Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A hajléktalanok negyede nő

A hajléktalanokat sem kíméli a jövő évi költségvetés. Ezzel párhuzamosan egyre több a rászorult, köztük mind több a nő, a fiatal.

A fedél nélkülieket nem csak a szálló és a nappali melegedő fogadja Mosonmagyaróváron, az önkormányzat krízisszállót nyit az egykori határőrlaktanya gazdasági épületében.

Telt házzal működik a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló. Egyre nagyobb az igény rá, folyamatosan jelentkeznek a rászorultak, azonban egyelőre csak 28 fedélnélkülit tudnak befogadni. Pedig az intézmény pályázott bővítésre, a húszmillió forintos beruházás során új épületszárnyat emeltek volna. Nemcsak hogy több rászorultnak tudtak volna fedelet adni, raktárhelyiséget is kialakítottak volna, valamint egy betegszobát.

Minden környékbeli hajléktalannak – ha akarja – lesz fedél a feje fölött és napi egyszeri meleg étel is jut télvíz idején. Felvételünk illusztráció
Minden környékbeli hajléktalannak – ha akarja – lesz fedél a feje fölött és napi egyszeri meleg étel is jut télvíz idején. Felvételünk illusztráció

– A pályázat azonban nem nyert, hiába lenne igény a bővítésre – tudjuk meg Szépe Istvántól, a szálló vezetőjétől, aki szerint az idei év sorsfordító: míg kilenc évvel ezelőtt csupán egy nőnek adtak otthont, mára a lakók közel negyede hölgy és mind több a fiatal. Tehát változóban az a trend, hogy a hajléktalanok a középkorú férfiak közül kerülnek ki. Szépe szerint az is jelzésértékű, hogy a fedélnélküliek között a romák is megjelentek: köztük is gyengülnek a kötelékek.

A szálló mellett nappali melegedőt is működtetnek reggel 7-től este 7-ig, ezt átlagosan harmincan veszik igénybe.
Mivel egyre nagyobb az igény a szállóra, az intézmény igyekszik lakói mobilizációját felgyorsítani, hogy talpra állhassanak. A fiatalokat a munkavállalásra ösztönzik: – Míg korábban fél évet adtunk arra, hogy munkát találjanak maguknak, most ezt az időszakot három hónapra csökkentettük – magyarázza a szállóvezető, aki szerint ez a módszer hatásos. Sajnos még így is sok az idős, fogyatékos vagy pszichiátriai beteg lakójuk, akiket nem lehet továbbléptetni. A szálló mellett nappali melegedőt is működtetnek reggel 7-től este 7-ig, ezt átlagosan harmincan veszik igénybe. Igény alapján étkezést biztosítanak, de sokan tisztálkodni, mosni térnek be az intézménybe.

Szépe István a bővítés terveit mutatja. Egyre nagyobb az igény az intézmény szolgáltatásaira.
Szépe István a bővítés terveit mutatja. Egyre nagyobb az igény az intézmény szolgáltatásaira.

– Készülünk a télre: egy helyi Tüzépnél kedvezményesen vásároltunk tüzelőt a hideg időszakra, de nemcsak a bentlakóinkra, az utcán élőkre is gondolunk. A mínuszok beálltával kezdjük a krízisétkeztetést, melyet március végéig működtetünk. Tavaly huszonhárman vették igénybe, 1155 adag ételt osztottunk ki – tette hozzá Szépe István.

Az önkormányzat 2009-ben nyolcszázezer forintot fordít a krízisétkeztetésre, emellett az egykori határőrlaktanya egyik gazdasági épületében kifűtött krízisszállót is kialakít a fedélnélkülieknek.

– Aggodalommal figyeljük, hogy a nehéz helyzetbe kerültek ellátásának normatíváját is csökkenti az állam. Az önkormányzatnak a hajléktalanellátással kapcsolatban is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, mindent elkövetünk, hogy ellássuk a fedélnélkülieket – szögezte le dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere. A tervek szerint ugyanis a hajléktalanszálló esetében a 2009-es 516 ezer forintos normatíva jövőre 468 ezerre csökkenne, a nappali melegedő esetében 214 ezerről 206 ezer forintra. Mivel az önkormányzattól átveszi a szolgáltatást a kistérség, ezért az utóbbi feladat esetében kilencvenezer forint kiegészítő támogatásra számíthatnak.


Mit tehetünk értük?

Szépe István: – Ha mozdulatlanul fekvő személyekkel találkoznak, ne az intézményt, hanem a mentőket értesítsék, mert ellátásukra a feltételeink nem adottak. Aki a krízisétkezést igénybe szeretné venni, a szállóban hétköznap 9 és 15 óra között érdeklődhet. Ha valaki adományokkal szeretne a rászorultakon segíteni, az inkább tartós élelmiszerrel, alsóruházattal segíthet.

Olvasóink írták

 • 5. jánosi 2009. november 03. 21:48
  „Hát urak ehhez nincs sok hozzáfűznivaló !”
 • 4. janika 2009. november 03. 21:08
  „Ahol futtatják Őket! Pl. a 85-ös út 4.km Dózsa major bejáratánál! Vagy Győr előtt a bólogató Radnóti szobornál nap mint nap!”
 • 3. rivotril2mg 2009. november 03. 20:25
  „hol találhatóak? <moderálva>”
 • 2. janika 2009. november 03. 17:24
  „Lesz ez még több is, ha több mint fele nő és fiatal.”
 • 1. robert87 2009. november 03. 12:07
  „de szar....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szállodából lopott

Ruházata buktatta le azt a fiatalembert, aki egy szállodai szobát fosztott Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom