Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

A határforgalom növekedésére számítanak

Jánossomorja - Az osztrák és a magyar fél hosszas egyezkedései után egy hete a hegyeshalmi kishatár mintájára az autósforgalom számára is megnyílt a Jánossomorja–Andau határpont. Sok vendégmunkás régóta várt már e döntésre.

A délelőtti órákban nagy a nyugalom a Jánossomorja–Andau közti határátkelőnél: néha egy-két személyautó áll meg a sorompó előtt, több mezőgazdasági gép várakozik, de van, aki még mindig kerékpárral vagy gyalog vág neki az országhatárnak.

– Nagyon örülünk ennek a változtatásnak. Korábban Jánossomorjáról kerékpárral jártunk dolgozni egy közeli osztrák faluba, ezzel az intézkedéssel időt és energiát spórolunk meg – meséli egy
fiatal házaspár, akik három éve hétfőtől péntekig mindennap megteszik ezt a távot.

Sok társuk viszont azt a korábbi gyakorlatot követi, hogy a határig saját személygépkocsijával közlekedik, itt leparkol, a határon átgyalogol, ahol az alkalmazó cég autóval várja őket. Szemlátomást ez a már jól bevált szokás mára sem szűnt meg, hiszen a parkolókban több tucat személygépkocsi várja gazdáját.

Dovigyel László és fia Mosonmagyaróvárról kerékpárral kerekedett fel az útra: ez az első alkalom, hogy ezt az átkelőt választják, mert céljukat innen könnyebben el tudják érni. Hallottak arról, hogy múlt hétfőtől kibővített használattal működik a határ, és pozitív előrelépésnek vélik.

A kishatárt elsősorban a vendégmunkások használják, de találkozni turistákkal is.
– A Jánossomorja–Andau közti határátlépőt az EU- és EGT-állampolgárok és családtagjaik használhatják, a személygépkocsival való átkelés csak a harminc kilométeres körzeten belül lakók számára engedélyezett, lakcímkártyával. A határon a 3,5 tonnát meg nem haladó járművek, az engedéllyel rendelkező mezőgazdasági gépjárművek léphetnek át naponta 6 és 22 óra között – világosított fel Újszászi Zsolt alezredes, a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség vezetője. Elmondta: a határátlépő kibővített használata a két ország közti hosszas, lassú egyeztetéssorozat eredménye. Korábban infrastrukturális akadályok fékezték, a nemrég befejezett nagyobb útfelújítás után viszont megnyílt a lehetőség, s vele fel a sorompó.

A kishatáron naponta négy-ötszáz személygépkocsi kel át a nyitás óta,
kisebb torlódásra csak a reggeli órákban, 6–8 óra között, valamint a délutáni órákban kell felkészülni. A határőrök a forgalom megnövekedésére számítanak, hiszen a régióban élők korábban csak egy negyven kilométeres kerülővel léphették át személygépkocsival a határt másodrendű utakon. A korábbi fél-háromnegyed órás utazást most akár tízpercesre is „cserélhetik".

– A 2008-as schengeni csatlakozás után várhatóan megszűnik a határforgalom-ellenőrzés, csak közbiztonsági ellenőrzések maradnak – tette hozzá az alezredes.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangverseny a gyógyulásért

Rajka - „Erős hitem és a családom segített a felépülésben„ – suttogja betegágyán Sándorné Hönigmayer Erzsébet, aki Rajkán május végén egy balesetben életveszélyes koponyaalapi sérülést szenvedett, és lábszára is eltört. A rajkai civilek összefogtak támogatására. Számlát nyitottak és vasárnap jótékonysági hangversenyt tartanak. Tovább olvasom