Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

A hely szelleme megihlette a művésztelep alkotóit

Tizenkettedszerre adott otthont Mosonmagyaróvár június 30. és július 10. között az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepnek.


A hazai és külföldi művészek közül többeket is a hely szelleme ihletett meg az alkotás során.

A hagyományokhoz híven Kai Wolf, a tavalyi művésztelep díjazott szobrászának kiállítása nyitotta meg idén is a tizenkettedik Art Flexum Nemzetközi Művésztelepet, melyre ezúttal nyolc művész érkezett: Afsoon Nagy-Britanniából, Kai Wolf Németországból, Jaroslav Uhel Szlovákiából, illetve Bakos András, Kurcsis László, Magyar Mónika, Szőcs Géza és Vecsei László Ezékiel magyar művészek.

A vendégművészek Szentkuti Károly múzeumigazgató, a művészeti társaság elnöke szerint a várossal és a környékkel is ismerkedtek. Persze legtöbb idejüket az alkotással töltötték, az ideiglenes műtermeknek a piarista iskola adott otthont. Az alig több mint egy hét alatt három művet kellett elkészíteniük. Ottjártunkkor valamennyien javában dolgoztak. Volt, aki otthonról ˝hozta˝ a témát, az ötletet, sokan a ˝hely szellemét˝ is a munkáikba csempészték. A szlovák Jaroslav Uhelnek ez az első alkalom, hogy a művésztelepen részt vesz: ő éppen a Madonna-motívum feldolgozásán fáradozott egy egészen új szemléletben. Kai Wolf Mosonmagyaróvár németországi testvértelepüléséről érkezett. A német alkotó a fizikát segítségül hívva kápráztatja el műterme látogatóit. A Mágikus kereszt és a Hűtőszekrény című alkotásai bizonyára nemcsak a műértőket, hanem az egyszerű tárlatlátogatókat is meglepik majd.

Tizenkettedik: A művésztelep alkotói a várossal és környékével is ismerkedtek, de idejük többségét az alkotással töltötték a piarista iskolában.
Tizenkettedik: A művésztelep alkotói a várossal és környékével is ismerkedtek, de idejük többségét az alkotással töltötték a piarista iskolában.

Kurcsis László már tapasztalt ˝art flexumos˝, aki Vecsei László Ezékiellel egyfajta házigazdaszerepet is betöltött. A győri grafikus alkotásainak egy XVIII. századi számadáskönyv szolgált alapul mágikus jelekkel, motívumokkal. Az újrónafői művész festményei Noé bárkáját, lélekhajót jelenítenek meg egyszerű, redukált elemekkel. Színekben azonban a közeli házak adtak ihletet. Magyar Mónika és Szőcs Géza soproni művész házaspárt kisfiuk, Előd is elkísérte a Lajta-parti városba. Szerintük a művésztelep egyik lényege, hogy magyar és külföldi művészek találkoznak, eszmét cserélnek, új technikákkal ismerkednek. A Londonban élő, ám iráni származású Afsoon önmagát is belevitte munkáiba, miközben perzsa verset, térképkivágásokat, magyar könyvlapokat is segítségül hívott. Bakos András budapesti művész szerint a telep jó fórum arra, hogy az alkotók munkáikkal ne a saját műtermükben izoláltan, hanem egymással kommunikálva is megmutassák magukat. Őt a piarista iskola tablóképei ihlették meg.

Zárókiállítás

A művésztelep zárókiállítását szombaton este 6 órakor nyitják meg a Hansági Múzeum Szent István király út 1. szám alatti épületében. Köszöntőt mond dr. Nagy István alpolgármester, országgyűlési képviselő. A kiállítást Tolnay Imre képzőművész, az Art Flexum Művészeti Társaság alelnöke nyitja meg. Az idei művésztelep díját Szentkuti Károly múzeumigazgató, a művészeti társaság elnöke adja át. A tárlat augusztus 8-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 11-től 17 óráig.

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2010. július 12. 21:58
    „ez igy mind jó de ha az alkotásrol is ill alkotásokrol is képet kapnánk
    ??

    BASSZAMEG
    akkort valoszinü hogy kulturális érdeklödésünk is elönybe marad”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell egy csapat! - sportgála Mosonmagyaróváron

˝Kell egy csapat˝ a címe annak a rendezvénysorozatnak, amivel az MTE 1904 labdarúgócsapatát szeretné… Tovább olvasom