Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A gyerekek tizede veszélyeztetett Jánossomorján

A közel ezerkétszázötven jánossomorjai kiskorúból 125 veszélyeztetett, azaz a tizedük – hangzott el a kisváros szerdai képviselő-testületi ülésén.
Hétszázezer forinttal támogatta Jánossomorja önkormányzata a Hansági Múzeumot. Többek közt ezért módosította idei első negyedéves költségvetését a kisváros képviselő-testülete szerdán. További nagyobb tételt tesz ki a mosonmagyaróvári Éltes-iskolának fizetendő, mintegy másfél millió forintos hozzájárulás.

A gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok ellátásáról szóló beszámolóból kiderül, hogy 2009 óta mintegy hetvennel bővült a város lakossága. Tavaly év végén 6101 jánossomorjaiból 1247 volt a kiskorú. A beszámolót tárgyaló Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke, Winkler László elmondta: „Az 1247 jánossomorjai kiskorúból 125 veszélyeztetett. Ez a tíz százalék nagyon sok. Igaz, nem tudjuk, máshol milyen az arány."
Az érintett családok száma 58, ahol az említett 125 gyermek él. A veszélyeztetettségük fő oka anyagi, de a szülők alkoholbetegsége is több esetben jelent gondot. 2010 végén 125 gyermek részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást 225 gyermek után vettek fel mintegy hárommillió forint értékben tavaly, melyet az önkormányzat finanszírozott.

Tavaly év végén 6101 jánossomorjaiból 1247 volt a kiskorú.

A bizottság elnöke továbbá felhívta a figyelmet a gyermekjóléti szolgálat tevékenysége során a kezelt problémák számára is: a szakember ugyanis 588 esetben járt el. Ezek közel fele anyagi okokra vezethető vissza, de magas a gyermeknevelési és a beilleszkedési nehézségekkel összefüggő esetek száma is. A díszpolgári és tiszteletbeli polgári cím adományozásáról szóló rendelet felülvizsgálatánál Lőrincz György alpolgármester kifejtette: a díszpolgári és tiszteletbeli polgári cím erkölcsi kitüntetés lesz, és egy hosszabb életút elismerése. Éppen ezért egy Jánossomorjáért Emlékplakettet is létrehoztak, mellyel az adott évben az egyszeri, rendkívüli, kiemelkedő eredményt tudják jutalmazni. Az ülésen továbbá döntöttek a helyi Alapfokú Művészeti Iskolában szeptembertől fizetendő térítési díjakról is, melyek így háromszáz forinttal emelkednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Birkapörkölt Fesztivál ötödször

Ötödször szervezik meg a Birkapörkölt Fesztivált május 28-án, szombaton Újrónafőn. A rendezvényen… Tovább olvasom