisebbségi vezető leánykája tüneményesen telepakolta a táskáját milka csokival,pedig talán ki is tudta volna fizetni...mindenesetre én kiváncsi lennék a "titkos-receptre",én is szeretnék megélni így,és persze én is lelkesen siránkoznék cikkeken át hogy jajj de szeretnék dolgozni,talán nekem jobban is állna még el is hinnék hisz le tudom írni a nevem hiba nélkül(de lehet az a baj hogy nem Sanelkának hívnak???),és talán még elő is tudom adni magam ,bár én nem tudom mia "vas" kilójának aktuális ára :(”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakossági fórum Ásványrárón

A Mosonmagyaróvári Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás körzeti lakossági fórumot tart az új… Tovább olvasom