Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

A határon túliak csalódnának

A határon túl élő magyarság számára csalódás lenne, ha a népszavazás ered- ménytelenül végződne.
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja frakcióvezetője szerint a határon túl élő magyarság számára csalódás lenne, ha a decemberi magyarországi népszavazás eredménytelenül végződne. Nekik csak szimbolikus jelentősége van a végeredménynek, mégis megalázónak érzik, hogy most mindenki csak a költségekről beszél.

December ötödikén szavaz az ország a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságának ügyéről. A csallóközi magyarok számára elvileg sokkal kisebb a tét, ám ők úgy vélik: a „nem"-ek többsége vagy sikertelen népszavazás esetén azt a konzekvenciát vonhatják le, hogy az anyaország számára nincs rájuk szükség. Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője szerint a választással kapcsolatban egyértelmű az álláspontjuk.

– Miben segítheti a kettős állampolgárság a szlovákiai magyarságot?
– A decemberi népszavazáson azt ajánljuk, hogy a magyar állampolgárok vegyenek részt azon, s szavazzanak igennel a kettős állampolgárságra. Úgy véljük, negatív hatással volna minden határon túl élő magyar számára, ha a referendumon elutasítanák ezt a felvetést. Úgy éreznénk, nincs szükség ránk. Igaz, azt sem rejtjük véka alá, hogy furcsának és értelmetlennek tartjuk ezt a referendumot. Erre a kérdésre még sem az emberek, sem a politika nem készült fel: remélhetőleg az Országgyűlés megtölti ezt tartalommal.

Részünkről – uniós tagállam lévén – inkább szimbolikus jelentősége van a végeredménynek, ám Kárpátalja és a Vajdaság magyarjai nem tudják, mikor csatlakozhatnak Európához.
– Az is csalódás lenne, ha kevesen járulnának az urnákhoz?
– Mindenképp. Egy sikertelen népszavazásnak negatív üzenete lehet felénk. Már azt is megalázónak tartom, hogy Magyarországon a referedum kapcsán felmerült költségeket emlegeti mindenki. A népszavazást komplex módon kell értékelni, s az üzleti szempontokat ilyenkor félre kell tenni.

– A Magyar Állandó Értekezleten a kormány részéről felvetődött a szabad átjárást biztosító külhoni útlevél bevezetése...
– Nem tartom jó ötletnek.

Egyelőre nem tudni, mi áll mögötte, nem ismertek a részletek.
– Ha lehetősége lesz rá, ön is kérni fogja a kettős állampolgárságot?
– Elméletileg igen. Igaz, biztosan nem akarok terhükre lenni a magyar polgároknak. Mindez a referendum eredményétől, s a megalkotandó törvénytől függ. A népszavazás esetleges pozitív eredménye után a magyar parlamenten múlik, milyen törvényt fogad el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtartanák az erőművüket

Három magyarok lakta szlovákiai kisközség mégis harcba kezd leendő törpeerőművéért. A kompenzációként megkapott építési és működtetési lehetőséget a hitelért cserébe mégsem adnák át vállalkozóknak, hanem maguk pályáznának uniós forrásokra, s az erőmű termelte hasznot is saját településükre fordítanák. Tovább olvasom