Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

A határérték-túllépés megszűnik

A nyolcvanas évek elején megépült hegyeshalmi szennyvíztelepet uniós pályázati pénzből korszerűsítik: a több mint száznyolcvanmilliós beruházás munkálatai tavaly októberben kezdődtek, és a tervek szerint idén júliusban átadják a környék egyik legmodernebb – SBR-rendszerű – szennyvíztisztítóját.
A határ menti nagyközség szennyvíztelepét 1977-ben tervezték meg, a nyolcvanas évek elején készült el, viszont megépítése után közvetlenül már gondot jelentett a szennyvíz-kibocsátási határérték betartása, főként a téli időszakban – tájékoztatott Leitner László, a telepet üzemeltető cég szennyvízágazat - vezetője.

Szigorúbb előírások

A határértékek rendszeres túllépése – amit a szigorodó előírások még inkább súlyosbítottak – miatt hatósági üggyé fajult a szennyvíztelep kérdése: a bírósági folyamatban viszont egyértelműen kiderült, hogy akármilyen jó az üzemeltetés, a rendszer átépítések nélkül alkalmatlan az elvárások maradéktalan teljesítésére. A szakemberek több javaslatot is kidolgoztak a szükséges átalakításokhoz, de ezeket sem az illetékes önkormányzat, sem az üzemeltető Aqua Szolgáltató Kft. nem tudta finanszírozni.

Javuló vízminőség

2005-ben az Interreg III/A uniós pályázaton sikerült támogatást szereznünk. Tavaly az önkormányzat az osztrák I. Számú Víziegyesülettel a hegyeshalmi tisztító intenzifikálására és a befogadó Lajta környezeti tehermentesítésére együttműködési szerződést írt alá – mondta Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. A több mint száznyolcvanmillió forintos beruházás eredményeképpen minden műtárgyat és vezetéket átalakítanak, megoldódik a szilárd szennyeződések, zsír, homok biológiai tisztítás előtti eltávolítása, valamint a biológiai műtárgyak jelentősen nagyobb kapacitással tudnak dolgozni majd. Javul és az új, szigorúbb szabályok szerinti határérték alatt marad az elfolyó víz minősége.

A most megépülő szennyvíztisztítási technológia „lelkét", az irányítástechnikáját is újra cserélik, lényegesen több szabályozási feladattal. Az eredeti automatika a jelen szabályozási feladathalmaz egytizedét sem volt képes megoldani biztonságosan, s így is majd negyed szoba helyigénye volt.

Átépítés működés közben

– Külön kihívást jelent számunkra, hogy a kivitelezés során a működő rendszert úgyalakítsuk át, hogy az új építése, a folyamatba való bekapcsolása közben még a régi berendezések is működnek – tette hozzá Leitner László, aki elmondta, hogy a telepre átlagosan naponta 450 köbméter szennyvíz érkezik. (Ez az érték esős időszakban akár meg is kétszereződhet.)

A hegyeshalmi telep műszaki átadását július közepére tervezik, ezt három hónapos próbaüzem követi, mely során a szakemberek beállítják a technológiai paramétereket és optimalizálják a rendszer tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''A tisztességgel beépített tégla keres''

Vöcsey László büszkén mutatja be és mesél a nagypapa által tető alá hozott épületekről: a Szent István út elején sorra épültek az impozáns magánházak, a Höhnel Béla építész tervei alapján felemelt óvári postapalota is a nagyszülőhöz köthető. A Hansági Múzeum alapjainál ugyancsak a nagypapa szorgoskodott, a későbbi tatarozást viszont már az édesapa és az unoka vállalta el. Tovább olvasom