Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

A győri gettón át a haláltáborig

A mosoni zsidóság története a XVIII–XX. században címmel nyílik kiállítás vasárnap levéltári anyagokból a Fehér Ló Közösségi Házban a holokauszt-évfordulóhoz kapcsolódva. Iratokat láthatunk a mosoni zsinagógáról, temetőről, az izraelita felekezeti iskoláról. Az 1944-ben összeírt mosonmagyaróvári zsidók névsora is megtekinthető.
428 név a listán. Mosonmagyaróvári zsidók, akiknek az útja a győri gettón át valamelyik haláltáborba vezetett. Sokuk onnan soha nem tért haza. Többek közt az 1944-ben összeírt mosonmagyaróvári zsidók névsora is látható azon a tárlaton, mely a holokauszt-évfordulóhoz kapcsolódóan a Fehér Ló Közösségi Házban vasárnap nyílik meg. Beregszászi Balázs, a mosonmagyaróvári fióklevéltár munkatársa állította össze a május 4-ig megtekinthető kiállítást.

– 1727-ből származik az összeírás, mely szerint akkor Mosonban egy zsidó felekezetű személy élt. A XVIII. században az e felekezethez tartozók közül főként Boldogasszonyban, Gátán, Köpcsényen éltek, és folyamatos gyarapodásuk érzékelhető a XIX. századtól a XX. század harmincas éveiig – magyarázza a szakember.

A holokauszt hetvenedik évfordulójára emlékművet állíttat a Mosoni Zsidó Hitközség a zsidó temető bejáratánál.
A holokauszt hetvenedik évfordulójára emlékművet állíttat a Mosoni Zsidó Hitközség a zsidó temető bejáratánál.

Mint megtudtuk, a tárlaton láthatunk dokumentumokat – alaprajzot és felvételeket – az 1867-ben épített mosoni zsinagógáról, mely a Mosonvár utca 6. szám alatt egészen 1973-as lebontásáig állt. A mosoni mellett a darnózseli és a rajkai izraelita temetőről is kiállítanak iratokat, akárcsak a mosoni izraelita felekezeti iskoláról. Beregszászi Balázs elmondta: a tanintézményben magyar nyelven oktattak az izraelita tanítók, akiket az ország nyelvének terjesztéséért többször is kitüntettek.

A holokauszt hetvenedik évfordulójához kapcsolódóan ebben a témakörben is kiállítanak dokumentumokat: betekintést nyerhetünk az úgynevezett „zsidótörvényekbe", korlátozásokba, és a már említett összeírt mosonmagyaróvári izraeliták 1944-es névsora szintén látható lesz.

Beregszászi Balázs a mosoni zsinagóga 1863-as terveivel.
Beregszászi Balázs a mosoni zsinagóga 1863-as terveivel.


A mosoni mellett a darnózseli és a rajkai izraelita temetőről is kiállítanak iratokat.

A kiállítás helyszíne sem véletlen: mivel ebben a városrészben élt a legtöbb érintett, ezért a Fehér Ló Közösségi Ház fogadja a tárlat anyagát. Megnyitó április 13-án, vasárnap délután 4 órától lesz. Köszöntőt mond Áldozó István, a megyei levéltár megbízott igazgatója, Radnóti Zoltán rabbi és Iváncsics János alpolgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Burgenlandban: magyar férfi az áldozat

Egy 34 éves férfi veszítette életét abban a balesetben, amely csütörtökön este történt az ausztriai… Tovább olvasom