Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A hat pályázóból ketten maradtak

Mosoni kistérség - Eredetileg hat pályázó közül kellett volna kiválasztania az egyedüli indulót annak az öttagú bizottságnak, melyet négy polgármester és a megyei pedagógiai intézet szakembere alkot.

Amint arról korábban írtunk, az eddigi gyakorlattól eltérően a kistérségeknek helyben kell javaslatot tenniük a kis- és mikrotérségi oktatási hálózatok és központok fejlesztésére kiírt pályázat keretében az egyetlen pályázóra.

A bizottság tagjai – Kovács Gábor (Lébény), Bedő Csaba (Mosonszentmiklós), Majtényi Tamás (Halászi), Papp Zoltán (Levél) polgármesterek és a megyei pedagógiai intézetből Széles Imre – a napokban ellátogattak az iskolákba.

– A hat pályázóból kettő visszavonta a jelentkezését, kettő pedig nem felelt meg az előírásoknak, így végül ketten maradtak. Kimle és Hegyeshalom önkormányzatának a projektje közül kell a kistérségi tanácsnak javaslatot tennie az egyedüli pályázóra – magyarázza Botos Gábor munkaszervezet-vezető. Az idő sürgető, ezért rendkívüli testületi ülésen tárgyalják a témát március 18-án. Ezt követően ugyanis a kalapban maradó indulónak már csak rövid idő áll rendelkezésére a pályázat véglegesítésére a májusi beadási határidőig.

Első körben a mosonmagyaróvári Haller-iskola vonta vissza indulási szándékát – elsősorban az osztálylétszámok miatt, míg Dunakilitin a képviselő-testület határozott arról, hogy nem kívánnak pályázni iskolafelújításra. A második körben Darnózseli és Jánossomorja esett ki, ugyanis a két nagyobb településhez társult kisebb falvak demográfiai adatai nem feleltek meg a pályázat előírásainak.

Korábban már Szőke László hegyeshalmi polgármester elmondta, hogy a pályázatra eddig kétmillió forintot költöttek: elkészültek az építési tervek, mely szerint az Iskola utcai alsó tagozatosok beköltöznének a Szent István király úti felsősök kibővített épületébe. Saját forrásokkal is rendelkeznek a több mint háromszázmillió forintos beruházáshoz, de akár hitelt is felvennének. Ezzel szemben Balsay Zsuzsanna kimlei polgármester úgy véli, hogy most nem a bővítések idejét éljük, a meglévő épületeket kell felhasználni. A szigetközi településen a kétezres évek elején elkezdett iskolakorszerűsítést folytatná a helyi önkormányzat, amennyiben indulhatnának a 3,5 milliárdos országos pályázaton. A körülbelül 107 millió forintos beruházáshoz a tízszázalékos önerőt a jövő évi költségvetésükből biztosítani tudják, nem kell hitelt felvenniük erre a célra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekeink a jövőnk

Mosonmagyaróvár - ˝Olyan lesz a jövőnk, amilyenné gyermekeinket neveljük˝ – fogalmazott Erdő… Tovább olvasom