Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

A gyógyszerárvita hiányt okozhat

A Barankovics Akadémia legutóbbi rendezvényén jelentette be Csorba Dezső KDNP–MKDSZ-elnök, hogy az „országos elnökségek kijelölése alapján a Fidesz és a kereszténydemokraták Mosonmagyaróváron is az egység irányába fognak menni”.
Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa Mosonmagyaróváron az egészségpolitika európai uniós feladatait, dilemmáit mutatta be „Európai úton" című előadásában. A gyógyszerárvitáról kijelentette: a kormány árbefagyasztó törekvése s a gyógyszergyártókkal felrúgott korábbi megállapodások nyomán kirobbant vita beláthatatlan következményekkel járhat. Hamarosan medicinahiány mutatkozhat a patikákban.

A volt szakminiszter hangsúlyozta: Magyarországon ma 350 dollár jut egy betegre évente. Ez igen távol van az ausztriai 2600 dolláros átlagtól, ám a romániai 90 dolláros mértéktől is. Ugyanakkor a folyamatos hisztériakeltés ellenére a magyar egészségügy még mindig a világ leghatékonyabb ellátórendszere. Az utolsó állami kézben maradt érték, amit „nem lehet szétprivatizálni".

Mikola szerint az EU-ban is ugyanaz a dilemmája az egészségügynek, mint nálunk: hogyan lehet úgy gyógyítani, hogy az az egyes embernek optimális esélyt kínáljon, ám a véges pénzekből más gyógyulni akaróknak is elegendő forrás maradjon? Az egészségpolitika feladata, hogy kijelölje a pénzfelhasználás prioritásait. A statisztikák alapján eldöntse, hogy mi a fontos, s mi kevésbé. A Fidesz népegészségügyi programja az egészségmegőrzést teszi az első helyre az elérendő célok között.

A gyógyszerárvitáról Mikola hangsúlyozta: ezt a korábbi megállapodások felrúgása és a kormány hibás költségpolitikája idézte elő. A mostani káosz egyik oka az is lehet, hogy a legnagyobb hazai gyógyszergyártó, a Richter privatizáció előtt áll. A vita nyomán viszont meredeken zuhan a Richter-részvények árfolyama.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsos rajkai előhatárnyitás

Szimbolikusan megnyitották szerdán a rajkai magyar–szlovák határt. A brüsz- szeli Európai… Tovább olvasom