Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A gimnázium zebrája és egyéb furcsaságok

Komolyan vette a felhívást és városszerte számos közlekedési anomáliáról tett bejelentést a táblavadász akció szervezőinek egy mosonmagyaróvári gépjárműoktató.

Az illetékesek csaknem az összes felvetést jogosnak találták és intézkedtek orvoslásukról.

Még az ősszel hirdetett az egész országra kiterjedő ˝táblavadász˝ akciót az Országos Rendőr-főkapitányság. A kezdeményezés lényege az volt, hogy a rendőrség egész októberben várta az autósok, kerékpárosok és gyalogosok fotóit a helyszín pontos megjelölésével az indokolatlan, megtévesztő KRESZ-táblákról. Azt kérték: aki problémás jelzést lát az utak mellett, fotózza le és küldje be.

A Fekete-iskola melletti bekötőút egyben volt egyirányú és zsákutca is.
A Fekete-iskola melletti bekötőút egyben volt egyirányú és zsákutca is.

A táblavadász akcióhoz csatlakozott Luksa Attila gépjármű-szakoktató – egyben a Magyar Demokrata Fórum helyi elnöke – és számos Mosonmagyaróváron fellelhető félreérthető, a forgalmat akadályozó vagy éppen felesleges jelzésről küldött fotót. Luksa Attila mint mondja, munkája során nap mint nap találkozik megtévesztő, zavaró jelzésekkel az utak mentén, ezért is tartotta jó ötletnek ezt a kezdeményezést. Sokszor tapasztal – főként útépítések után – kint felejtett korlátozásokat, amiket oktatóként tanulóival természetesen be kell tartatnia, így időnként nagy bosszúságot okozva ezzel a többi közlekedőnek.

A jelzés szerint a Királydomb egyirányú. Ám visszafelé is elsőbbséget kell adni.
A jelzés szerint a Királydomb egyirányú. Ám visszafelé is elsőbbséget kell adni.

Bejelentései többsége jogosnak bizonyult, az illetékesektől a közelmúltban kapott válaszlevélben az útkezelő ígéretet tett a hibák mielőbbi kijavítására. Luksa Attila kifogásolta többek közt a Királyhidai út mentén lévő 15 kilométeres sebességkorlátozást, amit a szervizút építése miatt vezettek be. A táblák a kórház felől érkezőket lassították, meglepő módon szemből 30 kilométeres volt a korlátozás. Luksa Attila szerint a tábla kitétele indokolatlan és balesetveszélyes volt, egy főútvonalon felesleges a forgalom ilyen mértékű lassítása, arról nem is beszélve, hogy a korlátozást betartó oktatókocsit számos alkalommal kis híján összetörték. A bejelentés eredményeként a táblákat mára leszerelték.

Hasonló volt a helyzet Mosonmagyaróvár határában, a 86-os főúton is. A két felüljáró között létesített új csomópont építési munkálatai befejeztével is mindkét irányban kint maradtak a 40-es táblák. Ugyancsak kint maradtak a korlátozó táblák a Feketeerdői és Pozsonyi utcák kereszteződésében is, pedig az út mellett folyó munkálatokat már több mint fél éve befejezték.

A Hild téren több táblát is benőttek a fák.
A Hild téren több táblát is benőttek a fák.

Luksa Attila felhívta az illetékesek figyelmét a Gorkij utcában a gimnázium előtt lévő gyalogátkelőre is, ahol csupán az útburkolati jelet festették fel, tábla viszont nem volt. A bejelentés nyomán az önkormányzat építési engedély alapján létesített egy új gyalogátkelőt, a régit pedig megszüntetik. Kiderült, hogy a régi zebrát a gimnázium festette fel az önkormányzat hozzájárulása nélkül. 

Luksa Attila munkája során nap mint nap találkozik megtévesztő, zavaró jelzésekkel az utak mentén, ezért is tartotta jó ötletnek a kezdeményezést.
A Hild téren a vasútállomás előtt számos táblát teljesen benőttek a fák, az autósok semmit sem láttak a jelzésekből. A táblavadászat eredményeként ennek kijavítására is intézkedtek. A Királydomb Erzsébet téri kereszteződésében is felleltek némi közlekedési anomáliát. A Királydomb a jelzés szerint egyirányú, ugyanakkor a szemből érkezőknek is kiraktak egy elsőbbségadás kötelező táblát. A gépjárműoktató felhívta továbbá az illetékesek figyelmét a Munkácsy utcában egymás után kihelyezett felesleges 30-as táblákra.

A táblavadászat egyik legszebb gyöngyszemét a Szekeres Richárd utcában, a Fekete-iskolánál találta Luksa Attila. Az iskola melletti kis bekötőút a táblák szerint egyirányú és egyben zsákutca is volt. Valóban zsákutcáról van szó, hiszen a túlsó végét cölöpökkel lezárták. A bejelentés nyomán az eddigi ellentmondásos szabályozás megszüntetéséhez az egyirányú utca jelzést leszedik.

