Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A gyerekek érdeke az első

„A mi gyerekeink, unokáink járnak ide, alapvető feladatunk, hogy erőnkhöz képest a legjobb körülményeket biztosítsuk számukra" – osztotta meg véleményét Kurunczi Károly jánossomorjai polgármester, akit településvezető kollégáihoz hasonlóan a nyári iskolafelújításokról kérdeztünk.
Tavaly óta az önkormányzatok helyett a helyi tankerületek a fenntartói a legtöbb iskolának, sőt, sok esetben azok működtetői is. A Mosonmagyaróvár és környéki településeken arról érdeklődtünk, mennyit fordítottak – ha fordítottak – a nyári felújításokra tanodáikban.

Minden bizonnyal a jánossomorjai diákok tapasztalhatják majd a legtöbb változást iskolakezdéskor. Ugyanis a kisváros önkormányzata a nyári hónapokban több tízmillió forintot fordított a különféle korszerűsítésekre.

– Az önkormányzat már csak működtetője az iskoláknak, melyek épületét ingyenes használatba adtuk át a helyi tankerületnek. Ugyanakkor azt valljuk, hogy a mi gyerekeink, unokáink járnak ide, alapvető feladatunk, hogy erőnkhöz képest a legjobb körülményeket biztosítsuk számukra – vélekedett Kurunczi Károly polgármester.

Júliusban a jánosi iskola mellett műfüves pályát adtak át, melyet testnevelésórákon is használhatnak a gyerekek, de edzésekre is alkalmas. Ehhez a 15 millió forintot saját erőből biztosították, akárcsak a többi felújításra, ugyanis pályázatot nem nyertek. Ugyanitt a konyha nyílászáróit korszerűsítették 3,5 millió forintból. Az alsó tagozat épületében 43 ablakot cseréltek 7,2 millió forintból, valamint 7,4 millióból a tantermek ajtóit és a folyosók aljzatát. Az iskola melletti egykori lottózót (melyet megvásárolt a város) 6,8 millióból kiscsoportos foglalkoztató termekké alakították át.

Varga István villanyszerelő Jánossomorján a péteri iskola elektromos hálózatán dolgozik abban a teremben, melyet teljesen felújítanak.
Varga István villanyszerelő Jánossomorján a péteri iskola elektromos hálózatán dolgozik abban a teremben, melyet teljesen felújítanak.

A péteri városrész iskolájában is javában dolgoznak. Korábban ugyan a testület ennek bezárása mellett döntött a jánosi épület bővítésével. Ám miután pályázatot nem nyertek a fejlesztésre, elvetették a 86-os főút melletti tanoda megszüntetését. Sőt, itt két szomszédos ingatlant is megvásárolt a város, így az egykor étteremként működő épület átalakítását követően több osztályterem is átköltözik, s ezer négyzetméteres udvarral is gazdagodik az intézmény. Most nyáron az iskolában 4 millió forintból az elektromos hálózatot újítják fel, s két tanterem is új külsőt kap 3,6 millió forintból. A polgármester azzal számol, hogy három év alatt mintegy 40 milliót kell a kibővülő iskolára fordítaniuk.

A nyári felújításokról érdeklődtünk Majthényi Tamás halászi polgármesternél is. Ő elmondta, hogy mivel az épületet nemrég korszerűsítették, ezért csak tisztasági festést végeztek rajta a nyáron, mintegy 800 ezer forintért. Bedő Csaba mosonszentmiklósi polgármester pedig arról számolt be, hogy ők nem költöttek iskolájukra, miután annak fenntartását és működtetését is 2013 elején átadták a győri tankerületnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gumiborítást cserélték a hídon

A munkálatok miatt két hete már egy sávon, váltakozó irányban haladhat csak a forgalom a néhány éve… Tovább olvasom