Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

A hajléktalanszálló hőlégballonozó mentőangyala

˝Picur néni a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló mentőangyala˝ – tudatta egy fedélnélküli szerkesztőségünknek küldött levelében. A helyszínen meggyőződtünk ennek igazságtartalmáról. A hőlégballonozni járó asszony mesterfodrászból lett biztonsági őr, de a szociális munkát sem mellőzte soha.

Picur néni
Picur néni
Picur néni még a Kisalföldnek sem akarta elárulni anyakönyvezett nevét. Azt mondta, őt mindenki csak így ismeri. Több mint húsz éve dolgozik a szociális ágazatban. A mosonmagyaróvári hajléktalanok átmeneti szállásán a kezdetektől segít. Mint mondja, ez számára nem egyszerűen munka, inkább elhivatottság. Vagy még annál is több: életforma.

„Nemegyszer még éjfél után is talpon van, hogy rend legyen. Főtt ételt készít, fertőtleníti az ágyneműket, feláldozza a szabadidejét a hajléktalanokért" – olvasható egy fedélnélküli lapunkhoz eljuttatott levelében.

Mi is egy átdolgozott éjszaka után találkoztunk Picur nénivel a hajléktalanszállón. Jókedvűen, mosolyogva fogad, és nyoma sincs rajta a fáradtságnak. – A helyi Máltai Szeretetszolgálat alapító tagja vagyok. Akkoriban rám ruházták a „bújtatott" hajléktalanok felkeresését. Persze nem ez volt az első találkozásom velük. Már gyerekkoromban éreztem, hogy ilyen területen szeretnék dolgozni. Nagyapámmal sokat jártunk vadászni, halászni. Ha volt miből, mindig adtunk másoknak is. Én ebben nőttem fel: ha nekem van, más se éhezzen. Sokszor néztek ezért bolondnak, hiszen én sem vagyok gazdag. Mégis azt a keveset is megosztottam, amim volt – mesélt indíttatásáról. Aztán rögtön hozzátette: – Kollégáim ugyanúgy teszik a dolgukat, egyedül nem menne. Nem hiszem, hogy más lennék, mint ők.

Picur néni megkapó, sajátos egyénisége mégis már találkozásunk első perceiben nyilvánvalóvá vált.

– Sajátos természetem van – vallotta később maga is –, szeretem a kirívó dolgokat. Egy jó ideig például zöld hajam volt, amikor elkezdtem hőlégballonozni – mesélte. Mint kiderült, extrém hobbija is állandó segítő szándékából ered. – Annak ellenére, hogy mindig vicces, vidám vagyok, az életet nagyon komolyan veszem. Középső gyerekemnek légúti betegsége volt, s az orvos magaslati levegőt javasolt neki. Gondoltam egyet: el kell kezdenem repülni. Annál magasabbra nem tudom vinni – mondta mosolyogva.

Picur néni a mosonmagyaróvári hajléktalanok átmeneti szállásán a kezdetektől segít.
Picur néni a mosonmagyaróvári hajléktalanok átmeneti szállásán a kezdetektől segít.

– Gyermekeimet teljes mértékben belevontam az életembe, így ők is megkedvelték a hőlégballonozást. Sőt, szociálisan is ugyanolyan érzékenyek lettek, mint én. Egyikük sem tud csak úgy elsétálni egy éhező mellett. Boldog vagyok és büszke is, hogy sikerült ilyen gyerekeket nevelnem. Sokat köszönhetek a családomnak. Támogatnak és nem szólnak érte, ha csak hazaugrom, gyorsan főzök valamit, és már jövök is vissza a szállóra – beszélt családjáról is.

– A fedélnélkülieknek mi vagyunk a család. Ők ide jönnek haza. És persze mint minden családban, itt is vannak súrlódások, csak kicsit kiélezettebben. Megesik, hogy alkoholosan az ember lelkét tiporják, de később odaállnak elém és bocsánatot kérnek. Én pedig gyakran megölelem őket. Hiszen minden embernek kell a közvetlen kapcsolat. Szükségük van rá nekik is – mondta az asszony.

– Mindenkinek megvan az életében a maga feladata. Nekem az, hogy az embereket segítsem – fogalmazott Picur néni.

Olvasóink írták

 • 2. kobresz 2013. április 16. 15:07
  „PICUR "néni"!

  Csak így tovább így szeretünk már kb.20 éve?
  puszi
  Boszi "néni"”
 • 1. oxana 2013. április 15. 10:40
  „Le a kalappal elötte.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekesszékkel Mosonmagyaróváron

Könnyebben közlekednek a mozgássérültek Mosonmagyaróváron, az utak állapota azonban még sokszor… Tovább olvasom