Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A főút nélkül bukhat a kerékpárút

Darnózseli - Nem hirdettek győztes kivitelezőt sem a darnózseli, sem a győrújfalui belterületi út felújítására: állítólag a döntéshozók drágállották a pályázói ajánlatokat. Darnózselin így a kerékpárút megépítése is veszélybe került.
„Hosszas egyeztetés után végül vállalta a képviselő-testület a kerékpárút megépítéséhez szükséges közel tízmillió forintos önrészt" – mondta Fazekas Zoltán, Darnózseli polgármestere. A szigetközi aszfaltcsík közepén hiányzó két kilométeres szakaszra 47 millió forintot nyert az önkormányzat. A gondot azonban az önrész előteremtése jelentette az „önhikis" önkormányzatnak.

„Ingatlan és lakóház eladásából, s ha még szükséges, hitelfelvételből vállaltuk a pénz előteremtését."

„Mindezt annak ellenére, hogy még két másik pályázatunk is fut: az Ady utcai buszforduló és környékének felújítására már nyertünk is pályázati forrást. Emellett az iskolarekonstrukciós pályázatot is ismét beadtuk."

A kerékpárutat az 1401-es főút felújításával együtt építenék: a biciklisek számára készülő aszfaltcsík tervei szerint ennek egy része a most még közútként funkcionáló részen futna. Így a két projektet csak együtt lehet kivitelezni, ezért is várta az önkormányzat izgalommal, kit hirdet ki a kivitelezők közül győztesnek az illetékes fővárosi bizottság. Kiderült: senkit.

A főút felújítása szeptemberben már nem kezdődik el, így egyelőre a kerékpárút sem épülhet.
A főút felújítása szeptemberben már nem kezdődik el, így egyelőre a kerékpárút sem épülhet.

„Meglepve kaptuk a hírt, hogy nem hirdettek győztest: állítólag azért, mert mindegyik árajánlatot magasnak tartották. Kiderült: korábban alultervezték a projektet, egyszerűen egy vékony aszfaltréteget kapott volna az út, így sem a vízelvezetést, sem más gondokat nem oldottak volna meg. Úgy tájékoztattak: később újra kiírják a pályázatot. Nekünk azonban ez már késő lehet: szeptemberben el kellene kezdeni a kerékpárút építését, hisz december közepére – az átadás után – már el kellene számolnunk a pénzzel. A kerékpárúton azonban a közút átépítése nélkül nem tudunk dolgozni, hisz a vízelvezetés s az új nyomvonal kialakításához együtt kell haladnunk. Napok óta egyeztetünk a Magyar Közút Kht.-vel, a Közlekedésfejlesztési Korodinációs Központtal és az illetékes tárcával: azt szeretnénk megtudni, hogy ilyen kényszerhelyzet esetén az elnyert uniós forrás átvihető-e 2009-re" – mondta a polgármester.

Légrádi Veronika, a Magyar Közút Kht. szóvivője szerint a „ROP-projekt" (1401-es út Darnózseli és Győrújfalu belterületi szakszának) becsült értéke 300 millió forint helyett a többletigények számbavétele után mintegy 388 millió forintra módosult.

Ezt követően a beérkező legkedvezőbb ajánlati ár 490 millió forint volt.

Társaságunk projektgazdaként teljesít feladatot a megvalósításban, a Magyar Közút Kht. nem forrásgazda. A támogatási szerződés az eredeti összeget tartalmazza, a Magyar Közút Kht. attól nem térhet el. Miután az irányító hatóság és a közreműködő szervezet nem biztosítja a többletköltségeket, kihirdette a Magyar Közút Kht. az eljárás eredménytelenségét szeptember 2-án. Az új eljárás dokumentációjának megjelenése szeptember közepére várható. Hangsúlyozom, hogy a Magyar Közút Kht. a térségi elérhetőség javítását célzó 3,7 kilométer hosszúságú útszakasz felújításában gyors, rugalmas koordinációval látja el feladatát és igyekszik biztosítani a projekt megvalósítását" – áll a közleményben. 

