Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

A gátőr nevét viselő atka

Nem hétköznapi embereket lát vendégül évente nyolcszor a kisbodaki gátőrház: Mahunka Sándor nemzetközi hírű professzor és felesége új atkafajok után kutat a szigetközi településen.
Kutatás: Mahunka Sándor kisbodaki „kutatóközpontjában
A nemzetközileg is elismert kutató évente többször egy-egy hétre látogat e kistelepülésre, hogy a nagyvilág zajától távol, a „nyugalom szigetén" végezhesse munkáját.

Az atkakutató professzor kisbodaki „kutatóközpontjában" az élővilágban tett látogatásai után a mikroszkópok és a számítógépek mellett folytatja munkáját. Nemrégiben került ki az az angol nyelvű könyv a nyomdából, amelyben a Fertő–Hanság Nemzeti Park állatvilágáról publikált.

A professzor elmondta: egyetemi évei alatt kezdett atkákkal foglalkozni, mára több földrészen kutatja ezeket az apró állatokat, új fajokat keresve. Itt, Kisbodakon is fedezett már fel – elsőként a világon – egy új atkafajt, melyet „Danubialis"-nak nevezett el. Három olyan faj is a mikroszkópja alá került, mely itt, Magyarországon első ízben került a tudósok látóterébe. Sőt, házigazdáiról – a helyi gátőr és felesége – egy Afrikában felfedezett fajt „Vilagiorium"-nak keresztelt el. Az apró állatok vizsgálata egyébként igazán speciális módszereket igényel: a belső szerveit savval kimaratják, hogy átvilágítós mikroszkóppal megvizsgálhassák az állatokat.

Nemrég Mahunka Sándor társaságában egy neves svájci és egy amerikai kutató is Kisbodakra látogatott. Itt rendkívül érdekes gyakorlati módszert ismertetett a tengerentúli Norton professzor. E szerint egy húszliteres vödörbe némi homokot téve vizet öntenek, s kevergetve hab képződik a felszínén. Így a homok belsejéből a szerves anyagok – köztük az apró állatok – a vödör tetejére kerülnek, majd egy többrétegű szitával szűrik ki őket. Alkohol cseppentésével a habot eltüntetik, s a szitán fennmaradnak az atkák.

Mahunka Sándor elmondta: a vizsgálatuknak része az is, hogy egy-egy ilyen állatnak mekkora az elterjedési területe. Sőt, a fauna fejlődését a jégkorszaktól kezdődően vissza lehet vezetni. A professzor felesége egyben közvetlen munkatársa, asszisztense, sőt, szerzőtársa is. A házaspár hamarosan Kenyába utazik, ám márciusban újra a gátőrház vendégei lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente félszáz lakóval fogy a város

Az intézményeknél, így az önkormányzatnál is javában folynak az év végi zárások. Az elmúlt évet… Tovább olvasom