Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

A győri tagintézménye lesz a 125 éves közgyűjtemény

Végül 1962-től a megyei múzeumi szervezet intézményeként működik a Hansági Múzeum, jelenleg a megyei önkormányzat fenntartásában.
A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum elődjét, a Mosonmegyei Történelmi és Régészeti Egyletet 125 évvel ezelőtt alapították a magyaróvári értelmiségiek. Az egylet jelentős gyűjteménye kezdetben a vármegyeház irattárában, később a jelenlegi múzeum épületében kapott helyet. A két világháború között már történt egy sikertelen kísérlet a győri múzeumba való beolvasztásra.

Végül 1962-től a megyei múzeumi szervezet intézményeként működik a Hansági Múzeum, jelenleg a megyei önkormányzat fenntartásában.
A finanszírozási nehézségek miatt a megyei önkormányzat 2005-ben átalakította a szervezetet, a Hansági Múzeum dolgozói létszámát a szakmai előírások minimumára csökkentették, de besorolása megmaradt területi múzeumként.

A város önkormányzata az elmúlt évben megállapodást írt alá a megyével, amiben a Mosonmagyaróvár tulajdonában lévő kiemelkedő jelentőségű Gyurkovich-gyűjtemény szakszerű ápolásához és bemutatásához 2,5 millió forintos anyagi hozzájárulást vállalt. Ezt az összeget az önkormányzat idei költségvetésében is biztosítja.
Anyagi nehézségei miatt azonban a megyei önkormányzat legutóbbi ülésén határozott arról, hogy a 125 éves Hansági Múzeumot a területi múzeumi besorolásból közérdekű muzeális gyűjteménnyé minősíti vissza.
Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: az átminősítést követően a Hansági Múzeum a továbbiakban a győri múzeum tagintézményeként működik tovább.

Ebből azonban a látogatók semmit sem vesznek majd észre. Az eddigi gyűjtemények megmaradnak és az intézmény minden dolgozója is ugyanúgy végezheti tovább a munkáját. Az átszervezés csupán az igazgatás struktúrájában jelent majd változást.

Az alpolgármester hozzátette: az idei jubileumi évben szeretnének kiemelkedő rendezvényeket tartani, ráirányítani a városban élők figyelmét a múzeumban rejlő értékekre. Tervezik továbbá a belső udvar lefedését, ami új lehetőségeket adhat a város kulturális életében és az állandóságot mutató múzeumból egy élettel teli új kulturális központtá alakulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütötte vitapartnerét

Éles vitává fajult, majd az egyik fél elütéséhez és cserben- hagyásához vezetett egy forgalmi… Tovább olvasom