Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A gyermekek mutatói jobbak az átlagnál

Az országos átlagnál is rosszabbak voltak az elmúlt években Mosonmagyaróvár halálozási mutatói.
A város közegészségügyi és a lakosság egészségügyi helyzetének értékelését mai ülésén tárgyalja Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. A városi tiszti főorvos beszámolójából kiderül, hogy Mosonmagyaróváron a 25–29 éves korosztály képviselteti magát legnagyobb számban, arányuk lényegesen magasabb az országos átlagnál. A főorvos szerint ennek egyik oka, hogy az ebbe a korosztályba tartozók szülei vették igénybe a gyest, illetve az 1970-es években költöztek faluról városra. A beszámoló ugyanakkor szomorú tényként állapítja meg, hogy 1980-tól kezdve a születések száma évről évre lényegesen csökken a városban.

Csökkenteni kell a halálozásokat

A mosonmagyaróvári halálozási mutatók 2002-ben és 2003-ban romlottak, rosszabbak az országos átlagnál. A magasabb halálozás a szív-érrendszeri és daganatos betegségek miatt következett be. E két betegségcsoportban a megbetegedés gyakorisága is meghaladja a megyei átlagot. Ennek okai akár tíz évre is visszanyúlnak. A város egészségügyi alapellátásának és szakellátásának vizsgálnia kell a szükséges lépéseket a halálozás csökkentése érdekében.
A tiszti főorvos szerint gyors eredményt elsősorban a keringési megbetegedések terén lehet elérni.

A magas vérnyomás, a cukorbetegség megfelelő kezelése, a folyamatos gondozás lényegesen csökkenti az idő előtti halálozások számát. Kisebb eredmény érhető el a daganatos betegségek esetén, itt a szűrővizsgálatok hatékonyságának emelésével lehet a betegséget olyan stádiumban felfedezni, aminél akár teljes gyógyulás is elérhető. Hosszabb távon eredményes lehet az egészséges életmódra nevelés. Erre megvan az esély, hiszen a gyermekek egészsége a vizsgált eredmények alapján jobb, mint a megyei átlag.

„ Megbukott" a fluorozottsó-akció

A város ivóvizét értékelve a beszámolóból kiderül, hogy két életfontosságú komponens – a jodid és a fluorid – az emberi szükségletnél kisebb mértékben található meg benne. Az önkormányzat és a gyermekfogászat kezdeményezte az óvodákban és iskoláiban a fluorozott só bevezetését. Ez a kezdeményezés azonban nem járt sikerrel, mivel a szülők egy része eleve ellenzi a fluor adását, más része pedig saját maga tabletta formájában kívánja gyermekének biztosítani.
A város csatornázottsága az elmúlt másfél év alatt kiteljesedett, így meghaladja a 95 százalékot. Az elmúlt évben ismét többször okozott problémát a Temető-ági Lajtába csatlakozó Széchenyi-csapadékcsatorna által okozott szennyezés. A kanális műszaki felülvizsgálata, a szennyezés lehetőségének kiküszöbölése közegészségügyi szempontból is sürgető feladat.

Felfüggesztik a medencék üzemeltetését

A fürdőhigiénia tekintetében a beszámolóból kiderül, hogy a város termálfürdőjében az úszómedencék úgynevezett töltő-ürítő technológiája korszerűtlen, ebből adódóan a vízminőség több esetben kifogásolt. A fürdőkről szóló kormányrendelet módosítása értelmében május 1-jéig az úszómedencéknek vízvisszaforgató rendszerrel kell üzemelniük. A termálfürdő ez idáig nem tudta teljesíteni ezt a feltételt úszómedencéire, ezért várhatóan – amennyiben újabb határidő-módosítás nem történik – az érintett két medence üzemeltetését felfüggesztik.


Az elmúlt évben a város által üzemeltetett három szabad strand vízminősége változó volt. A Duna utcai strandon a nem megfelelő vízminőség miatt júliustól az idény végéig fürdési tilalom elrendelését kellett kezdeményeznie a szolgálatnak. A folyamatosan rossz minőség okainak kiderítésére az ÁNTSZ a környezetvédelmi felügyelőséget is bevonta, ám a vizsgálatok ez idáig egyértelmű eredményt nem hoztak. A szabad strandok a kiszolgáló technikai és higiénés háttér tekintetében jelentős fejlesztést igényelnek, különösen a Duna utcainál. A tiszti főorvos szerint ehhez szerencsés lenne külön költségvetési keretet biztosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzba öntik az óvári Habsburgot

A Habsburg Frigyes-szobor elkészítésére kiírt pályázatot Paulikovics Iván alkotása nyerte meg. Tovább olvasom