Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

A hegyről kapta a nevét

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban hat napja született meg az a kisfiú, aki Magyarországon elsőként kapta a Somló keresztnevet. Leginkább a boldog édesapa ragaszkodott ehhez a névhez, mely kedvenc táját, s ősei emlékét idézi fel számára.
illusztráció
A Fazekas házaspár számára örökké emlékezetes nap marad ez év január hetedike. Ekkor született meg a család első gyermeke, aki a Fazekas Somló Áron nevet kapta. Előtte Somlóként még egyetlen magyar embert sem írtak be az anyakönyvbe. Az édesapa a Magyar Tudományos Akadémia illetékeseit is megkereste, hogy engedélyeztessék gyermeke számára ezt a nem hétköznapi keresztnevet.

– Férjem nagyon szereti Somló hegyét, már rengetegszer barangoltunk ezen a vidéken – meséli az édesanya.

– Ráadásul férjem felmenői innen származnak, s nem mellékesen a somlói juhfark a kedvenc bora – mondta el lapunknak az édesanya. – Ennek ellenére képtelennek tűnt számomra, amikor felvetette: születendő kisfiunkat nevezzük el Somlónak. Én ódzkodtam volna ettől, ám megnéztük a magyar utónévkönyvet. Ekkor kiderült, hogy ilyen keresztnevű gyermek még nem született Magyarországon.

A férjem győzködött, bár ellenérvként felhoztam: nekem a palacsinta a kedvencem, mégsem akarom a gyermekemet így elnevezni. Aztán viccesen azt mondtam neki: ha utánajár, s elintézi az engedélyeztetést, akkor beleegyezem ebbe a névbe.

Az apa vagy két hónappal ezelőtt aztán a Magyar Tudományos Akadémiát is megkereste ebben az ügyben.

– Mondták, hogy valószínűleg nem lesz akadálya a bejegyeztetésnek, hisz ősi magyar névről van szó – magyarázta az ifjú anyuka. – Két hét múlva meg is kaptuk a jóváhagyásukat, így minden akadály elhárult kisfiunk Somlóvá keresztelése elől. Hat nappal ezelőtt 52 centiméterrel, 3320 grammal meg is született első gyermekünk, aki kérésemre két keresztnevet kapott: Fazekas Somló Áronként jegyeztettük be.

„ Először a rokonság is meglepődött a névválasztásunkon, ám egyre jobban megszokták és megszerették e nevet."
– Minden családtagunk örömére csütörtökön térünk haza a kórházból Somlóval – mondta végül az édesanya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem reménytelen az újrakezdés

Mosonmagyaróvár hajléktalanjai közül tavaly tíznél is többen tudtak visszatérni a rendezett… Tovább olvasom