Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A gazdászok és a forradalom

Öt alapszakon összesen 287 első évfolyamos hallgató tett fogadalmat a tegnapi tanévnyitón és kezdte meg tanulmányait a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán.
Különleges az idei tanév abból a szempontból, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját ünnepeljük. Mosonmagyaróváron ennek az eseménynek különleges jelentősége van – hangoztatta dr. Faragó Sándor rektor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara tegnapi tanévnyitó ünnepi tanácsülésén.

Az ünnepségen 287 gazdászhallgató tett fogadalmat. A rektor köszöntőjében kiemelte: új lehetőség nyílt a tanulmányaikat most kezdő gazdászhallgatók előtt, jövőjük megalapozásának lehetősége.
Kitért arra is, hogy 1956-ban hat egyetemista vesztette életét itt a gyilkos sortűzben. A rektor hangsúlyozta: megfelelő módon kell fejet hajtani a mártírok előtt. Az idei tanévnyitón nem köszönthetik az ötven évvel ezelőtt diplomát szerzett gazdászokat, mivel egy helytelen politikai döntés akkor megszüntette az intézetet.
Dr. Faragó Sándor kiemelte: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mindez ne történhessen meg még egyszer a nagy múltú intézménnyel.

Dr. Ördög Vince dékán elmondta: különleges az idei tanév az oktatók és az elsőéves hallgatók számára egyaránt, hiszen mostantól csupán BSc alapszakok indíthatók. Nagy felelősséget ró ez az oktatókra, mivel a tanulmányaikat most kezdők mintegy kétharmadát olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel kell felvértezniük, amivel a három és fél éves képzést követően gyorsan találnak majd munkahelyet. A mesterszakokon tovább tanulóknak pedig olyan tudást adnak át, ami elegendő lesz a további tanulmányokhoz.

A karon mezőgazdasági mérnöki, élelmiszermérnöki, állattenyésztő mérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, valamint gazdasági és vidékfejlesztő agrármérnöki szakokon indítottak alapképzést. Nem kezdték meg az oktatást, de már joguk van növénytermesztő mérnöki alapszak indítására és a Magyar Akkreditációs Bizottság előtt van a műszaki agrármérnöki alapszak indításának anyaga.

Díszdoktorok és díszoklevelesek

A tegnapi tanévnyitó ünnepi tanácsülésen tiszteletbeli doktorrá avatták dr. Demo Milant és dr. Dimény Imrét. Rubin díszoklevelet Heincz Frigyes, vas díszoklevelet Kolossváry Szabolcs, dr. Kovács György és Telbisz Györgyi, gyémánt díszoklevelet dr. Balogh Péter György, dr. Czakó Flórián, Füves Tibor, dr. Gyulavári Oszkár, Kovács K. Zoltán, Mihályka Lajos, Sátory Jenő János, dr. Sótonyi László és Vidáné Kelemen Éva kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfeledett, jeltelen tömegsír?

Dobos Ottóéknak egy Budapestről érkezett fiatalember mesélte el ott, hogy kitört a forradalom Budapesten. Aztán amikor öccsével Halászinál jártak, már arra figyelmeztették őket, hogy eszükbe ne jusson bemenni Mosonmagyaróvárra, mert lövik az embereket. A testvérpárt azonban nem lehetett megállítani. Mire beértek, már tele volt a kórházudvar és a temető is halottakkal. Tovább olvasom