Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

''A fizetés nem szimpátia kérdése''

Az érdekvédelmi szervezetek képviselői szerint több mint száz dolgozót érint az eddig juttatott kórházi pótlékok megvonása.
Tukovics Jánosné, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének városi titkára, dr. Marton Péter, a Magyar Orvosok Szövetsége és Hajtóné Venesz Gizella, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának helyi elnöke a Karolina Kórház több mint száz dolgozóját érintő pótlékok eltörléséről beszélt a Kisalföldnek.
– Az előzmények egészen tavaly nyárig nyúlnak vissza – kezdte Tukovicsné és Hajtóné. – Az igazgató a megbeszélések után októberben kijelentette, hogy egyoldalúan felmondja a kollektív szerződést, s visszavonja a nem kötelező pótlékokat.

Hivatalos lépcsők

– Ez a felmondás azonban érvénytelen volt – folytatja dr. Marton Péter. – Szabálytalan, mivel a jogászok szerint sem tartották be az ilyenkor szokásos „hivatalos lépcsőket": tehát a kollektív szerződés azóta is érvényben van. Ez a pótlék valóban adható juttatás. Azt hangsúlyozta mindenki, hogy a többi megyei Kórházban nem is adnak ilyet: azt azonban „elfelejtették" hozzátenni, hogy ott más jogcímen, esetleg az alapbérbe illesztve kapnak a dolgozók ellenszolgáltatást a többletmunkáért. Ha itt nincs ez a pótlék, akkor például egy azonos életkorú, s a szakmában ugyanannyi ideje dolgozó nővér és főnővér azonos összegű fizetést kapna: holott a főnővérnek többletfeladatai vannak.

– Körülbelül száz dolgozót érint a megvonás: ez fejenként bruttó 5–40 ezer forintot tesz ki – folytatja Tukovics Jánosné. – Főleg a húsz vezetői pótlék kifizetését kifogásolja a Kórházi menedzsment. Lassan egy éve tart a huzavona: az igazgató kompromisszumos felajánlása elfogadhatatlan volt: saját hatáskörben, differenciáltan akarta eldönteni, kinek fizet pótlékot. Ezt nem tudta elfogadni az érdekképviselet, hisz ez így akár szimpátia kérdése is lehet. Mivel nem mentünk bele, a menedzsment később mást nem is ajánlott.

Átsorolás júniustól

– Nem hisszük, hogy évi 22–23 millió forinton múlik, hogy ez a Kórház csődbe megy-e: ugyanis ekképp árnyalják az ügyet – mondta dr. Marton Péter. – Mivel szerintem belátták, hogy a kollektív szerződés felmondása nem volt jogszerű, ezért eddig nem vették el a pótlékokat. Most azonban az érintettek megkapták az átsorolásukat, ami június elsejétől lép életbe:
vagyis ezt a juttatást már nem kapják meg. Emiatt úgy tűnik, lesz, aki perelni fogja az intézményt. Elmérgesedett a helyzet: „ne akarják már a Kórház csődjét, és a kompromisszumkészség hiányát a dolgozókra, érdekképviseletekre kenni". Az önkormányzattal való tárgyalásainkon úgy tűnt, hogy a városvezetés szerint a Kórház csődje csak az itt dolgozó ötszáz embert érintené: holott a hozzánk járó 80 ezer beteget is. Tizenöt év alatt mindig voltak kisebb elvonások: két éve már, hogy étkezési jegyeket – az önkormányzati intézmények közül egyedül mi – nem kapunk. Ebbe is beletörődtünk. Az önkormányzat felteszi a kezét, mondván, a rekonstrukcióval megtette a maga dolgát, a működési költségekhez már nem tudnak hozzájárulni. Úgy tudjuk, a menedzsment azt kérte az osztályvezető orvosoktól, hogy a feszültség csökkentése miatt ők is mondjanak le vezetői pótlékuk egy kisebb részéről. Létszámot már egy csődbiztos sem tudna csökkenteni, hisz akkor nem felelne meg az intézmény a minimumfeltételeknek. A pótlékot valószínűleg ő is elvenné, ám három hónapos felmondási idővel: ezután azonban a dolgozó nem lenne köteles elvégezni a pluszfeladatokat. A dolgozók elkeseredettek, egy részük jogi lépéseket fontolgat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillióból újul meg a Wallisch-ház

A Wallisch-ház az 1560-as években épült, majd a tizenhetedik században átalakították. Ebben az időben készült a mára csupán rekonstruált állapotában fennmaradt geometrikus díszítőfestése az utcai homlokzaton. Kocsis Attila, a felújítást bonyolító Movinnov Kft. illetékese a Kisalföldnek elmondta: az épületről 1963-ban készült fényképeken a díszítésnek már csupán a töredéke látható. Tovább olvasom