Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

A ˝fényalagút˝ a vadakat visszatartja, a tolvajokat nem

Eddig kitűnőre vizsgázott a Szigetköz Vadásztársaság tavasszal felszerelt – hazánkban egyedülálló – vadriasztó rendszere az 1-es főúton. Idén eddig nem történt vadelütés ezen a szakaszon, míg a korábbi években több is. Ismeretlenek azonban lopkodják a vadriasztó prizmákat.


Bizonyára minden autós rémálmai közt szerepel egy vaddal való ütközés. Az állatokat ösztöneik hajtják, a legváratlanabb helyeken és időpontokban kell számítanunk felbukkanásukra, különösen ősszel. Éppen ezért az autósok fokozott óvatossága mellett a vadásztársaságok is próbálnak a lehető legtöbbet megtenni a vadbalesetek elkerüléséért. Ezért szerelt fel a Szigetköz Vadásztársaság az 1-es főút nagyvadtól leginkább veszélyeztetett közel három kilométeres, Mosonmagyaróvárhoz közeli szakaszán riasztórendszert még tavasszal.

Egy másfél évvel ezelőtti kimlei baleset után döntött úgy a vadásztársaság, hogy Magyarországon egyedülálló módszerrel próbálják távol tartani e szakaszról az állatokat. Annak idején lapunk is beszámolt róla, hogy egy Mosonmagyaróvárról Kimle felé közlekedő autó elé ugrott egy szarvas. A közel kétmázsás vadat az ütközés kettévágta: az állat mellső része a szélvédőn keresztül az utastérbe csapódott. A sokkot kapó sofőr és utasa is óriási szerencsével, sértetlenül úszta meg a balesetet. A vadásztársaság közgyűlése az eset után elhatározta – bár a baleset kapcsán nem terhelte őket felelősség –, hogy félmillió forintból Németországból hozott riasztót szerel fel a vadelütések szempontjából legveszélyesebb három kilométeren.

A vadriasztó prizmák jól működnek, ám sajnos lopkodják az eszközöket.
A vadriasztó prizmák jól működnek, ám sajnos lopkodják az eszközöket.

A riasztáshoz szükséges eszközöket az út menti fehér műanyag szélességjelző oszlopokra szerelték. Az ezek által létrehozott „fényalagúton" a vad nem mer átmenni a Hanságból a szigetközi ártérbe. A külföldi statisztikák szerint a riasztó mintegy kilencven százalékkal csökkentette az elütések számát.

Nos, úgy tűnik, a hazai statisztika még ennél is kedvezőbb. – Az eszközök felszerelése óta egyetlen vadelütés sem történt ezen az útszakaszon – tudtuk meg dr. Kovács Pétertől, a Szigetköz Vadásztársaság elnökétől. Korábban minden évben több ilyen ütközés is történt itt. Így az idei statisztika a vadriasztó hatékonyságát bizonyítja. Az elnök hozzátette: sajnos valamilyen okból ismeretlenek lopkodják az oszlopokra szerelt prizmákat. Eddig már negyven darabot vittek el. Ezeket a vadásztársaság most pótolja, mivel amennyiben a fényalagút nem folytonos, úgy a vad áthalad a  hiányzó részeken keletkezett „lyukakon".

A vadriasztó hatékonyságát igazolja a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság statisztikája is. Zwickl Krisztián baleset-megelőzési referens tájékoztatása szerint a környéken idén eddig összesen tizenhárom vadelütés történt. Ezek egyike sem járt személyi sérüléssel.

Ebből mindössze három történt az 1-es főúton, ám nem a vadriasztóval ellátott szakaszon. További kettő volt még a szigetközi, egy-egy pedig más utakon. A tavalyi év hasonló időszakában ezzel szemben öt vadelütés történt az 1-es főúton, ráadásul ezek közül egy súlyos, egy pedig könnyű személyi sérüléssel járt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükkös tolvajok az M1-es autópályán

A teherautó vezetője a defektes kereket cserélte, miközben a nyitott fülkéből ellopták értékeit. Tovább olvasom