Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

A festészet hozta össze a rokonokat

Szokatlan kiállításnak adott helyet szombat este a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Ház. Vecsei László, Vecsei Tamás, Vecsei László Ezékiel és a fiatalabb Vecsei Tamás festőművészek a világháló segítségével találtak egymásra. A tárlat összehozta a Vecsei családot.
Az, ami összeköt. Ezt a címet kapta az a szombati mosonmagyaróvári kiállítás, mely négy – az ország különböző pontján élő – Vecsei festményeit mutatja be. Az internet segítségével találtak egymásra, s született meg az ötlet: találkozzanak, s egy közös tárlaton mutassák be alkotásaikat.

A teljes Vecsei névlista

S hogy ne csak négyen legyenek: a kiállítást Gyuricsné Vecsei Éva, a Huszár Gál Városi Könyvtár igazgatója nyitotta meg, a fővédnökséget pedig Vecsei Miklós szociális ügyi miniszteri biztos vállalta. A megnyitóra megtelt a közösségi ház kiállítóterme, mely leginkább a meghívott Vecsei rokonságtól és barátoktól volt hangos.

A művészek

Vecsei László Harsányból érkezett. A Miskolci Nemzeti Színház dolgozója. Akvarelleket fest, különösen az ódon, elhagyott épületek szépségét szereti megörökíteni. Vecsei László Ezékiel Újrónafőn él. Az Art-Flexum Művésztelep alapító tagja, huszonnégy önálló s ugyanennyi közös kiállítással a háta mögött. Az elvágyódás, az új nézőpont keresése áll művészetének középpontjában. Vecsei Tamás mosonmagyaróvári művész. Ahogy ő mondja, „csak a saját örömömre festegetek". Ezekből az alkotásokból már több tárlatot is szerveztek, legutóbb Pápán. A fiatalabb Vecsei Tamás Herendről érkezett a megnyitóra.

Porcelánfestőként dolgozik a herendi manufaktúrában, munkája a világ minden tájára eljutott már. Emellett amatőr festőművészként dolgozik. A tudományos-fantasztikus világ a megihletője: nemrégiben a debreceni science-fiction kiállításon láthatták műveit.

Családfakutatás

Vecsei Miklós szociális miniszteri biztos, a verseny fővédnöke elmondta: bár korábban nem ismerte egyik festőművészt sem, lázas családfakutatásba kezdtek. Találtak is egy-egy közös ágat, hisz az ő nagyapja ma is Mosonszentmiklóson él. Bár ő nem örökölte ezt a művészi tehetséget, a kiállításra azért elhozta hároméves gyermeke róla készült „portréját".

A kiállítás a Fehér Ló Közösségi Ház napi nyitvatartási ideje alatt, május 6-ig tekinthető meg.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máriafürdő ismét napirenden

A két éve megrekedt máriafürdői beruházás ügyének dokumentumai ismét a szaktárca asztalára kerültek.… Tovább olvasom