Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

A fogyasztók gyakran terjesztők is

Mosonmagyaróváron tavaly 410 tizedikes középiskolást kérdeztek meg s a vizsgálatból kiderült, hogy százötvenöten kipróbáltak, nyolcvanhatan pedig rendszeresen fogyasztanak valamilyen kábítószert.
A Haller-iskola idén már harmadik alkalommal volt a házigazdája a hagyományos drogkonferenciának. A rendezvény lehetőséget adott mindazon intézmények szakembereinek a tapasztalatcseréjére, amelyek kapcsolatba kerülhetnek a drogokkal. A konferencián Pápai Gyula rendőr százados elmondta: feladatuk egyrészt a kábítószer terjesztésének és fogyasztásának visszaszorítása, másrészt a megelőzés. Az elmúlt egy évben a térségben 69 esetben indítottak büntetőeljárást kábítószerrel kapcsolatos ügyben. Ebből 32 esetben a vámszervek fedeztek fel kábítószer-féleségeket, 17 alkalommal külföldi állampolgár akart hazánk területére drogot behozni a rajkai, illetve a hegyeshalmi határon keresztül, 8 esetben más régióbeli ember próbálkozott az anyag terjesztésével. Náluk különböző mennyiségben – a pár grammtól a több kilóig – fedeztek fel szert.

A százados kiemelte: a legutolsó mérés szerint a tizenévesek körében is fellelhetők fogyasztók, de terjesztők is. Szerinte csak a pénztárca vet gátat a folyamatnak. A leggyakrabban marihuánával, amfetaminszármazékokkal és különböző szintetikus szerekkel találkoznak, de jelen vannak a kemény drogok is. Míg korábban inkább a közösségi helyeken lehetett drogokhoz jutni, addig napjainkban megjelent a kisközösségekben, magánlaká-

sokon, de a közterületeken is. Az uniós csatlakozás után feltehetően a nyugati hálózatok a mostaninál nagyobb mértékben lehetnek jelen a régióban.

Stipkovits Gábor, a Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke ugyancsak érdekes adatokkal szolgált. Tavaly 410 tizedikes középiskolást kérdeztek meg a városban, s kiderült, hogy 155-en kipróbáltak, 86-an pedig rendszeresen fogyasztanak valamilyen szert. A vizsgáltak fele a klasszikus diszkódrogokat, marihuánát, kokaint és ópiátféleségeket használt, a többiek gyógyszerekkel próbálkoztak. Előrelépést jelenthet, hogy az önkormányzat elfogadta a városi drogstratégiát és több intézményben – ám sajnos nem mindenhol – oktatnak tanrendbe építve komplex egészségnevelést.

Az elnök elmondta még: a drogstratégiában megfogalmazott alapelvek: így az iskolák és a témában érintett intézmények közötti hatékonyabb együttműködés, a prevenció, a kezelés, a kínálat csökkentése mellett fontos tényező a rendszeres mérés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonok távfűtés nélkül?

Mosonmagyaróvár ipartelepi hét utcájának 252 otthona maradhat fűtés nélkül jövő decemberben. Az… Tovább olvasom