Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A hely szelleme is megihlette az alkotókat

Jaroslav Uhel szlovák festőművész kiállításával kezdődött az idén tizenharmadik alkalommal megszervezett Art Flexum Nemzetközi Művésztelep, amelyet szombaton az idei hat részt vevő alkotó közös tárlata zár.
A Hansági Múzeummal együtt idén az Art Flexum Nemzetközi Művésztelep is veszélybe került. Ám végül – amint azt Szentkuti Károly főszervezőtől megtudtuk, ha kisebb városi támogatással is, szponzorok segítségével – mégsem maradt el az egyhetesre szűkített alkotótábor.

A napokban hat festőművész, grafikus alakította ki ideiglenes műtermét a mosonmagyaróvári piarista iskolában. Bepillantottunk a „színfalak" mögé és az alkotás folyamatában faggattuk a nemzetközi művésztelep résztvevőit: köztük évek óta visszajáró vendégeket és olyanokat, akik a várossal először találkoztak.

A jánossomorjai Glázer-Kozma Edit első alkalommal vesz részt a művésztelepen, amelyet főként azért értékel, mert tapasztaltabb társaitól sok jó tanácsot, útmutatást kap. Műveiben az ősi és a mai kultúra közti konfliktust ábrázolja, de a napi élmények is megihletik a fiatal alkotót. Budaházi Tibor Zalaegerszegről érkezett a Lajta-parti városba. – Az ódon belváros hangulata köszön vissza képeimen – állítja az 1973 óta kiállító művész. A tavalyi művésztelep nyertese, Jaroslav Uhel festőművész (akinek kiállítása péntekig látogatható a Cselley-házban) is megmutatja a város által megihletett vázlatait. Egyébként a szlovák művész az egyedüli, aki figuratív elemeket is belesző festményeibe.

Kurcsis László évek óta visszajár alapítóként a művésztelepre. Míg őt az angyalmotívum készteti festésre, Ausztriából érkezett művésztársa, Erika Hoványi a hajószimbólumra építi fel alkotásait.

A művésztelep alkotói Szentkuti Károly társaságában.
A művésztelep alkotói Szentkuti Károly társaságában.


A magyar származású alkotó a képzőművészet több ágát is kipróbálta, gyakorolta már, most egy-két éve a sorozat újabb elemeivel készült el.
– Eddig csak átutaztam a városon, örülök, hogy most jobban megismerhettem. Elképzelhető, hogy a családommal is visszajövök majd ide – mondta el érdeklődésünkre Erika Hoványi.

Idén alkotóként és nem csak szervezőként vesz részt Kelemen Benő Benjámin. Grafikái, reliefjei jelképekből építkeznek. Az Újrónafőn élő képzőművész munkáját dicséri a művésztelep arculata, a meghívók, de a díj elkészítését is ő vállalta.

Aki kíváncsi az egy hét „termésére", július 2–31. között a Hansági Múzeumban tekintheti meg az alkotásokat. A tárlatot szombaton este 6 órakor nyitják meg: köszöntőt mond Nagy István polgármester, országgyűlési képviselő, az Art Flexum Nemzetközi Művésztelep díját Szentkuti Károly múzeumigazgató adja át.

Olvasóink írták

  • 2. 41 2011. július 05. 22:32
    „Festőművész,Grafikus, nagy betűvel írva.Mind annyian letettek valamit az asztalra, munkáik ismertek,munkásságuk elismert.Úgy gondolom nekik sör nélkül is remekül megy.”
  • 1. INVEKTUS 2011. július 05. 15:06
    „két sör után én is tudok alkotni

    :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkában a nők a férfiak egészségéért

Férfiegészségnapot szervez tanácsadásokkal és szűrésekkel, bemutatókkal az Iniciál Autóházban július… Tovább olvasom