Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

A forgalom a tavalyi fele

Az állami gépvásárlási támogatások megszűnésével igen nehéz helyzetbe került a magyar mezőgazdaságigép-gyártás – hangzott el a mosonmagyaróvári Kühne Rt. tegnapi vevőtalálkozóján. A cég emiatt egyre inkább a buszgyártásra helyezi a hangsúlyt.
– A közvetlen géptámogatások megszűnése hatalmas visszaesést okozott a hazai mezőgazdaságigép-gyártók és -forgalmazók körében – hangsúlyozta dr. Krankovics István igazgatósági elnök a mosonmagyaróvári Kühne Rt. tegnapi vevőtalálkozóján.

A tulajdonos elmondta továbbá, hogy a hazai még megmaradt gépgyártók idei forgalma alig harminc százaléka volt a tavalyinak. Ebben a tekintetben a Kühne előnyösebb helyzetben van, mivel idei forgalma eléri a tavalyi ötven százalékát. A buszgyártás sem kompenzálja már ezt a helyzetet, hiszen ezen a téren is némi visszaesés tapasztalható.
Az idei év a Kühne életében rendkívül nehezen indult.

Több hónapon át a bér és egyéb kiadások csupán alig felét tette ki az árbevétel. A fordulatot aztán az ÁPV Rt., illetve a Volán-vállalatok által kiírt tender elnyerése hozta. A tulajdonos hangsúlyozta: a vállalat jövője a buszgyártás felfuttatásától függ.

A továbbiakban is alacsony mezőgazdaságigép-forgalomra kell számítaniuk, hiszen a közvetlen állami támogatást semmi sem fogja helyettesíteni. Ennek érdekében a cégcsoport egy 1,5 milliárd forintos beruházást hajtott végre, teljes egészében saját forrásból.

Simon József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a rendszerváltás sem hozott akkora változást a magyar mezőgazdaságban, mint hazánk Európai Unióhoz csatlakozása. Az uniós támogatási rendszer teljes egészében más, mint az eddigi hazai struktúra. Jóval nagyobb lehetőségük nyílt a gazdálkodóknak arra, hogy támogatáshoz jussanak, azt azonban maguk döntik el, hogy mire fordítják az elnyert összeget.

A helyettes államtitkár bízik abban, hogy a területalapú támogatási rendszer a magyar mezőgazdaság technológiai fejlődését szolgálja majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz az új Lajta-parti kórházparkoló

A város idei gazdálkodásáról, a költségvetés alakulásáról, sőt, a kórház nemrég elkészült új… Tovább olvasom