Olvasóink írták

 • 8. darnóka 2008. szeptember 22. 17:02
  „Kedves hell.
  Több mint tíz éve. Körjegyzőségről, iskolatársulásról pedig csak annyit, ha annyira fölösleges lett volna, mit gondol Halászi amely nem kimondottan szegény település, összeállt volna Püskivel, vagy Máriakálnokkal? Először olvasson, - természetesen válogassa meg a napi-, és a hetilapokat- majd számoljon. Hogy mások mitől és kitől gazdagodnak, szépülnek ez tényleg jó kérdés. Én is kérdeznék de csak egyet, tud e olyan összefüggő 3.000 - 5.000 négyzetméteres külterületi területet amire ipari beruházást lehetne telepíteni és természetesen az Önkormányzaté ...
  Más. Adópapiromat vittem a Hivatalba, elnézést a Körjegyzőségbe, s nem láttam se 30, se 20 embert. de még 10 -t sem. Megállapítottam nem nagy irodák, de szépek és komfortosak.
  Ami nagyon jól esett, a hibámért (elkéstem a feladással) nem korholást, hanem "sajnos megesik az ilyen, de tessék vigyázni, mert a számítógép az könyörtelen"-t ejnye-bejnyét kaptam. Szinte felvidultam, a kellemes miliőtől, a hangnemtől, pedig pótdíjat kell fizetnem. Hamár itt vagyok kérdezgettem milyen az új hely, az új helyzet. A körjegyző úr újságolta hogy egy körjegyzőségek infrastruktúrájának fejlesztése pályázaton bizony nem kis összeget nyertek, s ebből a már elavult 5-10 éves számítógépeket, amelyek többségét 2003-ban szintén egy hasonló pályázaton nyerte az Önkormányzat, le lehetett cserélni, s a bútorokat is, amelyek ahány iroda volt a Fő utca 81-ben, úgy mind más szedett-vedett holmik voltak. S még van egy lehetőség a külső színezésre is, de még mindíg nem a költségvetési büdzséből. Tényleg szépek. sajnálom, hogy ez fáj valakinek, valakiknek.”
 • 7. hell 2008. szeptember 16. 20:58
  „..és most a körjegyzőség húúde jó nekünk..több pénzt kapunk a áálambácsitól?!...max több falura gondoskodni kevesebből...kinek kellet ez...még nem volt körjegyzőség sem volt semmi másképp...hány éve is megy már csak ez az egy huzavona biciglisút...”
 • 6. zseliakiraly 2008. szeptember 14. 16:13
  „Már ne haragudj kedves "hell", de hogy a budapesti hivatal nem hirdet nyertest egy pályázatra, az valahogy nem az önkormányzat hibája... (ami egyébként emellett körjegyzőség, tehát három falu gondjaival törődik, és nincsenek többen 12 főnél...)”
 • 5. hell 2008. szeptember 13. 03:07
  „milyen érdekes körülöttünk minden falu szépül mi nem..elgondolkodtató mért?!más hivatalokba ülnek 5-en és megoldanak mindent, nálunk a 30-se elég...20-al kevesebb alakalmazott és több marad a falura...”
 • 4. egy Moson megyei 2008. szeptember 11. 12:25
  „Ó te kis naív! Mi közünk az illetékes ... pardon, urak(?) döntéseihez. Mi megszavaztuk főnökeiket, ők kijelölték az illetékes bizottságok tagjait, most innejtő nekünk, polgármesterestül, önkormányzati képviselőstűl, s minden egyéb mezei szavazópolgárostúl kuss a következő parlamenti választásig.
  Sajnálom Darnózselit, sajnálom Szigetközt és az egész Nyugat-Dunántúli régiót (lásd itt az iskola pályázatokat, pl.: Gelse, "Magyar Nemzet, 2008. 09. 11. 2. oldal, s lehetne még sorolni.”
 • 3. Z. 2008. szeptember 11. 12:24
  „hmmm... micsoda meglepetés!:/”
 • 2. zseliakiraly 2008. szeptember 11. 12:03
  „Nevetségesek... várhatunk megint...”
 • 1. TBC 2008. szeptember 11. 10:48
  „Nagyon érdekelne, hogy kik azok a "döntéshozók" és miért fővárosi az "illetékes bizottság" és kik ülnek benne és van-e helyismeretük?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységesen emelnék az árakat

Kistérség - Kevesebb külföldi látogató, hazai vízi túrázó. Egy hét helyett csak néhány nap a… Tovább olvasom