Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

A folyón át a szlovák oldalra

A Szigetközben régóta foglalkoztatja az önkormányzatokat egy vízi kishatárátkelő létesítése
Marovics Géza
A Szigetközben régóta foglalkoztatja az önkormányzatokat egy vízi kishatárátkelő létesítése: szlovák oldalra ugyanis Rajka után csak Vámosszabadinál lehet átjutni. A történelem (és a Duna) által egykoron szétválasztott családok így csak nagyobb kerülővel juthatnak át szeretteikhez. Lipót Bőssel szeretne „kompos átkötést", Doborgaz Dunakiliti felé kacsingat: a minisztérium már ki is jelölt néhány lehetséges határátkelőhelyet. Most azonban úgy tűnik, Dunaremete teheti meg az első lépést.

Hazánk és Szlovákia megállapodott arról, hogy jövő áprilistól kishatárállomást létesít a vízi járművek számára. Marovics Géza polgármester szerint a hajóállomás területe megfelelő volt, a határőrség bejárta ezt a részt és a szemközti szakaszt is.

Vízi járművekkel Szlovákiába

– Egy kilométeres szakaszt jelöltek ki a vízi járműveknek lehetséges kikötési helyszínként: az úgynevezett „régi befolyástól" a „keresztekig" – kezdte. – A központi rész persze az önkormányzat által rendben tartott hajóállomás területe: jövő évben, április 15-től megnyílik az átkelő. Nem lesz külön létesítménye a határőröknek, szúrópróbaszerűen igazoltathatnak a folyóparton. A kishatárállomásnál csónakkal, motorcsónakkal, jachttal, kishajóval, esetleg kenukkal lehet majd kikötni, vagy átjutni a túlsó partra: ehhez útlevél vagy személyi igazolvány szükséges.

Az itteni pihenőparkunkban a feltételrendszer adott akár sátorozáshoz is. A szemközti szlovák szakaszon tart a határállomás és a kikötőhely kialakítása. A közép-szigetközi részről könnyebben átjuthat így bárki a túlsó oldalra. Sok embernek van itt és a környéken ladikja, motorcsónakja. Igaz, a hullámtérre kevesen teszik le, mivel korábban sokat elloptak közülük.

„ A komp egy másik kérdés"

– A tervezett hallépcső szorosan kapcsolódik az átkelőhöz: előbbihez egy jachtkikötőt is terveztetnénk. A hajóállomáson három nyelven kell feltüntetni majd, hogy itt átkelő működik. Annyi bizonyos, hogy a kétszázötven lelkes településünk életében ez egy kitörési pont. Egy állandó kompjárat indítása lenne a távlati terv, ám ennek még vannak „hiányos részei".

Húsba vágó üzemeltetési költségek

A feltételrendszer – kisebb átalakításokkal – a remetei hajóállomáson adott lenne, a túlsó parton azonban ki kellene alakítani egy kompkikötőt. Ráadásul az üzemeltetés anyagi vonzata is „húsba vágó" kérdés: nem tudni, ki finanszírozná a kompjáratot. Mindenesetre az első lépést megtettük, április közepétől Dunaremete vízi kishatárállomás lesz – mondta Marovics Géza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél hónap, harmincnégy betörés

Összesen harmincnégy rendbeli betöréses lopással gyanúsítják egy román állampolgárságú férfit. Tovább olvasom