Olvasóink írták

 • 12. civac 2009. december 30. 11:44
  „csak nehogy a színesfémgyűjtők folytassák a táblavadász-akciót, és olyan helyről is leszedjék, ahonnan nem kellene”
 • 11. rivotril2mg 2009. december 30. 03:09
  „bela001 és a templom felöl érkezőknek mér van piros? azoknak is,meg az ovoda előtti járdán átkelőknek is percekig piros van, én úgy vettem észre csak ez az egy keresztezése van a főutnak ott,és még is piros percekig mind2 áthaladás számára”
 • 10. bela001 2009. december 30. 01:27
  „akela4

  A mosonmagyaróvári lámpák beállítását biztosan valami gyakornok okostojás végzi.
  Kéthetente elállítják, de valahogyan sohasem sikerül megfelelőre, még véletlenül sem.
  Viszont a Kápolna téri kereszteződésnél mikor arra kanyarodnál azért van piros, mert akkor engedik előtted át a gyalogosokat és a Kápolna tér felől jövők meg így is utálják azt a zebrát, mert ott minden gyalogos csak cammog, mert biztos ráér az a sok hülye autós aki azért engedi át őket, nehogy valami probléma legyen.”
 • 9. akela4 2009. december 29. 21:54
  „Már több cikkhez hozzáírtam!
  Ez ugyan nem tábla ügy, da ahoz hasonló!
  Ha levél irányából elérem a kórház előtti csornai elágazást, akkor amikor a Kossuth lajos utcából már rég megkezdik a főútr a felkanyarodást nekem meg még mindíg piros van! Ugyanakkor a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is, tehát indokolatlanúl mesterségesen akadáloizzák, nem segítik a forgalomat!
  Ugyanez a helyzet a Mosoni piacnál, ha a Kápolna tér érintésével az Osztermayer utcára szeretnék kanyarodni a Szent István útról!
  Ha másért nem, az indokolatlanúl várakozó járművek feleslegesen bocsájtanak ki káros anyagokat, ha az elfecsérelt időket és az idegek borzolását nem is számítom!”
 • 8. RickCartman 2009. december 29. 20:01
  „7.KisVad, látom, hozod a formádat: véleményed nincs, csak személyeskedsz. Nem kell megsértődnie az oktató úrnak, és neked sem, egy szót sem szóltam az ő szakmai képességeiről, és fogalmam sincs, ki az...”
 • 7. KisVadföld 2009. december 29. 18:34
  „moderálva személyeskedő”
 • 6. 1anyuka 2009. december 29. 15:39
  „4.hozzászólással egyetértek,hogy most volt lehetősége jelezni a hibákat!Egyébként nagyon jó oktató én tudom,mert engem ő tanított!”
 • 5. ladarevolution 2009. december 29. 15:08
  „Jó képek :)

  Amúgy a durva az a mosoni temető és a kálnoki híd közötti utcákban is valami táblakihelyező őrültek jártak. Annyi 30-as ás zóna táblát még szerintem senki nem látott egy rakáson :D Ráadásul szarul kirakva :)

  Van pl olyan h a Vágóhíd utca elején 30-as zóna van kirakva, míg ha oldalról megyek be a vágóhid utcára akkor 30-as zóna vége van. Most akkor abban az utcában van aki csak 30-al mehet aki másfelől megy be az meg az összes könzbenső utcában mehet 50-el, mivel rosszul van kitáblázva.

  És nekem hiába mondja a rendőr h 30-as zóna van mindenhol, ha be tudok úgy menni ahol az van h zóna vége, tehát nincs 30-as zóna. :)”
 • 4. T.Csaba 2009. december 29. 14:15
  „Az hogy az a zebra nem szúrt szemet az oktató úrnak az talán azért lehetett mert nem rég került oda a másik zebra kb5-8m-re.
  Abban is biztos vagyok hogy a helyes vezetésre tanítja a tanulókat,nem csak ő hanem a többi oktató is.
  Ő csak a hibákra hívta fel a figyelmet mert most volt rá lehetősége.”
 • 3. RickCartman 2009. december 29. 12:10
  „a giminél,a kanyarban a zebra 30 éve fel volt festve,és nem a gimnázium festette újra minden évben,eddig miért nem szúrt szemet az oktató úrnak? most az új zebrát jelzi tábla,de előtte is ott a vigyázat, gyermekek tábla, meg egy közel derékszögű kanyar, oktató úr, azt nem tanítja, hogy ilyenkor lassítani kell?másrészt "idegen" autósok is jól láthatják a táblát, és azt, hogy kollégium, és gimnázium van ott (ki van írva),a helyiek úgyis tudják,illik ilyenkor figyelmesen vezetni mindenféle tábla és zebra nélkül is!”
 • 2. jajó1995 2009. december 29. 11:31
  „Flamo

  A 30-as táblákat az útviszonyok miatt rakták ki!!”
 • 1. Flamo 2009. december 29. 09:43
  „Mosonban a kálnoki híd felé vezető útra végig kirakták a 30-as táblákat! Ezt vajon mi indokolja? Csak nem elkezdődik az út szélesítése felújítása? Netán kerékpárút fog épülni? Nem biztos, hogy jókor!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évszak sokféleképpen

A mosonmagyaróvári Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület Tél a művészetben című kiállításának… Tovább olvasom