Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A határtól már fizetni kell

Az autósok többségét felháborította, hogy januártól fizetni kell az autópálya-használatért a hegyeshalmi határnál.

Az autósok többségét felháborította, hogy elsejétől fizetni kell az autópálya-használatért közvetlenül a hegyeshalmi határátkelő előtt. Sokan – köztük a sztráda kezelője is – tegnapig még azzal sem voltak teljesen tisztában, hogy melyik szakasz maradt díjmentes.

Úgy tűnik, továbbra sem csillapodnak a kedélyek autópályaügyben. Lapunk tegnapi írása nyomán (Mégis díjmentes a várost elkerülő sztrádaszakasz – 7. oldal) tömegével érkeztek a telefonok szerkesztőségünkbe. A legnagyobb probléma azonban, hogy még az állami autópályák kezelője sem ismeri a folyamatosan – esetenként ötletszerűen – változó jogszabályokat.

Végre az autópályások is javítottak

A telefonálók többsége nem értette pontosan, melyik szakasz maradt díjmentes. Közülük többen érdeklődtek az autópálya-kezelőnél, illetve a matricaértékesítő helyeken, ám állításuk szerint sehol sem tudtak arról, hogy a várost elkerülő szakasz ingyenes lenne. Az Állami Autópálya-kezelő Rt. internetes portálján a díjmentes szakaszok közt tegnap délben még ugyancsak nem szerepelt ez a sztrádadarab, pedig az oldalt egy nappal korábban frissítették. Lapunk miután jelezte ezt a társaságnál, korrigálták a tájékoztatást. Így az M1-es autópálya díjmentes szakaszai közé bekerült a Mosonma-

gyaróvárt elkerülő rész, a 86-os és 15-ös számú főutak csomópontja – a sztráda 159,1-es és 165,9-es kilométerszelvénye – között.

Tényleg megnyílik a K2-es?

Az autósok közül sokan amiatt háborodtak fel, hogy akkor is fizetniük kell, ha csupán a határátkelő előtti rövid szakaszra veszik igénybe az autópályát. Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere lapunknak elmondta: az autópályával kapcsolatban a minisztériumnak eljuttatott javaslata két részből állt. Ennek egyik fele: a várost elkerülő sztrádaszakasz díjmentessége már megvalósult. A másik része: a hegyeshalmi régi határátkelő (K2) személyautó-forgalom előtti megnyitása pedig állítása szerint néhány héten belül szintén megoldódik. A polgármester az elmúlt hetekben személyesen kereste fel az osztrák oldalon a határ menti települések vezetőit a kishatár megnyitása ügyében. A polgármesterek eljuttatták támogató nyilatkozatukat a burgenlandi tartományfőnöknek, aki szintén „áldását adta" a határnyitásra. Stipkovits Pál szerint a politikai akarat már megszületett, jelenleg a technikai egyeztetések folynak. A polgármester felhívta a folyamatosan ingázók figyelmét, hosszú időre ne vegyenek sztrádamatricát, mert néhány héten belül használhatják a régi határátkelőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis díjmentes a várost elkerülő sztrádaszakasz

Stipkovits Pál – és ezzel Mosonmagyaróvár – győzött a néhány napja tartó… Tovább olvasom